Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Aston Martin DB12 založil novou kategorii aut, stará už mu nestačila. Nedivíme se

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Tradiční motor V12 nahradil vidlicový osmiválec od Mercedesu, dynamika je ovšem pořád velmi působivá.

Britská automobilka Aston Martin představila model DB12, který označuje za začátek nové éry sportovních vozů. Novinka by měla stanovit novou laťku v oblasti výkonu, stylu i luxusu, díky čemuž si podle značky vysloužila označení „první Super Tourer na světě“. Označení Grand totiž pro DB12 podle automobilky už jednoduše nestačí.

Automobilka si přitom pro začátek nové éry nemohla vybrat lepší období. V roce 2023 totiž slaví 110 let od svého založení a 75 let od vzniku modelové řady DB. Nový model přitom designově evidentně navazuje na svého předchůdce, model DB11.

Video se připravuje ...

Agresivnější design 

Nejvýraznější změny jsou patrné v přední části. Model DB12 dostal novou obří masku tradičních tvarů, kterou lemují nové LED světlomety. Nová je také kapota, na které je usazen moderní znak Aston Martin. Pod nárazníkem je pak umístěn nový splitter.

Vůz stojí standardně na 21palcových kolech, za kterými jsou brzdové kotouče o průměru 400 mm vpředu a 360 mm vzadu. Kola jsou přitom o 8 kg lečí než 20“ disky modelu DB11 a obouvají pneumatiky Michelit Pilot 5s, které díky speciální směsi slibují redukci hluku v kabině. Za zmínku stojí také bezrámečková zpětná zrcátka nebo zapuštěné kliky dveří.

Inovativní interiér 

Mnohem výraznější proměnou prošla kabina, která se posouvá více do 21. století. Před řidičem je nově navržený volant, za kterým je plně digitální přístrojový štít. V přední části středového tunelu je 10,25“ obrazovka multimediálního systému s 4G konektivitou, podporou Android Auto, Apple CarPlay, hlasového ovládání a bezdrátových aktualizací. Za vývojem by přitom měl stát přímo Aston Martin, zatímco dříve infotianment dodával Mercedes.

Kromě nového technického a technologického vybavení dostala kabina také tenčí výdechy ventilace, nový volič převodovky a ponechala si i řadu tradičních mechanických ovládacích prvků v kabině. Kromě toho ale nechybí ani prémiové materiály, elegantní čalounění a bohatá volitelná výbava.

Video se připravuje ...

4,0litrový dvakrát přeplňovaný motor V8

Asi největší zajímavostí je však pohonná jednotka, tedy 4,0litrový dvakrát přeplňovaný motor V8, který dodala automobilka Mercedes. Motor je naladěn na nejvyšší výkon 500 kW a 800 Nm točivého momentu, čímž překonává i 5,2litrový motor V12 v modelu DB11, nabízející 470 kW a 700 Nm točivého momentu.

Aston Martin DB12 s motorem V8 zrychluje z 0 na 100 km/h za 3,6 sekundy a dosahuje maximální rychlosti až 325 km/h. Dvanáctiválec v DB11 tak pokoří ve zrychlení, v nejvyšší rychlosti ale lehce zaostává (334 km/h). Přesto lze celkem snadno pochopit, proč bude DB12 sázet už jen na V8.

Připravený na okruh. Na konci roku 2023

Nový model se navíc může pochlubit upraveným šasi, které je o 7 procent tužší, elektronicky řízeným samosvorným diferenciálem nebo přepracovaným podvozkem s tužšími stabilizátory a novými adaptivními tlumiči. Evolucí prošel také systém elektronické stabilizace či systém brzd. Volitelně pak budou dostupné také karbonové brzdy, které ušetří hmotnost až 27 kilogramů a nabídnou delší výdrž.

Na závěr dodejme, že nový Aston Martin DB12 bude na trhy uveden ve třetím čtvrtletí tohoto roku. V blízké budoucnosti se pak chystá také premiéra jeho otevřené varianty Volante.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme