Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Genesis GV60 odemknete obličejem a nastartujete otiskem

Ondřej Mára
Diskuze (6)

Prémiový elektrický crossover značky Genesis sází na zajímavé technologie.

Jihokorejská značka Genesis, spadající pod společnost Hyundai, se v poslední době aktivně snaží prorazit mezi prémiovými výrobci – a používá k tomu všechny osvědčené zbraně. Od specifického designu, přes hodnotně působící kabinu až po používání nových technologií a technologických hračiček, na které obvykle zákazníci v prémiovém segmentu slyší.

Jednou z nich by měl být i systém „Face Connect,“ který se poprvé představuje s modelem GV60 a postupně by se měl objevit napříč nabídkou značky. Nová technologie přitom elektromobilu umožní rozpoznat uživatele podle obličeje, díky čemuž bude možné vůz odemknout bez použití jakéhokoliv klíčku.

K obličeji uživatele by přitom měl být přiřazen celý uživatelský profil, do kterého může být uloženo kromě nastavení sedadel, volantu a zrcátek i nastavení infotainmentu nebo průhledového displeje. Ostatně podobné profily už nyní nabízejí i některé další automobilky, jejich aktivaci podle obličeje však dosud umělo jen Subaru, které se ale zase podle obličeje neumělo odemknout.

Genesis navíc dodává, že pro bezproblémovou funkčnost systému i za zhoršené viditelnosti byl vůz vybaven tzv. Near-Infra-Red (NIR) kamerou, která dokáže rozpoznat obličej uživatele dokonce i v noci.

Video se připravuje ...

Hlavní myšlenka systému je přitom jednoduchá: umožnit uživateli vozu volný pohyb bez starosti, kam dá klíče, což přijde vhod například při výletu k vodě. Klíček by navíc nemusel být potřeba ani ke startování. Společně s „Face Connect“ totiž Genesis oznámilo také „Fingerprint Authentication System,“ který umožňuje nastartovat automobil po rozpoznání otisku prstu.

Samostatnou kapitolou nového Genesis GV60 pak bude jeho podpora bezdrátových aktualizací, která se nebude omezovat pouze na infotainment nebo navigaci. Automobilka bude na dálku moci vylepšit také head-up display nebo software kontrolní jednotky elektrického pohonu vozu, tlumičů, brzd, posilovače nebo airbagů.

Ondřej Mára
Diskuze (6)

Doporučujeme

18. 9. 2021 21:16
Re: Face ID & Touch ID
Povedz tomu zázraku nad sebou, že kreténov mám na hate-liste. ;-)
18. 9. 2021 20:11
Re: Face ID & Touch ID
Radši tisíckrát konzervativec (ve tvém levičáckém slovníků "zpátečník" - nechtěl jsi to rovnou říct po komunisticku - reakcionář"?), než odporný levičácký progresivista! :-[]
18. 9. 2021 18:39
Re: Face ID & Touch ID
Podle me by to bylo v aute lepsi na otisk / otlaceni zadku, to se tezko fejkuje :-!
17. 9. 2021 23:27
Re: Face ID & Touch ID
To je ale chujovina. Nechceš vymyslieť ešte pár takých fičúr, aby tie autá mali byť prečo ešte drahšie a malo sa na nich čo kaziť?