Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Opel Corsa se začíná odhalovat světu. Ukázal světlo. Diodové!

David Bureš
Diskuze (2)
Expanze diodových světlometů do menších segmentů pokračuje. Nový Opel Corsa se dokonce dočká světel IntelliLux LED Matrix!

Skupina PSA letos představí hned dva nové malé hatchbacky se shodnou technikou, Peugeot 208 a Opel Corsa. Podoba prvního už unikla na veřejnost, zatímco druhý už se začíná odhalovat oficiálně. Opel totiž zveřejnil první fotografii nové Corsy.

Na snímku se ukazuje nový hlavní světlomet, spíše než o tvar naznačující podobu nové Corsy jde však o techniku. Opel tím totiž potvrzuje, že se nová generace dočká unikátních světel IntelliLux LED Matrix, která umožní adaptivně přizpůsobit světelný paprsek pomocí zhasínání a rozsvěcení jednotlivých diodových modulů. Systém známý z větších modelů nabídne Opel v segmentu malých aut vůbec poprvé.

Více Opel o nové Corse zatím neprozradil, o autě už ale hodně víme již z minulosti. Vzhled bude navazovat na loňský koncept GT X Experimental, který ukazoval nový designérský směr Opelu. Nová Corsa bude prvním sériovým autem, který novou éru designu zahájí.

Základem pak bude platforma CMP, vyvinutá Skupinou PSA ve spolupráci s čínským Dongfengem pro automobily segmentu B a C (tedy malé a kompaktní vozy). Navržena je tak, aby nabídla nízkou hmotnost, proto se v její konstrukci objevuje nejen ultra vysokopevnostní ocel a lisovaná kalená ocel, ale také hliník nebo kompozitní materiály. Je také univerzální natolik, aby umožnila konstruktérům výběr mezi dvěma šířkami rozchodu kol, třemi délkami rozvoru, třemi různými zadními nápravami a různými velikostmi kol.

Předností nové architektury je také možnost elektrifikace. Elektřinou poháněná eCorsa dorazí v roce 2020, použitá platforma dovoluje použít elektromotor o výkonu 100 kW a baterie s kapacitou 50 kWh. Samozřejmostí ale budou konvenční verze se spalovacím motorem, které budou tvořit gros nabídky. V nové Corse se určitě dočkáme různých výkonových verzí benzinového tříválce o objemu 1,2 litru, pravděpodobné je i nasazení vznětové patnáctistovky. Ve francouzských zástupcích Skupiny PSA tyto agregáty známe pod obchodním označením 1.2 PureTech a 1.5 BlueHDi.

Nová generace Opelu Corsa (F) bude představena během letošního roku, premiéra by teoreticky mohla proběhnout na březnovém autosalonu v Ženevě. Do prodeje vstoupí před koncem roku, o výrobu se postará španělský závod v Zaragoze. V nabídce bude již jen pětidveřová varianta. Třídveřová Corsa skončí, zájem o malé třídveřové hatche je zkrátka natolik malý, aby se Opelu vyplatilo pokračovat ve výrobě takového auta.

David Bureš
Diskuze (2)

Doporučujeme

8. 2. 2019 14:53
Re: OPC
Opel už musí konečně po 20ti letech vydělávat nějaký peníze..na ostatní není prostor.Snad časem ..
8. 2. 2019 14:09
OPC
Předpokládám, že ani Corsa se nedočká verze OPC a PSA ji pohřbí stejně jako u Astry :'-( Neví někdo jestli existuje vůbec nějaká budoucnost OPC u Opelu? :-)