Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový telefon Google Pixel 4 prý dokáže poznat nehodu a sám zavolá pomoc

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Pokud patříte k milovníkům technologií a chytrých telefonů, pak i vy možná očekáváte představení nového telefonu Googel Pixel 4, který by měl nabídnout řadu zajímavých funkcí. A jednou z nich by měla být schopnost detekce nehody a automatického přivolání pomoci.

Představení nového generace chytrého telefonu Google Pixel se očekává až 15. října, díky řadě úniků už se toho o něm ale poměrně dost ví. A jednou z očekávaných novinek by měla být aplikace Personal Safety, která má přinést řadu zajímavých funkcí k ochraně života a zdraví majitele chytrého telefonu.

Na novinku upozornil koncem minulého měsíce web XDA Developers, jehož šéfeditor Mishaal Rahman si všiml, že aplikace Emergency Information na jeho Google Pixel 2XL se s poslední aktualizací přejmenovala na Personal Safety. Okamžitě se proto rozhodl novou aplikaci pořádně prozkoumat a objevil řadu zajímavých funkcí, včetně schopnosti poznat dopravní nehodu a automaticky kontaktovat záchranáře.

Nová aplikace ke svému fungování využívá informace o poloze a informace z různých senzorů, jako je akcelerometr a mikrofon. Jakmile si pak váš telefon začne myslet, že jste měli dopravní nehodu, pokusí se vás vibracemi a hlasitým vyzváněním upozornit na dotaz, zda jste v pořádku.

Na obrazovce s nápisem „Car crash detected“ pak můžete zvolit odpověď „Jsem v pořádku,“ nebo můžete rovnou vytočit číslo 911 (americká obdoba evropské 112). Pokud byste ale delší dobu nereagovali, začne telefon automaticky vytáčet linku 911 a odešle záchranářům informace o vaší lokaci.

Aplikace by také měla nabídnout možnost uložení informací o vašem zdravotním stavu, jako jsou alergie, atd., které odešle s informacemi o poloze záchranářům. Chybět by však neměla ani možnost uložit si do aplikace kontakty na vaše blízké, kterým pak může telefon odeslat informace / zprávu podle vašeho zadání.

Aplikace zatím není plně funkční a část jejího menu je prozatím ukryta. Web XDA Developers však odhaduje, že Google spustí její plnou funkčnost společně s vydáním Google Pixel 4. Tedy v průběhu tohoto měsíce. Jako první si budou moci výhod nové aplikace užívat Američané, zda Google rozšíří funkčnost aplikace i na zbytek světa však prozatím není jisté.

Od Google se tak jedná o zajímavou reakci na úspěch chytrých hodinek Apple Watch a jejich schopnosti detekovat tvrdé nárazy jejich vlastníků. V minulosti už totiž schopnost hodinek automaticky zavolat záchranáře pomohla zachránit život několika lidí a zajistila Apple poměrně výraznou publicitu.

Ostatně k poslednímu případu, kdy Apple Watch pomohly zachránit lidský život, došlo v minulém měsíci, kdy cyklista v rychlosti cca 32 km/h ztratil kontrolu nad kolem, spadl a upadl do bezvědomí. Jeho chytré hodinky Apple Watch, které si prý koupil speciálně kvůli jejich funkci detekce pádů (která se prý na jeho osamělých vyjížďkách jednou mohla hodit), pak automaticky kontaktovaly záchranáře a jeho syna.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme