Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ostrá Toyota GR Yaris už prošla rukama rallye jezdců, co na ní říkali?

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Premiéra ostrého hatchbacku Toyota GR Yaris se pomalu blíží a automobilka nás zásobuje stále novými zajímavými materiály.

Toyota nás již několik týdnů láká na lednovou premiéru nového ostrého modelu GR Yaris, jehož technika by měla vycházet z úspěšných závodních speciálů. Vůz již absolvoval finální fázi testování a nedávno si ho vyzkoušel i sám Akio Toyoda, globální prezident značky, který je vášnivým fanouškem sportovních vozů a právě jemu vděčíme i za novou Supru.

Ještě před oficiální premiérou, která proběhne 10. ledna na tokijském autosalonu, se však Toyota rozhodla vyzvat k otestování vozu i některé ze slavných řidičů ze své rallye závodní stáje Toyota Gazoo Racing. A jaké byly jejich dojmy?

Ott Tänak o voze prohlásil, že se snadno řídí. Kris Meeke se za volantem evidentně dobře bavil a podle jeho slov si na tohle auto počká hodně lidí. Jari-Matti Latvala označil GR Yaris za „auto, které byste chtěli mít.“ A legendární Tommi Mäkinen označil Yaris jednoduše za „vzrušující.“

Z videa je přitom patrné, že jezdci nový GR Yaris rozhodně nešetřili. Auto obuté na rallye závodních pneumatikách proháněli po improvizované trati bokem, přičemž vynikal upravený podvozek i pohon všech kol.

Video se připravuje ...

Prototyp byl stále zahalen v klasické červeno-černo-bílé maskovací fólii, přesto si můžeme všimnout třídveřové karoserie s bezrámovými okny, výrazných nárazníků, širších podběhů nebo střešního spoileru. Uvnitř pak vynikají výrazné sportovní sedačky s logem GR, které jsou příslibem kvalitní a stabilní pozice za volantem i při hodně dynamické jízdě.

Technika vozu je stále neznámá, sama automobilka však o novince říká, že během jejího vývoje uplatnila technologie, znalosti a zkušenosti získané během účasti v závodech WRC. Jaký motor se nastěhuje pod kapotou zůstává záhadou, v Japonsku se však často spekuluje o přeplňovaném tříválci.

Některé zdroje však mluví o přeplňovaném čtyřválci, jehož výkon by měl překonávat 212 koní limitované edice Yaris GRMN. Skutečnost však nejspíš odhalí až lednová premiéra.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme