Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Polokabriolet? Jezevčik? Speciální verze užitkových Škodovek jsou dnes sběratelské rarity!

Lukáš Prejzek
Diskuze (0)

Poslední čistě užitkový model největší české automobilky se dočkal i speciálních verzí, které dnes platí za sběratelské skvosty. Ať už jde o tovární volnočasový polokabriolet, nebo unikátní jezevčíky.

Pickupy Z Mladé Boleslavi se to na našich silnicích před dvěma desetiletími hemžilo. Ať už s otevřenou korbou, nebo různými druhy nástaveb. Jenže jednoduchý a bezkonfliktní základ osobní felicie se ani v užitkovém provedení neobešel bez netradičních variant. Označení „akční modely“ zde není namístě, jenže i mezi zákazníky běžných malých dodávek se najdou individualisté. Těm vyšla vstříc nejen automobilka, ale i jeden z jejích nezávislých obchodníků.

Obě díla se chlubí mimořádnou exkluzivitou – tovární verze Fun a společností Jelínek-Laureta prodloužený model byly totiž na trhu k mání pouze v řádu stovek kusů. Konkrétně Felicia Fun opustila produkční linku v počtu 3992 kusů, jezevčík s označením J. Laureta si dokonce připsal jen necelou stovku přestavěných vozů. Jejich původně raritní výskyt je ještě raritnější dnes, kdy už většina pickupů pod tíhou pracovního vytížení skončila na vrakovištích.

Video se připravuje ...

S trpkými zkušenostmi

Podařilo se nám sehnat sběratele těchto netradičních užitkových vozidel. Jan Chládek z Nymburka se k lauretě dostal vlastně náhodou. A hned ke dvěma! Bílý pickup se vzorně zachovalou korbou bez nástavby měl královský život, absolvoval nenáročnou službu v golfovém resortu. Dnes jde o možná vůbec nejhezčí lauretu – téměř bez koroze, bez výraznějších škrábanců na dně nákladové plochy, ve výborné kondici. A také o jednu z nejmladších, pochází totiž z posledního produkčního roku 2001.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Lukáš Prejzek
Diskuze (0)

Doporučujeme