Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Porsche 911 Carrera S – Pořád je to dokonalost sama?

David Bureš
Diskuze (75)

Porsche 911 si vydobylo takové renomé, že s každou generací musí být ještě lepší a lepší. Povedlo se to i v nejnovějším vydání?

Design, interiér


Automobilka Porsche vznikla s cílem postavit to nejlepší sportovní auto na světě a s modelem 911 toho opravdu dosáhla, alespoň podle mnohých názorů. 911 je pravidelně mnoha odborníky, majiteli i automobilovými fanoušky považována za ten nejlepší sporťák na světě. Jenže splnění zadaného cíle je vlastně ohromný tlak na vývojáře, kteří musí s každou novou generací opět posunout laťku výše, aby novinka opět předchůdce překonala, stejně jako konkurenci.

Letos na český trh uvedená nejnovější generace 991 s interním označením 992 možná není takovou revolucí jako někteří předchůdci – 996 přešla ze vzduchem chlazených na vodou chlazené motory, 991 pak v rámci faceliftu u základních verzí přezbrojila na turbomotory – přesto se konstruktéři museli činit. Nejenže museli zase posunout schopnosti 911 o krok dále, ale navíc se museli přizpůsobit nejnovějším trendům, ať už v otázce konektivity nebo emisních norem. Změnila se i konstrukce, jestliže u předchůdce byla z 63 % ocelová, dnes je z ocele jen asi 30 % karoserie, nahradil ji lehčí hliník.

Líní designéři? Ale kdeže...

Co však autu zůstává všech osm generací, je charakteristická silueta připomínající hatchback, bez níž by zkrátka 911 nebyla 911. Je populárním klišé nazývat designéry Porsche těmi nejlínějšími stylisty na světě, jenže při vzájemném srovnání nové devětsetjedenáctky s předchůdcem přece jen uvidíte, že se toho tentokrát změnilo hodně, byť typický obrys nebo tvar bočního prosklení zůstávají zachovány.

Vpředu sice nechybí moderní diodové světlomety, jinak se ale příď inspirovala originální 911, a to konkrétně podobným tvarem kapoty protaženým k nárazníku.

Vzadu naopak vsadilo Porsche na modernu. Koncová světla jsou velice nízká a navíc spojená vodorovným pásem, který se stává spojujícím detailem s dalšími modely Porsche – najdeme ho už na Panameře, Cayennu nebo modernizovaném Macanu. Vyhrazen tak už není jen čtyřkolkám jako dosud. Šmrncovně jej doplňuje nápis Porsche a jeden vtipný detail – dvě svislá brzdová světla doplněná o devět lamel z každé strany, což je nenápadný odkaz na dnes už legendární jméno auta.

Porsche 911 Carrera S Porsche 911 Carrera S

Do nárazníku jsou pak integrovány masivní koncovky výfuku, v případě testovaného vozu od sportovního výfukového ústrojí se dvěma černými koncovkami. Moderním detailem jsou též výsuvné kliky dveří.

Výsledkem je tak auto, které já osobně považuji za první opravdu krásnou devětsetjedenáctku. Fanatičtí fanoušci kultu 911 prominou, já ale přece jen předchůdce vždy považoval za poněkud bachraté. Silueta sporťáků s motorem vpředu nebo uprostřed mi zkrátka vždy seděla více.

Uvnitř krásná, ale stísněná

Krásný je podle mého soudu také interiér nové 911, byť testovanému kousku na přiložených fotografiích můžete vyčítat, že je až příliš černý, bez nějakého barevného oživení, třeba výraznějším prošíváním koženého čalounění. Základní tvar palubní desky je jasným odkazem na původní 911, a to přestože je jinak interiér zcela podle současné módy. Uvnitř tak nechybí centrálně umístěná obrazovka multimediálního systému (s úhlopříčkou 10,9“), ani digitální displej v kapličce přístrojů. Ty jsou dokonce dva, sedmipalcové, z každé strany uprostřed umístěného analogového otáčkoměru. Takhle to má vypadat! A ne jako lacině vypadající řešení v aktuálních BMW...

Obrazovky před řidičem jsou konfigurovatelné, v základním nastavení však kapličku tvoří pět kruhových ukazatelů přesně tak, jak je u 911 léta zvykem. Bohužel vám ty krajní kryje věnec volantu – naštěstí jsou ale v těchto místech méně podstatné ukazatele - aktuálního času nebo palubního počítače. 

Samotná pozice za volantem je naprosto perfektní, v tomhle Porsche zkrátka přešlapy nedělá. Sedí se příkladně nízko, jak je u sporťáků povinností. Sedačky jsou dostatečně pohodlné, zároveň však skvěle podrží tělo. Krásný volant se perfektně drží a díky širokému nastavení jeho i sedadla si řidič rychle najde svoji ideální pozici. Pravdou ale je, že nasedání přece jen procvičí klouby.

Rozhlédnutí se po interiéru pak ukáže naprosto dokonalé materiály a jejich výtečné zpracování. Jednotlivá tlačítka mají skvělý mechanický chod. Porsche si to všechno ale nechává tučně zaplatit. Karbonový dekor v testovaném autě vyjde na 48.660 korun, kožené čalounění na 108.310 korun. Připlácíte si přitom i za takové detaily, jako je znak Porsche vyražený na opěrkách hlavy (+6.160,-). I kvůli tomu se tak základní cenovka Carrery S (3,18 milionu korun) vyšplhala u konkrétně testovaného kousku takřka ke čtyřem milionům.

Porsche 911 Carrera S Porsche 911 Carrera S

Podle poslední módy je část ovládání soustředěna do dotykového středového displeje, zmizela tak záplava tlačítek jako v předchůdci, třeba klimatizace si ale naštěstí uchovala samostatné ovladače. Obrazovka má detailní rozlišení a přehlednou grafiku, plusem je i praktická „polička“  u jejího dolního okraje, na níž si můžete opřít ruku a displej tak snadněji ovládat. Příliš nám ale nesedla parkovací kamera, jejíž obraz je zkreslující, a tak se nám hůře odhadovala při parkování vzdálenost. Hlasové ovládání navigace pak nerozumělo našim příkazům, přestože funguje i v češtině.

A jak to vypadá vzadu? Zadní sedačky odjakživa byly jen nouzovým řešením, ostatně 911 je od první generace nazývaná jako auto s konfigurací 2+2, v mezigeneračním srovnání ale místa vzadu ještě ubylo. Jestliže u předchůdce se dozadu s trochou vůle nasoukal i dospělý, v nové 911 si tu neužije ani trochu pohodlí – musí sedět se skrčenou hlavou a ani místa na nohy tu moc není. Takže na víkendový výlet vyrazte maximálně ve dvou a na zadní sedadla hoďte raději nějakou bagáž. Vždyť i zavazadelník s objemem 132 litrů je menší než u předchůdce (ten měl udávaných 145 litrů), a tak se vám nějaký prostor pro zavazadla navíc bude hodit.

Motor, jízdní vlastnosti


Fantastický osmikvalt

Nabídka Porsche 911 bývá pestrá, dnešní generaci ale zatím pořídíte jen ve čtyřech variantách – jako Carreru S a Carreru 4S, a to buď jako kupé, nebo jako kabriolet. Liší se tak vlastně jen nabídnutím pohonu všech kol a karosářskou variantou. Na další provedení, ať už základní Carreru nebo třeba ostré Turbo, si budeme muset počkat.

V útrobách všech v tuto chvíli nabízených provedení pracuje dvěma turbodmychadly přeplňovaný třílitrový šestiválec s protiběžnými válci o výkonu 331 kW. A když myslíme v útrobách, myslíme to opravdu doslova, protože když otevřete kryt motoru, uvidíte leda tak dvojici větráků a nápis 3.0S.

Vodou chlazený motor s přímým vstřikováním a hliníkovým blokem je v zásadě stejný jako u předchůdce. Dočkal se však nových turbodmychadel a přesnějších piezoelektrických vstřikovačů, přísnější emisní normy si vyžádaly aplikaci filtru pevných částic. Pro zlepšení schopností se pak přesunuly i chladiče a filtry. Výsledkem všech úprav je fakt, že se 911 Carrera S dostala na výkonovou úroveň předchozí 911 GTS a je o 22 kW výkonnější než předchůdce. Točivý moment pak dosahuje hodnoty 530 N.m v širokém pásmu 2300-5000 otáček, což je o 30 N.m více než u dosavadní Carrery S.

Hlavně ale došlo k využití nově vyvinuté převodovky. Pořád je dvouspojková, nově je však osmistupňová, s prvním krátkým převodem pro lepší akceleraci a dvěma nejvyššími dlouhými, pro úsporu paliva při jízdě na dálnici. Především je ale přizpůsobena možné zástavbě hybridního pohonu, kterému se 911 do budoucna nevyhne, a tak je na něj už dnešní provedení připraveno.

Vylepšenému motoru snad není po žádné stránce co vytknout. Síly má na rozdávání v jakýchkoliv otáčkách, přičemž se motorářům povedlo eliminovat turbodíru, motor bezprostředně reaguje na pokyn. To všechno přitom doprovází chraplavý tón, tak typický pro ploché motory. Ano, navzdory použití sportovního výfukového ústrojí v testovaném exempláři zvuk možná není tak výrazně slyšet, od toho tu ale budou některé ostřejší varianty 911.

Porsche 911 Carrera S Porsche 911 Carrera S

Nejvíce nás však nadchla spolupráce motoru s převodovkou, kterou neváháme označit za nejlepší dvouspojku na trhu. Už v automatickém režimu řadí naprosto fantasticky, hladce a zároveň rychle, s takovou logikou, až váháte, zda má vůbec smysl spouštět manuální režim. Jen si automat určitě přepněte do sportovního režimu, nebo klidně do ještě ostřejšího nastavení Sport Plus. Výchozí komfortní nastavení dělá z 911 spíše gran turismo, převodovka řadí co nejvyšší stupeň a na sešlápnutí plynu reaguje poněkud apaticky, to ale jen kvůli tomu, aby nabídlo různorodější tvář než dosud. Skvělý je ale též manuální režim, v němž auto okamžitě reaguje na pokyn. Jen škoda, že dvouspojka je v tuto chvíli jedinou volbou, na manuál si fajnšmekři musejí počkat. Někomu může vadit i fakt, že nový volič na středovém panelu nemá ruční mód, k manuálnímu řazení tak slouží výhradně páčky pod volantem.

Porsche 911 Carrera S – srovnání technických dat s dalšími sportovními modely
Model Porsche 911 Carrera S Aston Martin Vantage BMW 850i xDrive Jaguar F-Type P380 Nissan GT-R
Motor 3.0 twin-turbo boxer 4.0 V8 twin-turbo 4.4 V8 twin-turbo 3.0 V6 kompresor 3.8 V6 twin-turbo
Pohon zadní zadní všechna zadní všechna
Zdvihový objem [cm3] 2981 3982 4395 2995 3799
Válce/ventily 6/4 8/4 8/4 6/4 6/4
Největší výkon [kW/min] 331/6500 375/6000 390/5500 280/6500 419/6800
Točivý moment [N.m/min] 530/2300-5000 685/2000-5000 750/1800-4600 460/3500-5500 637/3300-5800
Převodovka 8DS 8A 8A 8A 6DS
Max. rychlost [km/h] 308 314 250 275 315
Zrychlení 0-100 km/h [s] 3,5 3,6 3,7 4,9 2,8
Komb. spotřeba [l/100 km] 8,9 10,5 9,7 9,8 14
Pohotovostní hm. [kg] 1515 1530* 1965 1594 1752
Základní cena [Kč] 3.239.000 cca 3.927.000 (přepočet) 3.368.300 2.310.979 2.687.000
*Suchá hmotnost          

Pořád ryzí sporťák!

Takový jízdní styl, kdy má řidič vše pevně v rukou, devětsetjedenáctce přece jen sedí nejvíce. Pořád je to primárně sportovní auto a ne gran turismo, jak se o něm někteří kritici snaží tvrdit, možná s ohledem na jeho luxusní interiér.

Zatáčkovité trati si totiž auto stále užívá nejvíce a s ním i pilot za jeho volantem. Na oblíbené okresce opravdu není nic, co byste mohli nové 911 vytknout. I v zadokolkové verzi Carrera S (avšak se standardně dodávaným vektorováním točivého momentu s elektronicky ovládanou uzávěrkou diferenciálu) sedí na suchém asfaltu naprosto neskutečným způsobem, v zatáčkách máte naprostou jistotu, kterou zdůrazňuje unikátní pocit, kterak vás záď se vzadu uloženým motorem tlačí do oblouku.

Řízení je přitom komunikativní, jak se na správný sporťák sluší a patří, přičemž chování auta je naprosto čitelné. Vždy tak víte, jestli se už blížíte k limitu. I v utažených obloucích je pak Porsche neskutečně agilní, i díky příplatkové natáčecí zadní nápravě.

Zadokolka si navíc na mokru pomáhá módem Wet (mokrý), který přizpůsobí nastavení podmínkám mokré vozovky – zjemní se reakce na plyn, převodovka řadí vyšší převody a změní se též chování aktivních aerodynamických prvků. Kontrola stabilizace a protiprokluz pak zasáhnou do řízení dříve.

Že 911 pořád není gran turismo, jak se o ní někdy říká, se projeví na dálnici. Už při běžné cestovní rychlostí 130 km/h je auto poněkud hlučné, ani ne tak hlasitým motorem (ten je relativně tichý), jako spíše šumem proudícího větru kolem karoserie. Dálniční úseky tak nejsou primárním útočištěm auta.

Porsche 911 Carrera S Porsche 911 Carrera S

Tím není ani město, byť si dovedu představit používat novou 911 každý den. Standardně dodávaný aktivní podvozek (PASM) s novou generací tlumičů totiž není zbytečně tvrdý, a tak vůz není v pomalé rychlosti na nerovnostech tolik uskákaný. Navíc si v takové situaci uvědomíte, jak je karoserie auta neskutečně tuhá. Torzní tuhost se mimochodem mezigeneračně zvýšila o pět procent, a to díky kombinaci hliníkové struktury s prvky z vysokopevnostní ocele.

Ve vyšší rychlosti ale podvozek kombinující vzpěry McPherson vpředu a víceprvkovou nápravu vzadu (oboje se stabilizátory) logicky funguje samozřejmě mnohem lépe, a to naprosto fantasticky. Nemusíte se tak bát ani rozbitějších okresek, 911 je umí výtečně vyhladit.

Zbývá tak už jen ohodnotit spotřebu, která není vůbec špatná. Na dálnici se i při jízdě 160km/h tempem pohybujete kolem devíti, desíti litrů, zatímco na okresních silničkách se dá jezdit za jedenáct. To by ale byla urážka schopností 911, a tak počítejte spíše s 20 litry, které si vůz vezme při svižnějším tempu. Závěrečný průměr pak činil skvělých 12,3 l/100 km.

Závěr


Závěr

Porsche modelem 911 splnilo úkol zakladatelů automobilky postavit to nejlepší sportovní auto na světě. Navíc to nebyla jen jednorázová záležitost, konstruktérům se daří 911 kontinuálně vylepšovat. Každá nová generace tak posouvá laťku dále. Platí to i pro nejnovější generaci, kterou v otázce jízdních schopností opravdu není za co kritizovat. Šestiválcový motor má síly na rozdávání, osmistupňová dvouspojková převodovka rychle a hladce řadí, řízení je komunikativní a auto opravdu neskutečně sedí. 911 je zkrátka taková, co si od sportovního automobilu představujete.

Negativa, která jsme na nové devětsetjedenáctce našli, s řízením vlastně ani nesouvisí. Obraz parkovací kamery je poněkud matoucí a špatně se na jeho základě orientuje a hlasové ovládání v českém jazyce špatně rozumí pokynům. Jedinou opravdu slabou stránkou je tak vlastně jen hluk na dálnici, který 911 přece jen limituje v případě jejího použití jako gran turismo. Pak je tu ještě cena, respektive výše příplatků, která je někdy až závratná. Zákazníci ale Porsche čile kupují, a tak jim zřejmě vyšší ceny nevadí...

A tak ještě dodejme, že jestliže uvažujete nad koupí 911, neváhejte. Respektive se zamyslete nejvýš tak nad tím, zda toužíte po nabízeném provedení Carrera S, nebo si počkáte na chystané varianty. To už jsou ale jen příjemné starosti. My bychom brali Carreru S ve žlutém odstínu Racing, na kolech RS Spyder.

Nejlevnější verze modelu 3.239.000 Kč (911 Carrera S/331 kW)
Základ s testovaným motorem 3.239.000 Kč (911 Carrera S/331 kW)
Testovaný vůz bez příplatků 3.239.000 Kč (911 Carrera S/331 kW)
Testovaný vůz s výbavou 3.935.712 Kč (911 Carrera S/331 kW)

Plusy

  • Perfektní jízdní vlastnosti
  • Vynikající posaz za volantem
  • Skvěle řadicí převodovka
  • Výtečné zpracování interiéru
  • Komunikativní řízení
  • Silný motor

Minusy

  • Hluk na dálnici
  • Vysoké ceny příplatků
  • Matoucí parkovací kamera
  • Nefungující hlasové ovládání
Zobrazit celý článek
David Bureš
Diskuze (75)

Doporučujeme

Porsche 911 Carrera S
Cena základní sestavy 3 239 000 Kč
Výbava základní sestavy 20“ litá kola vpředu, 21“ kola litá vzadu, čalounění kombinující textil s kůží, sportovní sedadla s elektrickým nastavením úhlu opěradla a výšky sedadla, sada na opravu pneumatik, diodové světlomety, automatická dvouzónová klimatizace, elektricky ovládaná okénka, parkovací čidla vpředu a vzadu, tempomat, rádio s devíti reproduktory, sdružený přístroj s otáčkoměrem umístěným uprostřed a dvěma barevnými 7 palcovými TFT displejí s analogovým otáčkoměrem uprostřed, 10,9 palcový centrální displej, navigace, multifunkční sportovní volant. Kč
Cena testované sestavy 3 935 712 Kč
Výbava testované sestavy Metalický lak – bílá Carrara (+33.710,-), kožený interiér s křídovým prošíváním (+108.310,-), sportovní sedadla s pamětí (+61.630,-), elektricky otevírané střešní okno (+61.260,-), tónovaná skla (+14.900,-), řízení zadní nápravy (+61.260,-), sportovní výfukový systém s koncovkami v černém provedení (+71.010,-), paket Sport Chrono (+63.400,-), palivová nádrž o objemu 90 litrů (+5.200,-), Matrix LED světlomety (+79.110,-), sledování mrtvého úhlu (+22.350,-), vyhřívaný multifunkční GT volant (+14.740,-), znak Porsche vyražený na opěrkách hlavy (+6.160,-), vyhřívání sedadel vpředu (+13.290,-), interiérový paket v provedení matný karbon (+48.660,-), hudební systém Bose (+38.590,-). Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 6 / 4
Zdvihový objem (ccm): 2981
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 331 / 6500
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 530 / 2300 - 5000
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 308
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 3.5
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 10.7 / 7.9 / 8.9
Emise CO2: 205
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 132 / 0
Objem nádrže (l): 64
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1515 / 470
Rozměr pneu: 245/35 R20, 305/30 R21
Porsche 911 Carrera S
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4519
b) šířka (mm): 1852
c) výška (mm): 1300
d) rozvor (mm): 2450
e) rozchod vpředu (mm): 1589
f) rozchod vzadu (mm): 1557
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 890 / 1120
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 450 / 640
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1030
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 780
k) šířka vpředu (mm): 1230
délka sedáku vpředu (mm): 460
délka sedáku vzadu (mm): 360
výška opěradla vpředu (mm): 690
výška opěradla vzadu (mm): 550
Avatar - white label
2. 1. 2020 18:25
Re: auto
:yes:
No, ...a jaké to bylo naposledy? :-)
30. 8. 2019 16:05
auto
Já Porsche 911 miluju už od dětství a vždycky jsem toto nádherné auto chtěl vlastnit, teď už jsem starší a stojím nohama na zemi, takže vím že se to nestane. Jednou za rok si ho však alespoň přes https://autozazitek.cz/ půjčím, abych si přecejen vyzkoušel jaké by to bylo.
31. 5. 2019 23:12
Live forever...
Ta nekonecna recyklace designu je naprosto neuveritelna. Ale co, cash cow, kdo umi prodavat auta za 30+% ROS...kdo to ma...
20. 5. 2019 06:03
Re: nechci být první, ale když se k tomu nikdo nemá:)
Počkej, tak když je někde R4, je to usssraný čtyřhrnek, v Caymanu klenot. Když má Carrera MT, tak radši PDK, která je jinak pro jak říkáš teplajzníky. Tomu se opravdu moc rozumět nedá ;-)

Jen cosi o kázání, vodě a vínu... :-)
Avatar - Ji/Ri
19. 5. 2019 19:34
Re: nechci být první, ale když se k tomu nikdo nemá:)
Ti říkám pořád, přivítám Tě s otevřenou náručí a k tomu vyfasuješ i Carreru v akci k párkům v Lidlu >:D ;-)