Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Přes 40 % Američanů si myslí, že elektromobily stále potřebují benzín

Ondřej Mára
Diskuze (12)

Automobilky investovaly do vývoje elektromobilů již mnoho prostředků, širší veřejnost má ale stále velké mezery ve znalostech jejich schopností.

Zatímco se většina automobilek připravuje na velký přechod směrem k elektromobilitě, převážná část širší veřejnosti stále ještě bojuje se znalostmi rozdílů mezi tradičními hybridy a plug-in hybridy. Pokud tedy automobilky chtějí, aby se z jejich připravovaných elektromobilů nestaly propadáky, měly by mít jistotu, že lidé elektrickým modelům rozumí.

Společnost Ford Motor Company se proto rozhodla uspořádat průzkum na několika významných světových trzích, který měl ověřit povědomí zákazníků o kladech a záporech elektromobilů. Výsledek, který pak automobilka prezentovala na webu Medium, však není nic pozitivního pro automobilky, ani pro americkou populaci.

Zřejmě nejsmutnějším výsledkem průzkumu je totiž informace, podle které si až 42 procent Američanů myslí, že elektromobily ke svému provozu stále potřebují benzín.

Zhruba 67 procent Američanů a 68 procent Evropanů si navíc myslí, že elektromobily nejsou schopny táhnout těžší náklad. To je přitom skutečně hrubá neznalost, neboť například Tesla Model X se chlubí schopností utáhnout až 2.268 kilogramů. Během jednoho z PR kousků se však Tesla pochlubila videem, na kterém Model X táhne 143 tun vážící Boeing 787-9 Dreamliner. Prototyp elektrického pick-upu Ford F-150 pak dokázal rozpohybovat 10 železničních vagonů naložených 42 Fordy F-150, jejichž váha měla dosahovat 625 tun.

Dalších 65 procent amerických zákazníků, kteří vybírají vůz s pohonem všech kol, si pak myslí, že elektrický pohon je pro ně nevhodný. Svůj podíl na tom může mít názor 80 procent Američanů, podle kterých nejsou elektromobily vhodné k provozu za extrémně vysokých či nízkých teplot.

Většina moderních elektromobilů je přitom vybavena systémem teplotního managementu baterií, který zajišťuje jejich optimální životnost i ve skutečně extrémních podmínkách. Ostatně jinak by se elektromobily pravděpodobně nemohly stát tolik populárními v Norsku, kde se teploty často pohybují hluboko pod nulou.

Téměř 90 procent lidí z USA i Evropy pak nevěří, že elektromobily mohou nabídnout zajímavou akceleraci i překvapivě zábavné a rychlé svezení. Tento mýtus však v posledních týdnech bourá jak závodní prototyp Volkswagen ID. R, který láme jeden rekord za druhým, tak příliv nových elektrických sportovních modelů, jako je třeba Porsche Taycan.

Ondřej Mára
Diskuze (12)

Doporučujeme

12. 9. 2019 00:57
Otázka na elektroautomobily
Chtěl jsem se zeptat jestli by byly v prodeji třeba se zvukem motoru Škoda fabie
7. 9. 2019 18:09
Re: 51 procent...
Já ho třeba volil a nestydim se za to. Chci totiž alespoň jednou v životě zažít státní pohřeb prezidenta ve funkci. Pohřeb vožraly za státní prachy už jsem v televizi viděl.
Avatar - Stejsn
7. 9. 2019 15:41
A přitom
elektromobil potřebuje uhlí, případně jádro.
Avatar - Katikakus
7. 9. 2019 10:17
51 procent...
...Cechu, kteri se zucastnili prezidentskych voleb, volilo inkontinentniho polodementniho ozralu. To je myslim mnohem horsi vysledek.

Kolik lidi u nas vubec netusi, jak funguje automobil, bez ohledu na typ pohonu? Naprosto stupidni bulvarni clanek.
Avatar - Beefcake
7. 9. 2019 10:09
40 ...
A 40 percent u nas netusi, aky je rozdiel medzi benzinom a naftou.