Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Příští Škoda Kodiaq RS by mohla mít okolo 270 koní, výrazně víc než dosud

Marek Bednář
Diskuze (7)

Sesterský Volkswagen Tiguan nabídne 265k dvoulitr a také 272k plug-in hybridní variantu. Ani jedna z nich se pod kapotou nového kodiaqu zatím neobjevila, ale také automobilka zatím tají informace o verzi RS.

Čerstvě představená Škoda Kodiaq o sobě prozradila téměř všechno včetně toho, jaká pohonná ústrojí budou mít pod kapotou. Jedna motorizace ovšem chyběla; automobilka uvedla, že budou dvě benzínová a dvě naftová provedení.

Zveřejnila výkon obou verzí dvoulitrového TDI, tedy 150 a 193 koní, ovšem u zážehových motorů mluvila výhradně o základním provedení v podobě patnáctistovky s mild hybridem, nejspíš označené TSI e-Tec stejně jako u octavie.

Silnější zážehový motor je zatím zahalen tajemstvím, britský magazín Autocar však spekuluje, že by se mohlo jednat o dvoulitr EA888 ze sesterského Volkswagenu Tiguan a také z golfu GTI. Taková motorizace by u škodovky mohla dostat označení RS.

Video se připravuje ...

Ostrá verze kodiaqu se zatím nepředstavila a Johannes Neft, technický ředitel vývoje Škodovky, nic moc neprozradil. „Pracujeme na tom,“ řekl jen. Zdroje magazínu zevnitř automobilky však naznačují, že úspěch naftového a po modernizaci i benzínového kodiaqu RS si žádá nástupce. Měl by se představit už v příštím roce.

Bude to silnější verze plug-in hybridu? „Ne nutně,“ řekl Neft a naznačil, že si vrcholový kodiaq zachová pohon všech kol. Zmíněný motor, který je očividně horkým kandidátem na pohonnou jednotku, v tiguanu nabízí 265 koní. Pokud by ho dostal i kodiaq RS, představovalo by to dvacetikoňový nárůst výkonu.

Tiguan má v nabídce také slabší, dvousetkoňovou variantu tohoto motoru, a také silnější plug-in hybrid o kombinovaném výkonu 272 koní. Zda nový kodiaq dostane i tyto motorizace, tu druhou snad ve verzi RS iV, zatím můžeme pouze spekulovat – ostatně, stejně jako o konvenčním „eresu“ – a doufat.

Marek Bednář
Diskuze (7)

Doporučujeme

6. 10. 2023 12:38
Re: Co to je za informace?
Nerozporoval jsem, že RS je nejasné, rozporoval jsem konstatování autora článku, že podladěný motor 2.0 TSI je nejasný, ve všech tiskových zprávách a webech napříč Evropou se uvádí jako jedna z motorizací nového Kodiaqa, pouze na auto.cz je považována tato motorizace za nejasnou. Mám pocit, že poslední dobou píše zdejší články AI a to ještě nějaká alfa verze.
Avatar - 3_diamanty
6. 10. 2023 11:21
Kodiaq vali
Ocakavam nejake silne tsi a 4kolku.... ako vravim... bude to delo.... :yes:
Avatar - Emel
6. 10. 2023 10:23
Re: Co to je za informace?
150kW TSI je jasné. Jestli bude RS, kdy a s čím, to zatím jasné není.
Avatar - iudex
6. 10. 2023 09:44
Re: 270HP na presun po CR
To, že cena bude asi brutálna je druhá vec. Skutočnosť, že Škoda ponúkne aj dostatočne potentný motor však je bez ďalšieho na pochvalu, konkurencia sa v tomto nechytá. Na Kodiaqu sa iste nájde niečo na kritizovanie, motorová paleta to ale rozhodne nebude.
A ono veľké 7 miestne SUV s obrovským kufrom tých 295 kW kľudne zužitkuje, ani tak nie na maximálku, ako na pružné zrýchlenie, aby aj plne naložené malo vždy dostatok výkonu na predbehnutie, zaradenie sa na diaľnicu a pod.
Avatar - Jenik3
5. 10. 2023 21:12
270HP na presun po CR
Na to, že mne auto převeze z bodu A do bodu B v ČR mne 270 HP neohromuje. A cena to auto posílá do kategorie absurdni počin.
Ale chápu, že škoda-nadsenci s tím problém nemají. Až mindop uvolní max rychlost na 150kmh (na 20km), to bude zradylko.