Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prohlédněte si Dacii pro příští desetiletí. Elegantní vize vypadá jako Porsche

Stanislav Kolman
Diskuze (11)

Se samotnou automobilkou nemá tento návrh od nezávislého grafika nic společného, přesto stojí za povšimnutí.

Značka Dacia ve světě boduje nízkou cenou a jednoduchou schopnou technikou. Ne že by snad její vozy byly nějaké ošklivky, většinou ale funkčnost dostává přednost před líbivým vzhledem a elegancí. Nezávislý grafik Ţicărat Alexandru-Călin se tedy pustil do práce a ukazuje, jak si představuje Dacii pro příští desetiletí.

Byť sama automobilka nemá s tímto virtuálním konceptem nic společného a těžko jej někdy uvidíme v sériové podobě, úplně vycucaný z prstu není. Autor říká, že vůz je jakýmsi duchovním nástupcem Dacie 1300, jež byla prvně přestavena v roce 1969. Nám spíše než odkaz na historii značky připomíná tento koncept takové cenově dostupnější Porsche Taycan.

Tvůrce říká, že jeho vize Dacia Sentry je elektromobil pro kupce z celé Evropy. Na příznivou cenovku zapomeňte, vždyť tohle čtyřdveřové kupé dostává diodovou světelnou techniku, kamery namísto konvenčních zrcátek či zapuštěné kliky dveří. To všechno přidělil autor výrobci, jehož vlajkové SUV v reálném světě chválíme za plynové vzpěry kapoty…

Především z profilu vypadají proporce vozu poněkud… zvláštně. Auto má délku 5040 mm, šířku 1907 mm a výšku 1506 mm, přičemž rozvor má hodnotu 2851 milimetrů. Ve srovnání s Mercedesem třídy E je tedy o 117 mm delší, avšak má o 88 mm kratší rozvor. Tím se trochu komický pohled na bok vozu vysvětluje. Jde sice jen o představu nezávislého autora, ale kdyby došlo na lámání chleba, zaujala by vás Dacia takovýmto konceptem?

Stanislav Kolman
Diskuze (11)

Doporučujeme

Avatar - Agent  Bureš
26. 5. 2020 22:55
Re: Hmmm
Dali by tam nějakej elektromotor. Kdyby to teda vzniklo, co se nestane.
Avatar - Agent  Bureš
26. 5. 2020 22:49
Re: Pěkné, ale nereálné
Přesně tak. Bude se šetřit o 106. A ani výrobci prémiových značek to nebudou mít jednoduché. Málokterý ředitel si dovolí objednat drahé auto, když se budou všude škrtit výdaje.

Dacia je podle mě jedna z těch perspektivnějších značek. Pokud se ale položí Renault, tak to Dacia asi nemůže přežít.
26. 5. 2020 11:30
Re: Pěkné, ale nereálné
Ke krachu mají dnes blízko všichni. Některým to jen ještě nedošlo.
Avatar - 3_diamanty
25. 5. 2020 21:30
Re: Design
dacia ma pekny dizajn..... pride mi taky sviezi mladicky... napriklad uz aj sucasny duster je vyslovene az pekny :yes:
25. 5. 2020 19:17
Lidové vozidlo?
Tohle vypadá jako,že Dacia začne vyrábět lidového mustanga za hubičku.