Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Seat opět poodhaluje nový Leon, slibuje ještě výraznější dynamický charakter

Ondřej Mára
Diskuze (19)

Premiéra nové generace Seat Leon se nezadržitelně blíží a tak není divu, že Seat poodhaluje další zajímavé detaily.

Koncern Volkswagen se v minulém roce vrhnul na rozsáhlou modernizaci v kompaktním segmentu, kterou odstartoval premiérou Golfu VIII, následovala Octavia IV a už za pár týdnů se dočkáme představení čtvrté generace bestselleru značky Seat – modelu Leon.

Automobilka nás na uvedení očekávané novinky lákala již koncem minulého roku, kdy se pochlubila moderní technologií osvětlení. Na několika fotografiích a krátkém videu jsme mohli vidět Full LED přední světlomety, dynamické směrovky, uvítací nápis „Hola!“ promítaný na chodník při otevření dveří, ambientní osvětlení interiéru nebo zadní LED svítilny, kterou jsou propojeny stejně jako u modelu Tarraco.

Na nejnovějším snímku však Seat poodhaluje pohled na celou zadní část, která je ale stále částečně ukryta ve stínu. Na snímku tak znovu vynikají především zadní svítilny, propojené výraznou světelnou lištou. Za zmínku ovšem stojí i označení modelu Leon, které se po vzoru Golfu přesunulo doprostřed víka kufru – přím pod logo automobilky.

Novinka by se podle automobilky měla vyznačovat větší elegancí a zřetelnými kontrasty doplněnými jemnou hrou barev i světla a stínu. Design by stále měl být na pomezí evoluce a revoluce – nový Leon by měl být schopen upoutat pozornost, přesto si chce zachovat vlastní ušlechtilost.

Alejandro Mesonero-Romanos, šéfdesignér značky Seat, se k designu nového Leonu vyjádřil následovně: „Náš tým navrhl pro zcela nový Seat Leon odvážný a jednoduchý design, který vyzařuje odhodlání a sílu. Jednoduchost pramení z našeho přesvědčení, že většinu věcí lze vyjádřit pouhými několika liniemi. Odhodlání a síla patří mezi atributy, díky nimž jsou naše vozy rozpoznatelné a svůdné na první pohled.

Kromě designu však Seat prozradil něco málo i o technice. Základem nového Leonu bude vyspělá platforma MQB Evo, na které se dočkáme karoserie pětidveřového hatchbacku a rodinného SportsToureru. Třídveřový model už se v nabídce neobjeví. Oproti minulé generaci pak máme očekávat větší vnější rozměry a atraktivnější proporce, což zní jako příslib více místa v interiéru.

Nový Leon se navíc stane „nejbezpečnějším a nejvíce síťově propojeným vozidlem značky“, uvádí Seat. Pod kapotou by neměla chybět bohatá paleta motorů, včetně několika elektrifikovaných hybridních či plug-in hybridních jednotek, a možná dojde i na CNG. Na kompletní představení všech zajímavostí si však budeme muset počkat až do úterý 28. ledna, kdy proběhne oficiální premiéra.

Ondřej Mára
Diskuze (19)

Doporučujeme

16. 1. 2020 09:12
Re: Vypadá krásně
Ďakujem iudex.
A skúsený diskutér Arese tebe palec hore :yes:
Avatar - iudex
15. 1. 2020 15:25
Re: Vypadá krásně
Mám pocit, že facelift tam dal zámerne, na zdôraznenie, že technicky je G8 veľmi podobný s G7, platforma, technika..., proste skôr väčší facelift než nová generácia. Podstatnou zmenou prešiel len interiér. A kto VWsleduje, tak to preňho nie je veľkou novinkou, že komplet nová je často len každá druhá generácia (Golf, Passat). Tak to bolo napr. vo vzťahu G5 a G6, ktorá bola len takým väčším faceliftom, komplet nová bola až G7.
15. 1. 2020 15:14
Re: Vypadá krásně
No vdyť říkám, že dnes je otřesná doba, kdy jsou požadavky a přání zákazníků pro automobilky (a hlavně regulátory) až na posledním místě. :no: :-( :-( :-(
15. 1. 2020 13:08
Re: Vypadá krásně
Hmm, fakt bych u zdejších diskutérů očekával, že rozlišují mezi faceliftem (modernizací) a novou generací. Ve tvém případě jsme ale byl příliš optimistický.... ;-\
Avatar - iudex
15. 1. 2020 08:43
Re: Vypadá krásně
Tak všade sa píše o otupení 1,5TSI oproti 1,4TSI, ale keď som s Leonom 1,4TSI jazdil, bol som veľmi milo prekvapený dynamikou auta. Ak som mal nejaké výhrady, bolo to k torzke vzadu, ktorá pri ostrejšej jazde odskakovala (v porovnaní s Golfom s multilinkom).