Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cupra Leon za rohem. Nabídne plug-in hybrid i benzinový dvoulitr

David Bureš
Diskuze (14)

Seat Leon se už tento měsíc představí v nové generaci. Odvozen od něj bude také sportovní derivát, prodávaný jako Cupra Leon.

Koncern Volkswagen Group v letošním roce čeká rozsáhlá mezigenerační obměna v nabídce kompaktní třídy. Odstartuje prodej již odhalených modelů Škoda Octavia IV a Volkswagen Golf 8 a navíc budou odhaleny nové generace technicky spřízněných modelů Audi A3 a Seat Leon. Právě premiéra posledního zmíněného je již za rohem, nový Leon uvidíme v úterý 28. ledna.

Vedle výchozích variant se znaky Seatu dorazí na trh také sportovní derivát Cupra Leon, prodávaný s logy osamostatněné sportovní divize. K dispozici bude jako pětidveřový hatchback a kombi, třídveřový model Leon SC se nástupce nedočká. Kvůli nízkým prodejům.

Seat již potvrdil, že nový Leon naváže na styl velkého SUV Tarraco, s nímž bude sdílet podobně řešenou příď. To Cupra Leon se odliší agresivnějším výrazem, díky odlišným nárazníkům či masce. Využita bude opět měděná barva odkazující na název divize (cuprum = měď). Inspirací mají být i detaily konceptu Cupra Formentor, který se právě v letošním roce dočká sériové verze.

Už výchozí Seat Leon má být ostřejším náčiním než Golf a Octavia, což platí už pro současnou generaci. Opět se tak dočkáme sportovnějšího podvozku díky tužším pružinám a odlišnému naladění. Podobně též hot hatch Cupra Leon má být ještě sportovnější než technicky spřízněný Golf GTI či Octavia RS.

Stejně jako Octavia RS bude také Cupra Leon dostupná ve formě plug-in hybridu. Konkrétně by měla použít silnější variantu kombinace 1.4 TSI a elektromotoru o kombinovaném výkonu okolo 180 kW, tedy verzi z nadcházející Octavie RS a Golfu GTE. Pro běžný Seat Leon bude k dispozici i plug-in hybrid se 150 kW.

Opět se ale dočkáme též konvenční varianty používající výhradně spalovací motor. Sloužit má jako vrchol produkce, a tak by se opět mohla jmenovat Cupra Leon R, přičemž se očekává ústrojí z nadcházejícího Volkswagenu Golf R. Nejpravděpodobnější je tak nasazení přeplňovaného benzinového dvoulitru o výkonu kolem 300 koní. Vyloučen ale pořád není ani příchod pětiválce, o němž se v poslední době čile spekuluje.

Do budoucna však mají v případě Cupry hrát prim plug-in hybridy a elektromobily. Dokonce není vyloučeno, že se Cupra postupně stane výhradně elektrickou značkou. Stát by se tak mohlo někdy po roce 2030.

David Bureš
Diskuze (14)

Doporučujeme

3. 3. 2020 12:41
Cupra
Leon Cupra byl velice kvalitní a spolehlivý výrobek, měl jsem dvě. Bez kniplu si sportovní auto nekoupím. Jsem moc zvědavý, co nám Cupra, jako značka chce nabídnout. To strašení s elektrikou od r. 2035 neberu vážně. To už budou všichni vědět, i ti zpozdilí, o co jde.
7. 1. 2020 00:35
Re: Kurzové sázky - Tenis. 100% spolehlivé informace.
Jedinou "spolehlivou informací" je to, že kdo zdejší diskuse systematicky zasírá tímto hnusem, je k.o.k.o.t. !
7. 1. 2020 00:34
Re: spaľovací nuda
Jenže už u současné generace u verze Cupra vyřadili manuální převodovku a silně pochybuju, že by jí u nové generace vrátili do nabídky! :-( :no: :no: :no:
Avatar - Emel
6. 1. 2020 17:30
Re: spaľovací nuda
Asi jsi zapomněl na dvoulitr :-)
Avatar - xxc
6. 1. 2020 12:48
Re: Cupra je směšná, trapná a zbytečná značka
Športovať sa dá s hocičím.