Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Fabia Pick-up: Proč se nakonec nevyráběla?

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (15)
Mladoboleslavská automobilka v prvních letech jednadvacátého století pracovala na modelu Fabia Pick-up, ale nakonec jej potkal podobný osud jako druhou generaci modelu Roomster.

Škoda měla ve své nabídce pick-up naposledy v letech 1991 až 2001, kdy se jednalo o lehké užitkové automobilky odvozené od modelu Favorit a Felicia.

V případě jejich nástupce v podobě modelu Fabia se toto provedení již do sériové produkce nedostalo, ale přeci jen se dočkalo vzniku několika exemplářů.

Mladoboleslavská automobilka pick-up postavený na základech první generace modelu Fabia oficiálně neprezentovala, ale přesto se tento automobil občas v médiích objevil a jeden jeho snímek se v roce 2005 objevil díky iniciativě čtenáře i na Auto.cz.

Dnes představuje tento automobil lehce pozapomenutou historii, která je čas od času oživena na fórech příznivců značky Škoda snímkem nebo jen informací o setkání s jedním z údajně čtyř existujících vozů.

Podle neoficiálních informací měl být tento pick-up údajně skutečně nejprve vyvíjen jako nástupce modelu Pickup (ano, bez pomlčky) z let 1995 až 1991, s nímž sdílel zadní polovinu své karoserie, pod níž měla být použita zadní náprava z první generace octavie, zatímco zbytek vozu odpovídal sériovému provedení první generace fabie.

V případě pohonných jednotek jsou podle neoficiálních zdrojů nejčastěji zmiňovaný vznětové motory 1.9 TDI-PD, ale v jednom z vozů měl být údajně použit i atmosféricky zážehový čtyřválec 2.0 MPI, který v sériovém hatchbacku disponoval výkonem 85 kW.

Vývoj pick-upu byl nakonec ukončen bez jeho uvedení do sériové výroby. Existující exempláře pak využila automobilka k účelům, pro něž byly navrženy a převážela v nich například komponenty, využívané při vývoji nových modelů.

Škodu Fabia Pick-up i přes pokročilé stádium vývoje nakonec potkal podobný osud jako druhou generaci modelu Roomster. Zájemce o lehký užitkových automobil pak mladoboleslavská automobilka uspokojila modelem Praktik odvozeným od kombi.

Pick-up se značkou Škoda přitom i nadále přitahuje pozornost, což v roce 2012 dokázal koncept BT Etape na základech modelu Yeti od společnosti Benet Automotive či FUNstar, který vznikl v loňském roce přímo v Mladé Boleslavi.

Foto: skoda-virt.cz, skodahome.cz

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (15)
Re: No a proč se nevyráběla?
Či to nebude tým, že väčšina týchto odborných motoristických novinárov ani netuší rozdiel medzi prototypom a funkčným vzorom...
Avatar - pumpkin
5. 10. 2016 13:24
Re: No a proč se nevyráběla?
Dík za info. Rád by som videl nejakú aktuálnu foto toho hybridu. Či to nehnije a tak. :-)
5. 10. 2016 12:51
Re: No a proč se nevyráběla?
No každopádně je škoda, že se toto auto nedostalo do výroby. :'-(
5. 10. 2016 12:50
Re: Zrcátko
>:D >:D >:D >:D >:D >:D :yes: Piechovo "optimalizované" zpětné zrcátko, na to se nedá zapomenout! >:D >:D >:D
Avatar - sargis
5. 10. 2016 07:13
Re: Škoda
Aaaale, co moze byt krajsie ako si pri ranajkach otvorit auto.cz a tesit sa na Skoda World News...uz sa tesim na odhalovanie FL Octy III, a hned prva foto bude ventil pneu...vraj bude mat iny dizajn capicky ;-)