Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla poprvé poražena Nikolou, i když jde zatím jen o řeči

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Vodíkový pick-up Nikola Badger, na který už je možné skládat zálohu, dokázal porazit všechny elektromobily Tesla. Zatím jde ale pouze o řeči - to doslova.

Společnost Nikola představila koncept vodíkového pick-upu Badger teprve v únoru tohoto roku, načež teprve před pár dny spustila příjem před-objednávek na jeho produkční verzi. I tak ale Badger dokázal porazit nejen elektrický pick-up Tesla Cybertruck, který se chlubí téměř půl milionem před-objednávek, ale i zbytek z elektrického portfolia známé kalifornské automobilky.

Nebavíme se přitom o počtu před-objednávek, ceně vozu nebo hodnotě automobilky. Řeč je o popularitě na sociálních sítích, ve které donedávna Tesla neměla mezi elektrickými automobilkami konkurenci.

Jak ovšem upozornil web PartCatalog, který analyzoval data z Twitteru, Nikola Badger byl v posledních 90 dnech vůbec nejdiskutovanější elektromobil v USA. První pozici v diskuzích o elektrických automobilech obsadil dokonce v 18 amerických státech.

Vítězství Badgeru přitom není jediné překvapení. Pokud byste totiž čekali, že na druhém místě skončí crossover Tesla Model Y, byli byste na omylu. Ačkoliv i samotný Elon Musk očekává, že by se elektrický crossover mohl stát jednou z nejlépe prodávaných Tesel v historii, v diskuzích se moc neobjevoval.

Na druhém místě tak skončila Tesla Model 3, která obsadila první pozici v 16 amerických státech. S vítězstvím v 11 amerických státech skončila na třetím místě Tesla Model S a hlavní konkurent Badgeru, elektrický pick-up Tesla Cybertruck, skončil až na pozici čtvrté.

Automobilka Nikola tak se svým elektrickým pick-upem skutečně zabodovala, i když zatím jen na sociálních sítích. Nabízí se ovšem otázka, jak toto vítězství zužitkuje v praxi. Zahájení produkce se totiž očekává až v roce 2022, přičemž tou dobou už by mělo být na trhu hned několik vážných konkurentů. Od Rivianu R1T, přes elektrický pick-up Ford až po zmiňovanou Teslu Cybertruck.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - jozephko
5. 7. 2020 22:58
Nikola je jedna veľká neznáma
Nikola, ale aj ďalší konkurenti Tesly stále čosi predstavujú, stále sa chvastajú (chlubí) svojimi parametrami, ale to je zatiaľ všetko.
Medzi postavením prototypu a sériovou výrobou je obrovský rozdiel. Asi taký ako medzi tým urobiť si doma hamburger na jednej strane a na strane druhej otvoriť si biznis s hamburgermi a predávať ich po tisícoch.
E.Muskovi verím už dávno - odvtedy, čo predstavil a začal predávať Teslu S. Do týchto nových firiem by som zatiaľ neinvestoval ani dolár. Nie som voči nim zaujatý, ale situáciu zatiaľ vnímam takto. Bol by som veľmi rád, keby som sa mýlil.