Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla začne hlídat řidiče používající funkci Autopilot vnitřní kamerou

Ondřej Mára
Diskuze (9)

V reakci na různé kontroverze kolem používání systému Autopilot se Tesla rozhodla změnit přístup ke kontrole řidičů.

Tesla Autopilot je bezpochyby jeden z nejznámějších systémů semi-autonomního řízení na světě, který si navíc dělá ambice stát se jako první zcela autonomním. Jeho technickou vyspělost přitom rozhodně nelze podceňovat, na druhou stranu je však častým cílem kritiky a vznáší se kolem něj řada kontroverzí.

Často je totiž spojován s různými dopravními nehodami, lidé často nesprávně chápou jeho funkce a někteří se snaží zmást jeho kontrolní mechanismy, aby již nyní fungoval v plně autonomním režimu a oni mohli spát za volantem nebo se vézt na zadních sedadlech. Jenže známé triky, jak systém zmást, by brzy mohly vzít zasvé.

Na Twitteru se totiž objevil příspěvek, zachycující informaci o vylepšení kamery uvnitř Tesly, která zabírá prostor kabiny. V rámci modernizace software by kamera měla být schopná detekovat a upozorňovat na nepozornost řidiče ve chvíli, kdy je systém Autopilot aktivní. Kamera se přitom doteď využívala především k záznamu krizových situací nebo pro zabezpečení vozu.

Automobilka v upozornění na nové funkce kamery také dodává, že žádná data neopustí automobil, respektive že nedojde k jejich sdílení, pokud to majitel vozu neschválí. Jak ovšem dodávají kolegové z TheDrive, kteří na novinku upozornili, Tesla se již v minulosti stala terčem kritiky kvůli sbírání dat a videí ze svých vozů.

Pokud ale necháme obavy o osobní data stranou, mnozí uživatelé Tesly tuto funkci nejspíš ocení. Doteď totiž museli kvůli bezpečnostním mechanismům držet volant a jednou za čas s ním pohnout, aby zůstal systém Autopilot aktivní. Při využití kamery, která bude sledovat bdělost řidiče, už by ale vlastně ani nemuseli mít ruce na volantu.

Video se připravuje ...

Tesla se tak s Autopilotem přibližuje konkurenčnímu systému Super Cruise z dílny GM, který dovoluje jízdu bez rukou na volantu právě díky vnitřní kameře, která neustále sleduje pohled a pohyb očí řidiče. Díky tomu tak dokáže vyhodnotit, zda řidič skutečně sleduje provoz. Ostatně v nedávném srovnání semi-autonomních asistentů řízení byl systém SuperCruise vyhodnocen jako nejlepší, zatímco Autopilot bral druhou příčku.

Ze strany Tesly se však jedná o velký obrat. Systém, který by sledoval řidiče, totiž navzdory názorům řady techniků v minulosti odmítala. Nová funkce však nebude dostupná u všech modelů. Například Tesly Model S a X vyrobené před rokem 2021 totiž kameru v interiéru postrádají, takže jejich řidiči sice budou mít vyšší pocit soukromí, ovšem na úkor pohodlí při jízdě s Autopilotem.

Ondřej Mára
Diskuze (9)

Doporučujeme

Avatar - Tielman
31. 5. 2021 08:31
Re: Tesla
To Xylo a Freddka
Oceňuji, že jste se do mě nepustili agresivně, jak občas v diskusích bývá zvykem.
Já nerozporuji přece, že je Erlon skvělý koordinátor. Ale vadí mi třeba myšlenka osídlování Marsu. Je to nesmysl... vadí mi to PR kolem Tesly i kolem SpaceX.
Na dieselgate se nedá zapomenout :) Spustilo to naprosté a do budoucna kontraproduktivní elektrické šílenství.
Jen bych poprosil.... socialně žít a kapitalisticky pracovat.... to opravdu ne. To je velký omyl Freddko, to bylo zbytečné.
Obnovitelné zdroje... to je dle mého názoru důležitější problém k řešené, než osídlování Marsu... :)
29. 5. 2021 13:48
Re: Tesla
To je docela smutny, jsi uplny blazen.
Tesla je bomba, ale SpaceX je uplne jina liga kamarade. Porovnej s Boeingem a Lockheed Martin a SLS.
Elon to dela za desetinu jejich rozpoctu a narozdil od nich mu to funguje. A jeste to pristava zpatky - to by oni nikdy nedelali, protoze to by neco museli vyvijet a jeste by pak meli mensi rozpocet. Proc to menit, kdyz to tak dobre funguje…

Asi takhle - placas pate pres devate. Tady virtualni meny, tamhle obnovitelne zdroje, jinde zase jak velice uspesne firmy vlasne podle tebe uspesne nejsou a jen polykaji penize.

Obavam se, ze o vetsine z tech veci vis jen velice povrchne. Je to klasicky cesky mix socialne zit, kapitalisticky pracovat, k uspechum zadny respekt.
A takova dieselgate, to jsi asi uplne zapomnel…

Elon je podivin, ale vysledky jeho prace jsou bez debat.
Ze se bavi volatilnimi virtualnimi menami? Proc ne. To neni problem Elona ale tech men.

Ale budiz, necht kazdy ma svuj nazor.
Kdo to teda podle tebe dela lip nez Musk?
28. 5. 2021 16:32
Re: Tesla
Trochu bych si zapřemýšlel o tom, kde je pravda "o žumpách" a co z toho je hnůj nakydaný konkurencí. V dnešním světě je vše hodně o symbolech a úspěch mají mediální hvězdy. Tou koktavý Musk určitě není, ale má asi tah a dost energie strašně riskovat a dotahovat projekty k úspěchu.
Avatar - Tielman
28. 5. 2021 15:33
Re: Tesla
Dobrá otázka. Nechci být zpátečník, osobně se definuji jako člověk s pozitivním přístupem k rozvoji nových technologií. Ale jak Tesla, tak projekty Space X mi přijdou jako docela hluboká žumpa na peníze. Vím, že pokrok není zadarmo, ale také v těch projektech vidím určitý rozmar. Měli bychom více investovat nejprve do obnovitelnosti, nikoliv cucat už tak dost napjaté zdroje. Toliko k mému způsobu uvažování. Navíc je opravdu nebezpečné, aby ze 7 000 000 000 lidí mohl jediný člověk zamávat hodnotou virtuální měny. To není dobře
Co se týká vztahu k produkci automobilů, BMW mne nechává chladným, JPN produkty v automobility považuji za ideál (především Toyota a jejich logický přístup k elektromobilitě - jdou krůček po krůčku - jejich hybrid mi dává prozatím největší smysl). VW živí 908 producentů/dodavatelů z ČR a s ohledem na tento fakt si nedovolím hodnotit koncern VW negativně. Jezdím ve Škodovce, která neměla žádnou poruchu (vyjma dvou prasklých žárovek) celých 157000 km.

EDIT: Už jen to, že Tesla nazývá svůj asistenční systém Autopilot je důkaz o nehorázném a bezohledném PR.
28. 5. 2021 15:15
Re: Tesla
To soudíš z čeho. Zdá se ti, že SpaceX nebo Tesla těží z blbosti jinak inteligentních lidí? Osobně nemám žádný vztah k Tesle, ale přiznám se, že jsem postupem času získal poněkud negativní vztah k tzv. prémii (zejména BMW) a VW. Z klasických automobilek mám naopak rád japonské značky.