Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Nové Lamborghini Aventador už pilně testuje na Nürburgringu

David Bureš
Diskuze (0)
Modernizovaný aventador bude možné poznat podle přepracovaného vzhledu. Inovované tvary doplní silnější motor a patrně i vylepšený podvozek.

Ani se to nezdá, ale Lamborghini Aventador je na trhu už od roku 2011. Ve světě superaut to není až tak dlouhá doba, jenže Lamborghini se rozhodlo zkracovat životní cyklus svých aut. I proto se aventador už v příštím roce dočká zásadní modernizace. Prototypy vylepšeného dvanáctiválcového modelu proto už pilně testují na Severní smyčce Nürburgringu.

Přestože modernizovaný aventador zůstává cudně zamaskován vrstvou kamufláže, jsou jasně patrné jeho designové změny, kterých se vedle kupé samozřejmě dočká i roadster. Vepředu najdeme nový nárazník inspirovaný Aventadorem SV, přepracovaná je i záď s novou koncovkou výfuku a výraznějším difusorem, jež zase navazuje na Centenario. Výsledkem má být především lepší aerodynamika a vyšší přítlak.

Co pod zamaskovanou karoserií nepoznáme, je motor. Aventador si i po faceliftu uchová atmosférický dvanáctiválec o objemu 6,5 litru, jeho výkon však povyroste. Dnešní základní aventador nabízí 700 koní (515 kW), model Centenario naladěný na 770 koní (566 kW) ale dokazuje, že potenciál v dvanáctiválcovém agregátu rozhodně je. Tak výkonný faceliftovaný aventador ale patrně nebude, počítejme spíše s hodnotou kolem 740 koní (544 kW). Zatím otázkou je převodovka, spekuluje se o nahrazení sedmistupňové sekvence dvouspojkovou převodovkou.

Jisté změny najdeme také uvnitř. Očekáváme nový multimediální systém ovládaný prostřednictvím dotykové obrazovky s úhlopříčkou 10,1“, který se objevil již v Centenariu.

Pravděpodobné je použití přepracovaného podvozku. Předchozí modely naznačily možnost příchodu natáčecí zadní nápravy nebo adaptivních magneticko-reologických tlumičů.

Aventador patrně vydrží na trhu do konce dekády, kdy jej nahradí nový model. Ten patrně bude znamenat výrazné změny, protože se stále častěji hovoří o využití hybridního pohonu. Snad si ale nástupce aventadoru uchová dvanáctiválcový motor, který je pro značku ze Sant‘ Agaty charakteristický.

David Bureš
Diskuze (0)