Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Víte, že Tatra mohla mít SUV? Konkurovala by Range Roveru

David Bureš
Diskuze (26)

Tatra měla v dobách socialismu na československém trhu punc luxusu. Desítky let nabízela vládní limuzíny, v sedmdesátých letech ale zvažovala i projekt SUV!

SUV jsou trend, který v posledních letech mohutně expandoval, díky němuž tu máme bohatou nabídku aut - od těch nejlevnějších (Dacia Duster), až po ty nejdražší (Rolls-Royce Cullinan). Mezi průkopníky té druhé kategorie z horní cenové hranice SUV patří nepochybně Range Rover, který v první generaci nastoupil do prodeje už v roce 1970. Víte, že se málem krátce na to dočkal konkurenta z tehdejšího východního bloku? V sedmdesátých letech totiž obdobný vůz mohl vzniknout se znaky kopřivnické Tatry.

Tatra se sice v té době již primárně orientovala na nákladní vozidla, v oblasti osobních automobilů ale nadále byla symbolem luxusu. Dodávala vozy vládním činitelům a dokonce spolupracovala s oceňovanou italskou karosárnou Vignale, která navrhla tehdy teprve chystanou Tatru 613. Mimo to ale zvažovala i rozšíření nabídky, kterak doplnit vládní limuzínu. A jednou z myšlenek bylo právě SUV.

Tato idea se zrodila v hlavě designéra Milana Strejčka, inženýra z Výzkumného ústavu motorových vozidel, který už krátce po zahájení prodeje Range Roveru pracoval na jeho potenciálním konkurentovi se znaky kopřivnické automobilky. Jeho návrhy vznikly už v roce 1971, tedy jen rok po uvedení originálního Range Roveru na trh.

Jak z návrhů vyplývá, Strejček se nepochybně inspiroval i tvary Range Roveru, protože jeho vize měly blíže britskému luxusnímu SUV než tehdejším dílům automobilky Tatra. Pětidveřová karoserie měla být přísně hranatá, s výraznou přídí, s jejíž podobou si autor hrál a zkoušel různé možnosti. Originální je třeba řešení s mřížkou i přes světlomety a výrazným nápisem Tatra na čele kapoty.

Strejček dokonce uvažoval nad různými variantami. Vedle luxusní mohl vzniknout i pracovní stroj. Později, v polovině sedmdesátých let, navrhnul dokonce vyprošťovací vozidlo pro bezpečností složky s jedním párem dveří. Rozměrově se pak vůz s délkou 4,3 metru, šířkou 1,8 metru a výškou 1,6 metru měl postavit kousek pod britský originál.

Zatímco design byl ve srovnání s tehdejšími vozy Tatra zcela odlišný, technika měla být typická „Kopřivnice“. Strejček totiž počítal s nasazením vzduchem chlazeného osmiválce o objemu 3,5 litru, který se později objevil právě v Tatře 613. Možná i s ohledem na to se návrhům kopřivnického SUV dnes přezdívá Tatra 613 SUV.

Zajímavý a ve své době nadčasový návrh se však bohužel nedostal přes fázi designérských skic. Automobilka se k nejistému projektu stavěla odmítavě, vývojové oddělení navíc mělo tehdy plné ruce práce s přípravou Tatry 613, která se začala vyrábět v roce 1974. Zkrátka v tehdejším Československu neměl takový projekt šanci. Po letech se přitom ukazuje, jak by byl nadčasový. A navíc by jistě prorazil i ve spřáteleném Sovětském svazu, na jehož území jsou dnes takové vozy nesmírně populární. Škoda, mít Tatra v sedmdesátých letech více volnosti a možností, mohla být jedním z SUV průkopníků...

David Bureš
Diskuze (26)

Doporučujeme

17. 5. 2020 01:55
Tak určitě....
...Range Rover se přímo třásl strachy a hrozně si "oddychl", že ho Tatra se svým luxusním teréňákem nepřeválcovala! :D
Avatar - Hammunasakra
15. 5. 2020 23:16
Re: Jeep Wagoneer
Jen ti jako obvykle uniklo to podstatný = za KSČ šla ekonomika do kopru = teď PŘESNĚ OPAČNĚ

Volim si koho chci dělám si co chci žiju kde chci = vs VŠECHNO PŘESNĚ OPAČNĚ za komunisty = -by si ve chvílich mezi žvaněnim blbostí mohl dát i ty
Avatar - Jerry.Gunman
15. 5. 2020 22:35
Re: Jeep Wagoneer
Přiznávám, že tam ta podobnost možná bude čistě NE-náhodná ;-)
Tehdejší KSČ se klidně mohla přejmenovat na stranu BAAS (Blbý, Ale Absolutně Spolehlivý)
A dnešním krasoduchům z Brusele by to také slušelo
Avatar - Hammunasakra
15. 5. 2020 22:28
Re: Tatra prototypy
:yes: :yes:
Avatar - Hammunasakra
15. 5. 2020 22:27
Re: Pisete o Tatre
Matroš jménem inteligence + znalosti = pro tebe nedostupný zboží Jerry :*)