Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW před třemi lety zjišťoval, jestli je Alfa Romeo na prodej. Italové neměli zájem

Stanislav Kolman
Diskuze (12)

Dovedete si italskou Alfu Romeo představit pod křídly koncernu Volkswagen? Němci před lety zájem měli, protistrana však nikoliv.

O nabídkách na automobilku Alfa Romeo se před časem rozpovídal Carlos Tavares, generální ředitel nově vzniklé skupiny Stellantis, jehož je i tato ikonická italská značka součástí. Podle něj byla Alfa často poptávána jako atraktivní zboží ze strany několika automobilových koncernů.

Na slova Tavarese následně reagoval blíže nespecifikovaný zdroj britského magazínu Autocar. Ten prozradil, že zájem o Alfu Romeo projevil na popud Ferdinanda Piëcha i koncern VW, naposledy došlo k diskuzím v roce 2018.

Není to zas až takové překvapení, neboť někdejší šéf koncernu VW hovořil o italské automobilce v pozitivním duchu již před lety. Roku 2011 se na pařížském autosalonu nechal slyšet, že Alfa Romeo by pod křídly Volkswagenu mohla vzkvétat. Pokud by k dohodě došlo, vyloučen prý nebyl ani společný vývoj automobilů s Porsche.

Video se připravuje ...

V roce 2018 už Piëch koncernu nešéfoval, přesto mělo jeho slovo velkou váhu. Když investiční firma ADW Capital Management – dlouholetý akcionář FCA – navrhla, aby byla Alfa Romeo vyčleněna podobným způsobem jako Ferrari, Piëch pošťouchl tehdejší vedení VW, aby o automobilku projevilo zájem.

A tak se v červnu téhož roku sešel šéf VW Herbert Diess s novopečeným lídrem FCA Michaelem Manleym. Diess podle zdroje Autocaru později řekl, že bylo jeho povinností splnit Piëchovo přání. Od italské protistrany však dostal jasnou odpověď, že Alfa Romeo na prodej není. Následně se diskuze dvou automobilových manažerů odklonila jiným směrem.

K dalšímu rokování a možném transferu podle všeho nedošlo. A pokud se tak ještě někdy v budoucnu stane, Ferdinand Piëch do jednání bohužel nezasáhne. Zemřel 25. srpna 2019 ve věku 82 let.

Stanislav Kolman
Diskuze (12)

Doporučujeme

22. 6. 2021 16:39
Re: Pod koncernem
No nevím, Stelvio má právě tu výhodu, že buď si můžeš vybrat nekompromisní Quadrifoglio, které ještě loni drželo 4. místo na Nürburgringu mezi SUV, viz https://www.hotcars.com/…trucks-and-suvs/ , nebo "normální" verzi. A to QV za 2,5m je přecejen trochu jinde, V6 motor je odvozený od Ferrari (510k) a proti tomu Touareg R-Line 3.0 TSI "jen" s 340 koňmi začíná na 2m. Převodovky mají oba asi stejné, Touareg taky používá 8st. ZF.

Hlavní rozdíl ale bude váha, Stelvio je mnohem agilnější a i obyč verze má karbonový kardan.
22. 6. 2021 13:21
VW kupuje Alfu....
.... jasny dukaz, ze okurkova sezona na ACZ prave zacala.... hezke leto vsem :yes:
22. 6. 2021 11:47
Re: Já si skoro myslím,
Měli štěstí že se jim Alfa nepovedla :yes: koupit.
22. 6. 2021 09:55
Re: Já si skoro myslím,
Možná ano, možná ne, jisté však je, že chtěl a nepodařilo se.
22. 6. 2021 09:49
Re: ...
A kolik je přesně peněz "relativně normální peníze", zejména v kontextu, když něco není vůbec na prodej?