Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vytlačovali jsme letadlo: Silák, který se nezdá!

Tomáš Hadač
Diskuze (0)

K vytlačování letadel slouží speciální vůz. Nazývá se pushback a my jsme si s ním vyzkoušeli jízdu v ostrém provozu! Co tohle auto umí?

Letiště představují ráj pozoruhodných vozů, na něž jinde nenatrefíte. My se vydáváme na Letiště Václava Havla Praha – konkrétně za pushbackem společnosti Czech Airlines Handling. Jak už anglický název napovídá, řeč je o placatém vozítku, které slouží primárně k vytlačení letadla ze stojánky. A nepůjde jen o suchou a statickou prohlídku někde v hangáru. Hezky pěkně si vytlačíme dvoumotorové proudové letadlo Boeing 737 MAX, jež se posléze skutečně odlepí od země vzhůru.

Maximálně 30

Nahlédnout „pod pokličku“ a za kulisy letiště už tak platí za velký zážitek. Frmol tu je jak v centru Tokia, veškeré procesy zas šlapou jako šinkanzen. „Tak si nasedněte, musíme jet,“ volá na mě padesátiletý Martin Turnvald, řidič téměř osm metrů dlouhého pushbacku, jenž na nejvytíženějším českém letišti působí už dvacet let. Sedíme spolu v modelu Kalmar TBL 190, který může vyšponovat tempo až na 30 kilometrů v hodině. Což je mimochodem i nejvyšší možná rychlost v drtivé většině areálu letiště. „Vytlačovat ale budeme o poznání pomaleji. Pojedeme nejvýše pět kilometrů v hodině,“ upozorňuje řidič Martin Turnvald. My ještě pro úplnost doplníme, že při vlečení je povolený strop na 20 km/h.

Video se připravuje ...

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Tomáš Hadač
Diskuze (0)

Doporučujeme