Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Závodník roky hromadil úchvatnou sbírku aut pro své muzeum, nyní je prodává

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Marcel Petitjean během uplynulých desetiletí nashromáždil působivou sbírku klasických vozů, kterou chtěl prezentovat ve svém muzeu. Nyní však většinu automobilů prodává.

Bývalý závodník Marcel Petitjean, který se během šedesátých a sedmdesátých let účastnil různých evropských automobilových závodů, strávil posledních padesát let tím, že vytvářel úchvatnou sbírku klasických automobilů různých typů i značek, kterou chtěl později vystavovat ve svém muzeu.

Z plánů na otevření muzea ale nakonec sešlo a pan Petitjean se nakonec rozhodl svou působivou sbírku 96 vozidel prodat prostřednictvím on-line aukce, kterou bude od 3. do 11. června pořádat známá aukční společnost RM Sotheby’s.

Pan Petitjean budoval svou sbírku s úmyslem nabídnout ve svém muzeu vozy rozdělené podle značek i zemí původu, díky čemuž je skutečně pestrá. Kromě prestižních modelů od značek jako Lamborghini, Maserati, Mercedes-Benz a Porsche totiž obsahuje i pár dostupnějších klasických modelů. Nechybí ovšem ani několik vzácných a hodnotných rarit.

Většina vozů se navíc může pochlubit původních stavem, tedy bez jakýchkoliv renovací, což samozřejmě ještě zvyšuje jejich hodnotu. Vozy navíc byly během posledních let uloženy v suchém skladišti a prakticky se s nimi nejezdilo.

Automobily sice byly v průběhu let pravidelně udržovány, ovšem jak dodává RM Sotheby’s, pokud by je chtěl některý z budoucích vlastníků pravidelně vyvážet na silnice, budou vozy pravděpodobně vyžadovat další servis a prohlídku.

A jaké vozy vlastně sbírka obsahuje? Většinou se jedná o sportovní modely z období od padesátých let do konce minulého tisíciletí. Na své si přijdou například milovníci kabrioletů, které zastupují vozy jako Jaguar XK120 Roadster (1950), Aston Martin DB2 (1955), Alfa Romeo Giulieta Spider (1956) nebo Mercedes-Benz 300SL Roadster (1958). Ten je navíc považován za jeden z nejcennějších kousků sbírky, neboť se jeho očekávaná prodejní cena pohybuje okolo 1.2 milionu dolarů.

Sbírka ovšem nabídne i pár nádherných klasických kupé, jako je například Maserati 3500 GTi (1962), Jaguar E-Type (1963) nebo Aston Martin DB6 Coupe (1966). Příznivce klasických amerických muscle cars pak jistě potěší například Fod Mustang (1966) nebo několik generací Chevroletu Corvette (včetně modelu Stingray z roku 1963).

Sbírka je to zkrátka obsáhlá a různorodá, což potvrzuje i přítomnost vozů jako Ghia 1500 GT Coupé (1963), Ginetta G20, Glass 1300 GT Coupé (1964) nebo traktůrek Porsche-Diesel Allgaier AP22 (1956).

Z novějších vozů pak nelze opomenout ikonický stroj času, tedy DeLorean DMC-12 (1981), Lamborghini Diablo (1991), Renault Sport Spider (1996) nebo BMW Z1 (1990). Úchvatných vozů je ovšem ve sbírce plno, jak se můžete přesvědčit v galerii.

Z téhle aukční nabídky si zkrátka vybere téměř každý, kdo nemá příliš hluboko do kapsy. Celková hodnota všech vystavovaných vozů by se totiž podle RM Sotheby’s měla pohybovat okolo 10 milionů euro, což je cca 275.600.000 Kč.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - lyon667
18. 5. 2020 11:43
Re: Tak ta fotka kompletní
Na poslintané klávesnici se težko píše ;-)

Ale vážně. K té galerii asi není co dodat. Mít jednou vlastní sbírku je snem asi každého petroleheada a málokomu se to podaří. Obzvláště té Petitjeanově lze jen tiše závidět...