Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Focus ST: Nová výzbroj britské policie

Aleš Dragoun
Diskuze (16)
Britští policisté mají čerstvou zbraň proti dálničním pirátům. Jejich vozový park rozšíří ostré Focusy ST.

Policejní složky by základní hatchback asi moc nevyužily. Focus ST třetí generace se ovšem vyrábí i jako kombi. A právě to se zcela určitě stane součástí flotily. Modrý ovál zatím mužům i ženám zákona představil zkušební vzorek ST Wagon Demonstrator.

Dvoulitrový zážehový turbodmychadlem přeplňovaný čtyřválec 2,0 SCTi EcoBoost o výkonu 184 kW (250 k) a točivém momentu 340, respektive díky overboostu až 360 Nm zůstal nezměněn. Tyto hodnoty určitě na dálnicích budou stačit, stejně jako sprint z nuly na stovku za 6,5 s. Maximální rychlost koketuje s dvěstěpadesátkou, sériové kombi jede 248 km/h. U policejní verze se údaje prý nezmění, i když určitě váží o něco více.

Daleko důležitější je u tohoto vozu totiž výbava včetně GPS, vysílačky a obří vyjímatelné obrazovky. Zavazadelník je oddělen od prostoru pro posádku a případně hříšníky mříží. Na tu navazuje konstrukce s přihrádkami a uzamykatelnou skříňkou. Nechybí ani nutná výstražná světla, jak na střeše, tak i vpředu pod vstupem vzduchu v nárazníku.

Ford dodává britské policii svá auta již mnoho let. Není ale zdaleka jediným výrobcem, jehož ostré modely nahánějí za kanálem La Manche piráty na kolech. Po Ostrovech se prohánějí třeba Mitsubishi Lancer Evo X, BMW M3 nebo Subaru Impreza WRX.

Aleš Dragoun
Diskuze (16)
26. 10. 2012 15:58
Označení
Mimochodem, tohle je sice trochu mimo téma, ale naši policisté by se mohli poučit v tom, jak se označují policejní vozidla. Neříkám, že to musí být zrovna Battenburské značení jako na tomhle STčku, ale úplně neoznačené by ty naše Passaty také jezdit neměly. Člověk by alespoň věděl, že od takového auta může očekávat nepředvídatelné chování a mohl by si dávat většího majzla. A že jsou mnohdy nebezpečnější než posádky standardních hlídkových aut, která sice špatné, ale přesto reflexní značení mají.
26. 10. 2012 10:04
Re: focus
Podla poctu predajov a recenzii na moje.auto je asi dost ludi, ktorym sa viac paci i30. Ja sam neviem, interier, boky a zadnu cast ma Ceed asi krajsie, ale predna cast je diskutabilna.
26. 10. 2012 08:45
Re: focus
...ale jezdí nad očekávání skvěle, ..mohu potvrdit ;-)
Avatar - white label
26. 10. 2012 00:41
Re: focus
Pak ti tam chybí i30, který rozhodně hezčí, než Ceed, není, naopak. ;-)
25. 10. 2012 18:41
Re: focus
Policajtom by som dal este hnusnejsie auto, ale takych uz nie je vela :no: