Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Francouzská vláda požaduje pro Renault dočasnou správu

Diskuze (16)
Francouzská vláda si přeje, aby po zatčení šéfa automobilky Renault-Nissan se vedení francouzské části koncernu ujala dočasná správa.

Odvolání předsedy správní rady Carlose Ghosna, který je v Japonsku zapleten do finančního skandálu, ale vláda zatím nežádá. Řekl to francouzský ministr financí Bruno Le Maire.

"Nemáme důkazy," řekl ministr rádiu FranceInfo. Ghosn, který je šéfem aliance Renault-Nissan-Mitsubishi, nicméně za této situace "není v pozici, aby mohl Renault vést," dodal ministr. Francouzský stát vlastní v Renaultu 15procentní podíl.

Renault pak drží podíl 43,4 procenta v japonské automobilce Nissan. Tento výrobce aut v pondělí oznámil, že Ghosna zadržely japonské úřady. Správní rada Nissanu ve čtvrtek navrhne Ghosna odvolat a ke stejnému kroku se chystá i sesterská automobilka Mitsubishi. Již dnes zasedne k jednání o postupu po Ghosnově zatčení představenstvo Renaultu.

Le Maire uvedl, že se spojí s japonskou stranou a zopakoval, že partnerství Renaultu a Nissanu je v zájmu jak Francie, tak Japonska. Dodal, že již požádal o prověření Ghosnových záležitostí francouzské daňové úřady a ty prý žádné nesrovnalosti nezjistily.

Rodilý Brazilec Ghosn čelí obvinění, že zneužíval firemních peněz pro vlastní účely a podhodnocoval osobní příjmy ve finančních výkazech. V průběhu pěti let podle dosavadního zjištění kontrolních orgánů automobilky Nissan zatajil příjmy ve výši pěti miliard jenů (zhruba miliarda Kč).

Akcie Renaultu v pondělí oslabily o 8,4 procenta a dnes dopoledne ztrácely další více než čtyři procenta pod 57 eur. Jsou tak nejníže zhruba za čtyři roky.

Diskuze (16)
25. 12. 2018 16:02
Re: Tak to na mě dělá dojem,
trieska 2 na 3
25. 12. 2018 16:00
Re: Tak to na mě dělá dojem,
ty táraš neskutočné kraviny,
kedysi bol francúzsky štát majoritným vlastníkom Renaultu, Renault bol de facto štátny podnik, potom ale odpredali akcie súkromníkom,
Nissan bol vlastne Reanaultom/ ghosnom/ zachránemý, ja to celé sledujem online
Avatar - Đawson
21. 11. 2018 14:52
Re: Tak to na mě dělá dojem,
To klidne mohlo a bylo by to asi lepsi :-)
21. 11. 2018 13:18
Re: Tak to na mě dělá dojem,
Ta lobby si myslím, že od aliance Renault-Nissan byla velmi silná. Logicky. Myslí si někdo, že je náhoda, že propukne obří emisní skandál a vzápětí se zčista jasna velká automobilka rozhodne Mitsubishi odkoupit, resp. skokově navýšit podíl? Takové množství prostředků se neuvolní ze dne na den.

Nehledě na to, já tehdy kupoval Renaulta a prodejce mi v rámci prodeje "prodával" co vše Renault dneska dělá a tak, pak teda říkal že to Mitsubishi by asi raději nezmiňoval. Že v Renaultích kuloárech se právě o pochybných praktikách (jako je ta výše popsaná) mluví docela nahlas.
21. 11. 2018 10:49
Re: Tak to na mě dělá dojem,
No nevim, pamatuju si jenom ze Misivbushi lhalo o spotrebe svych vozu v Japonsku. O Nissanu nic nevim. Ktery motor dodava Mitsu do Nissanu? Nejaky Kei car?