Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes představuje automobilovou továrnu budoucnosti. Připojení k WiFi mají i šroubováky

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
O Factory 56 možná neslyšíte poprvé. Po sérii fotografií představují stříbrné šípy továrnu budoucnosti také šestiminutovým videem. A koncept vypadá opravdu famózně.

Už před nějakou dobou vypustil Mercedes do světa sérii fotografií, které ukazují automobilovou továrnu budoucnosti. Nejde jen o čisté a moderní prostředí, ale i mnoho moderních funkcí a pochopitelně šetrný přístup k životnímu prostředí.

Takové pracoviště chtějí stříbrné šípy stvořit v německém Sindelfingenu, kde má vznikat příští generace vlajkové lodi – třídy S. Počítá se však i s čistě elektrickou rodinou EQ a do budoucna pochopitelně s autonomními vozy. Mercedes apeluje na šetrný přístup k životnímu prostředí, takže byste v celé fabrice hledali kancelářský papír hodně těžko. Vše důležité se totiž bude vyřizovat digitální cestou, čemuž pomůže i zapojení do pilotního spuštění bezdrátové sítě 5G.

Slušně zaděláno na vzpouru strojů bude i díky dalším vymoženostem. Připraveno bude celkem 300 automatizovaných přepravníků pro doručování jednotlivých součástek napříč celou halou o rozloze 220 tisíc metrů čtverečních. Dokonce i šroubovák bude pro maximalizaci užitečnosti disponovat bezdrátovým připojením k internetu.

Mercedes ale jedním dechem dodává, že na automatizaci spoléhá pouze tam, kde je to ekonomicky užitečné. Zároveň přiznává, že žádný systém ani stroj nedokáže být pružný jako člověk. Ve Factory 56 chce především co nejvíce optimalizovat výrobní proces. Fotovoltaické panely na střeše dopující samotnou továrnu i nabíjecí stanice v okolí už je jen pomyslnou třešničkou na dortu.

A kdy že budou všechny tyto moderní vize uvedeny v život? Překvapivě se nebavíme o zas až tak vzdálené budoucnosti, Mercedes avizuje provoz od roku 2020.

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
Avatar - Uživatel_5340709
17. 11. 2018 12:27
To je jasný,
šroubováky se čórují na celém světě. :-)
17. 11. 2018 10:48
Šetrný k prírode
A bude tento projekt šetrný aj k človeku? Stále ide o veľké, rýchle montované plechové haly. Všetko na wifi, naviac tá svinská 5G, ktorá bude potrebovať tisíce a tisíce satelitov - dostať ich na orbitu znamená tisíce ton spalín v atmosfére, a to nepočítam ďalší bordel k tomu, čo už na obežnej dráhe je (čiže tá ekológia je sporná)...
A čo napríklad elektromagnetický smog vo výrobných halách, ten sa nepočíta?
Ale chápem, ide o ekológiu, nie o človeka.