Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Defender se bude muset „zkulturnit“

Jakub Kraus
Diskuze (44)
Blížící se nová generace Land Roveru Defender bude muset zaujmout více zákazníků, a to nejspíše designem.

Defender bylo a stále ještě je synonymum pro pracovní nástroj, který se nezalekne žádných překážek. Jenže jak se automobilový trh neustále vyvíjí, mění se i pohled skupiny JLR na jejich terénní vozy. Řada Range Roverů je nedávno obnovená a designově velmi sportovní oproti předchůdcům, a tak to samé čeká i na řadu Land Roverů v čele s Defenderem. Ten se vyrábí téměř stejný již více než 60 let a posledních deset se mluví o nástupci, který měl dle posledních plánů přijít na trh v příštím roce.

Aktuálně se ale nechal slyšet ředitel designu Land Roveru, Gerry McGovern, který prozradil, že nová generace bude muset dosáhnout pětinásobných prodejů, aby se zaplatila. Právě toto navýšení z dvaceti tisíc kusů ročně na sto tisíc bude prý nutné provést přes design vozu, tak aby se zalíbil více kupujícím. A také aby byl vhodnější do moderního světa, lehčí, aerodynamičtější a finančně efektivnější. McGovern to shrnul jednou větou: „nový model si bude muset umýt tvář“.

Ředitel designu dále pronesl, že se Defender nikdy neprodával kvůli svému vzhledu, což je asi ve větší míře pravda. Ten kdo chtěl spolehlivý pracovní nástroj, který lze opravit na každém poli s několika klíči a kladivem na design moc nehleděl, avšak našli se tací, kteří si z Defenderu udělali lifestylový vůz a jezdí s ním po centrech velkoměst a ti zase na design velmi hledí. Bohužel takovýchto kupců je málo.

Nový Defender proto bude méně zaměřen na funkčnost a více na sofistikovanost. Otázkou je zdali se aspoň trochu přiblíží konceptu DC100, který byl před dvěma lety brán jako představa nového Defenderu, nebo bude kompletně jiný. Jisté však začíná být, že si na novou generaci ještě nějaký ten čas počkáme, přeci jen vyjádření šéfa designu nejsou zrovna moc konkrétní.

Jakub Kraus
Diskuze (44)
12. 2. 2014 10:34
kolónie
tie defendery sa dostali do Afriky asi preto skôr, že tam boli britské kolónie
Avatar - tomtoylc
11. 2. 2014 19:26
Re: Defender - Tajomstvo garáží
>:D >:D
11. 2. 2014 18:10
Re: Co na to rict
Vies, doba, ked Defender bol "Ja jediny" je uz nenavratne prec. Na trhu je teraz mrte krajsich, lepsich, ...
11. 2. 2014 17:52
Defender - Tajomstvo garáží
Videl som už tisíce súčasných domumentárnych a prírodopisných filmov, avšak Defender nikdy nikde. Zaujímavé, že Afrika, Ázia a Južná Amerika je vždy posiata Nissanmi a Toyotami.
P.S. Naposledy som Defender v TV videl, keď som omylom prepol na seriál "Zločiny v zahradách". ;-)
Avatar - tomtoylc
11. 2. 2014 14:22
Re: Defender ma charismu, ...
samozřejmě tohle vím ... Arabi zas rádi benál tak tam vládne 4.0 V6 VVT-i ...