Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ženeva 2016: 10 nejočekávanějších novinek

David Bureš
Diskuze (39)
Chystané vozy pro letošní ženevský autosalon naznačují, že se v Palexpu dočkáme hlavně SUV. Takové auto představí Seat, Škoda i Maserati.

Letošní ročník ženevského autosalonu začíná již toto úterý. První dva dny jsou vyhrazeny novinářům a zástupcům odborné veřejnosti, pro běžné návštěvníky budou brány výstaviště Palexpa otevřeny od čtvrtka 3. března. I letos se můžeme těšit hned na několik zajímavých premiér.

Jak je dnes už zvykem, podobu většiny automobilů prezentovaných v Ženevě již známe. Výrobci totiž v době internetu dávají přednost předčasnému zveřejnění vzhledu auta, aby si zajistili dostatek pozornosti veřejnosti. Odhalení v rámci nabitého autosalonu by totiž mohlo zapadnout. Návštěva autosalonu nicméně má stále smysl – auta si totiž můžeme osahat na vlastní kůži, případně vzájemně porovnat.

Ženeva je hlavně rájem sportovních automobilů a supersportů – ani letos tam nebudou chybět značky Pagani nebo Koenigsegg, které se jiných autosalonů vlastně neúčastní – chystané premiéry ale dokazují stále větší oblibu SUV. Vždyť vybrané vozy této kategorie budou podle našeho názoru patřit mezi nejdůležitější premiéry letošního ročníku.

Vybrat pouze 10 nejočekávanějších novinek letošního ročníku bylo opět náročným úkolem. Jmenovat bychom mohli i další vozy – třeba Fiat 124 Spider, Audi A4 Allroad a BMW M2, které se ale světu ukázaly již na dřívějších výstavách a v Ženevě oslaví „jen“ evropskou premiéru. Zapomenout bychom neměli ani na Audi Q2, Kiu Niro, Opel Concept GT nebo na Lamborghini Centenario.

Aston Martin DB11

Aston Martin v Ženevě zahájí novou éru, představí tam nástupce modelu DB9. Auto chce být velkým skokem vpřed, na což nenápadně odkazuje i jeho název – DB11. V útrobách bude pracovat nový motor, základem bude nová platforma, kterou v budoucnu použijí i další modely značky.

O pohon DB11 se postará nově vyvinutý 5,2litrový dvanáctiválec s dvěma turbodmychadly, který nahradí stávající šestilitrovou V12. Později by nabídku mohl doplnit i přeplňovaný osmiválec, který bude výsledkem spolupráce s divizí Mercedes-AMG.

zeneva2016 zeneva2016

Bugatti Chiron

Ženevský stánek Bugatti bude jistě v obklopení zástupců zvědavců. Výrobce totiž u ženevského jezera představí nástupce Veyronu, model Chiron, který bude mít jasnou ambici stát se nejrychlejším automobilem planety. Veyron při této snaze navíc bude chtít doslova zadupat do země.

Značka sice prozradila jméno novinky a odhalila její siluetu, inspirovanou loňským konceptem Vision Gran Turismo, mnoho detailů ale nadále zůstává zahaleno tajemstvím. Třeba o motoru se stále spíše jen spekuluje – mělo by se jednat o vylepšený čtyřikrát přeplňovaný osmilitrový šestnáctiválec do W z předchůdce, není ale jasné, zda ho třeba nedoplní elektromotor. Výkon Chironu se každopádně má pohybovat okolo hodnoty 1.103 kW (1.500 koní).

zeneva2016 zeneva2016

Ferrari GTC4Lusso

Hvězdou stánku Ferrari bude model GTC4Lusso. Název by sice mohl naznačovat, že se jedná o nové dílo, ve skutečnosti se ale jedná o modernizované FF. Facelift je to ale výrazný, kompletně se přepracovala záď s dvěma páry kulatých koncových světel i kabina, kde se objevuje nový multimediální systém ovládaný prostřednictvím 10,25“ obrazovky.

Pod kapotou stejně jako u FF zůstává atmosférický dvanáctiválec, jehož výkon ale vzrostl z 485 kW na 508 kW (690 koní). Spolu s tím se točivý moment navýšil z dosavadních 683 na 697 N.m. Síla je posílána na všechna kola, přičemž zadní náprava je nově natáčecí.

zeneva2016 zeneva2016

Maserati Levante

Maserati se nám v Palexpu konečně pochlubí sériovým SUV, které ponese název Levante. Automobilka již před 12 lety dala konceptem Kubang poprvé najevo, že takový vůz chystá. Další koncept SUV následoval v roce 2011, výsledek je ale proti oběma konceptům zcela jiný.

O motorech Maserati zatím pouze tvrdí, že budou zážehové i vznětové. Určitě ale nebudeme daleko od pravdy, když budeme tvrdit, že se bude jednat o stejné šestiválce jako v Ghibli. V roce 2017 nabídku obohatí i plug-in hybrid. Standardní výbavou bude osmistupňový automat, adaptivní vzduchový podvozek i pohon všech kol.

zeneva2016 zeneva2016

Porsche 718 Boxster

Modernizace Porsche Boxster znamená výrazné změny. Na jedné straně tu konečně máme sjednocení názvu s technicky shodným kupé – pomocí čísla 718 odkazujícího na stejnojmenný závodní speciál z přelomu padesátých a šedesátých let.

Na druhé straně tu je změna nabídky agregátů. Atmosférické šestiválce nahrazují nově vyvinuté přeplňované čtyřválce typu boxer. Základní Boxster použije dvoulitr s 220 kW, zatímco Boxster S bude poháněn 2,5litr s 257 kW. Na poměry Porsche se výrazně změnil vzhled, který zmužněl. Přepracována byla také kabina.

zeneva2016 zeneva2016

Renault Mégane kombi

Renault Mégane už novou generaci potřeboval jako sůl, vždyť dosavadní provedení je na trhu již od roku 2008. Na český trh se v těchto dnech dostal pětidveřový hatchback, v Ženevě se pak představí druhá karosářská varianta – kombi. Nový Mégane Grandtour by se měl na českém trhu objevit koncem roku.

Nabídka motorů bude vycházet z hatchbacku, což bude znamenat použití motorů 1.6 SCe, 1.2 TCe, 1.5 dCi a 1.6 dCi. Také v případě kombi bude dostupná sportovně laděná verze Mégane GT nabízející výběr mezi 1.6 TCe (151 kW) a 1.6 dCi (118 kW).

zeneva2016 zeneva2016

Seat Ateca

Také Seat po letech čekání letos vstoupí do segmentu SUV, jeho dílo se jmenuje Ateca. Španělský model je pro české automobilové fanoušky důležitý ve dvou ohledech. O jeho výrobu se postará závod Škody Auto v Kvasinách, jeho dvojčetem bude druhá generace Yetiho. Díky španělskému SUV už tušíme, jak by mladoboleslavská novinka mohla vypadat – oba vozy toho budou mít hodně společného.

Ateca je s délkou 4,36 metru o 12 cm kratší než Volkswagen Tiguan, 2,64metrový rozvor má o čtyři centimetry méně. Vnějšími tvary i kabinou SUV navazuje na prodejně úspěšný Leon. Základem je samozřejmě platforma MQB, nabídka motorů bude alespoň zpočátku čítat pět jednotek. Zajímavostí je základní agregát, kterým je tříválec 1.0 TSI s 81 kW.

zeneva2016 zeneva2016

Škoda Vision S

Nejen čeští návštěvníci při procházce výstaviště Palexpo jistě neminou stánek značky Škoda. Mladoboleslavská automobilka si pro Ženevu připravila koncept VisionS, první náznak připravovaného sedmimístného SUV, které se patrně bude jmenovat Kodiaq.

VisionS je 4,7 metru dlouhým SUV s netradičně rozdělenými hlavními světlomety. O pohon se stará kombinace přeplňovaného čtyřválce 1.4 TSI se dvěma elektromotory – jeden je u šestistupňové dvouspojkové převodovky, druhý pak u zadní nápravy. Systémový výkon tohoto ústrojí činí 165 kW.

zeneva2016 zeneva2016

Toyota CH-R

Qashqai byl pro Nissan trefou do černého – kompaktní crossover se stal hitem a dnes patří mezi vůbec nejprodávanější auta v Evropě. Úspěch zaujal i konkurenční výrobce, a tak se Qashqai dočkal mnohých nových soupeřů. Nově mezi nimi bude i model od Toyoty.

Nový crossover největší automobilky světa bude tvarově vycházet z dua konceptů C-HR z let 2014 a 2015, nabídne pět dveří a dramatický design, který bude kombinovat prvky kupé a SUV. Základem auta se zatím neznámým jménem (možná Auris Cross) bude modulární platforma TNGA, konvenční verze doplní i hybrid.

zeneva2016 zeneva2016

Volvo V90

Historie Volva je dlouhá léta spojena s kombíky a v Ženevě nebude chybět nejnovější zástupce takových aut. Jmenuje se Volvo V90 a v nabídce nahradí dnešní V70. K přejmenování dochází kvůli zpřehlednění nabídky – číslo odkazuje na stejnou velikost se sedanem S90.

Design i technika navazuje na modely S90 a XC90. To znamená skandinávsky čistý design s výraznou maskou chladiče a světlomety tvořící svou optikou tzv. Thorovo kladivo. Nabídka motorů bude čítat výhradně čtyřválce, vrcholem je plug-in hybrid T8 s 300 kW.

zeneva2016 zeneva2016

David Bureš
Diskuze (39)
Avatar - Hotwire
1. 3. 2016 02:51
Re: cely svet
Skoda ze ked tu uz ten Gilgit zhanal info o viacerich uzivateloch serveru, ze nezistil aj to odkial si ty mily holden. Velmi rad by som ta prisiel navstivit, ze ci si taky frajerisko aj v reali a ci by si vedel tie sracky co tu pises niekomu aj povedat do oci. ;-)
1. 3. 2016 00:15
A co Tipo a Mégane kombi?!
V seznamu úplně chybí tato dvě velmi atraktivní kombi nižší střední třídy, tedy novinky, které budou pro české zákazníky obzvláště atraktivní! :-!
Avatar - AUDIRS6
29. 2. 2016 12:29
Re: cely svet
tak to uz je tvoja hanba. :-!
29. 2. 2016 12:23
Re: cely svet
Sorry, nedá mi to, ale jako mi není jasné, proč bych měl být hrdý, že jsem Čech, tak na co jsi hrdý jako Slovák?
29. 2. 2016 10:20
Re: cely svet
jsme radi ze jsi hrdy ikdyz je ti jasne ze si jen slovak a tak se chovej cobole slusne na zahranicnim webu. >:-[]