Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

10 nejočekávanějších novinek roku 2022. Na jaká chystaná auta se těšit?

David Bureš
Diskuze (166)

Ostré kombi od BMW M, první SUV Ferrari, Mazda s dnes netradičním pohonem nebo pick-up od Tesly, i to jsou nová auta, na která se v roce 2022 těšit.

Rok 2022 je tady. V automobilovém prostředí podle všeho opět nebude jednoduchý, krize s nedostatkem výrobních komponentů setrvává, což nadále bude ovlivňovat odbyt aut. I pro nadcházejících 12 měsíců je však v plánu množství zajímavých automobilových novinek. Vybrali jsme 10 z nich, které jsou podle našeho názoru ty nejdůležitější.

BMW M3 Touring

Divize BMW M letos slaví 50 let své existence, což přinese velkolepé oslavy. Přijde jak teprve druhé auto vyhrazené této divizi, velké SUV BMW XM s plug-in hybridním pohonem, které již předestřel stejnojmenný koncept, typičtí fanoušci ale spíše napjatě očekávají druhou zásadní novinku, BMW M3 Touring. Půjde o první sériové M3 s karoserií kombi v historii, které podle všeho použije třílitrový šestiválec o objemu tří litrů naladěný na 375 kW, kombinovaný s osmistupňovým automatem a pohonem všech kol.

Ferrari Purosangue

Ferrari se dlouho kategorii SUV vyhýbalo, její velký obchodní potenciál ale už nemůže přehlížet. První SUV z Maranella má dorazit právě v roce 2022, a to v roce oslav 75 let od založení maranellské automobilky. I přes blížící se premiéru a několikeré zachycení prototypů toho o této novince pořád víme jen málo. Říká se jí Purosangue („čistá krev“) a v nabídce nahradí gran turismo GTC4Lusso. Po jeho vzoru Ferrari Purosangue nabídne pohon všech kol, jestli ale bude mít pod kapotou dvanáctiválec, osmiválec, nebo snad šestiválec zatím stále není jasné.

Honda Civic

Nejnovější Honda Civic jedenácté generace se už loni začala prodávat třeba na severoamerickém trhu, do Evropy ale zamíří až v průběhu roku 2022. Design vsadí na vcelku konzervativní řešení, z pohonných jednotek se mluví výhradně o hybridu, a to v rámci elektrifikace evropské nabídky Hondy. Navíc už se nový Civic nebude vyrábět v Evropě, po uzavření britské továrny Swindon se auto bude k nám dovážet z Japonska.

Maserati Grecale

Maserati supersportem MC20 zahájilo svoji renesanci, která se však bohužel kvůli pandemii koronaviru pozdržela. Na dopředu avizované SUV Grecale si tak musíme nakonec počkat až do roku 2022, původně se přitom mělo představit již loni. Bude o něco menší než již nabízené Levante, základem bude platforma Alfy Romeo Stelvio. Co se pak týče nabízených motorů, Maserati zatím láká na mildhybridní benzinový čtyřválec s výkonem 221 kW. Vysoce pravděpodobné je však rovněž nasazení šestiválce, vyloučeno pak není ani čistě elektrické provedení.

Mazda CX-60

Mazda pracuje na zcela nových modelech, kterými budou pro Evropu hned dvě připravovaná SUV, CX-60 a až sedmimístné CX-80. První z nich se představí právě letos, přičemž automobilka od něj slibuje na dnešní poměry hodně netradiční pohonné ústrojí. Mazda CX-60 sice bude v duchu doby nabízena jako plug-in hybrid, zároveň se však v jejím případě počítá též s nově vyvinutým šestiválcem. A na ten se hodně těšíme!

Mercedes-Benz GLC

Mercedes-Benz v uplynulém roce představil novou generaci třídy C, a tak letos nastane čas od něj odvozeného SUV GLC. Druhá generace takto pojmenovaného středně velkého SUV se v lecčems inspiruje právě třídou C. Využije její designérské motivy, byť celková silueta naváže na předchůdce. Uvnitř se však objeví palubní deska s vertikálně orientovanou obrazovkou multimediálního systému. Z C-Klasse budou převzaty také motory, byť stále není jasné, zda GLC také nabídne výhradně čtyřválcové jednotky. V případě SUV by totiž pořád dával smysl i nějaký šestiválec…

Porsche 911 GT3 RS

Porsche 911 aktuální generace 992 se vyrábí už od roku 2019, přesto nadále postupně rozšiřuje svoji nabídku, jak je u této řady léta zvykem. Rok 2022 bude podle zákulisních zpráv ve znamení již tradičního okruhového monstra, verze 911 GT3 RS. Automobil opět vsadí na výraznou redukční dietu, konstruktéři hledali každý gram, jak ušetřit, a tak se třeba změní i vnější dveřní kliky. Srdcem bude logicky atmosférický šestiválec typu boxer, hovoří se však o zvětšení jeho objemu na 4,2 litru. To by mohlo zvýšit výkon až k hranici 427 kW (580 koní), zatímco předchůdce dosahoval 382 kW (520 k) z čtyřlitrového šestiválcového boxeru.

Škoda Enyaq iV Coupé

Škoda v roce 2022 rozšíří svoji nabídku elektromobilů. Enyaq iV se totiž dočká druhé karosářské verze, dříve avizovaného SUV-kupé. Zásadní změny nečekejme, novinka se bude lišit primárně sportovněji střiženou siluetou karoserie. Nabídka motorů se bude shodovat s výchozí variantou, aerodynamičtější karoserie však má zajistit o chlup delší dojezd. K oficiálnímu představení Škody Enyaq Coupé iV má dojít 31. ledna 2022.

Tesla Cybertruck

Elektrický pick-up Tesla Cybertruck se světu poprvé představil už v roce 2019, kdy podle tehdejších prohlášení měl dorazit v průběhu roku 2021. Jenže jak už to tak u Tesly bývá, tyto sliby naplněny nebyly a Cybertruck k zákazníkům dorazí až v roce 2022. Pokud se plány opět nezmění… Tesla přitom už nebude průkopníkem, mezitím na americký trh dorazily jiné pick-upy s elektrickým pohonem, Rivian R1T a GMC Hummer EV, a další se chystají do prodeje.

Toyota bZ4X

Toyota se zatím trendu elektromobilů spíše vyhýbala, i přes nabídnutí elektrických dodávek nadále propaguje hybridní pohon, v roce 2022 se to ale změní. Na trh totiž vstoupí první člen nové rodiny čistě elektrických, bateriových modelů, kterým bude kompaktní crossover bZ4X vyvinutý ve spolupráci se Subaru. Očekávání jsou velká, Toyota avizuje svébytná technická řešení, která mají být výsledkem jejích letitých zkušeností s hybridy a jejich bateriemi.

David Bureš
Diskuze (166)

Doporučujeme

Avatar - twistedTSD
6. 1. 2022 02:48
Re: Smutný úpadek diskuzí
A Stenli zrovna vedle napsal, že ropa nedojde. Tak si vyberte.
Avatar - twistedTSD
6. 1. 2022 02:44
Re: Smutný úpadek diskuzí
Vidím to stejně, zrovna jsem o tom reagoval jinde. Mě už nebaví tyhle nekonečné flejmy, to nikam nevedoucí sektářství a vysmívání se druhému názoru. Chci klidně i diskutovat o EV, jak jezdí Mégane, co se ví o id.2, ale ne řešit nesmysly o tom, jestli je nejvíc nejúčinnější EV ta jediná cesta.
Avatar - Barrichello
5. 1. 2022 09:11
Re: Já bych to jen trpce shrnul...
Na komoru :yes: :yes: :yes:
Avatar - Barrichello
5. 1. 2022 09:09
Re: Smutný úpadek diskuzí
Je to naprostá realita, víme o co jde Eurosojuzu a neostalinistickým utopistickýcm fanatikům z Německa, Francie, Norska či Nizozemska :-)

https://www.autoforum.cz/…muze-tim-nicemu/

https://www.autojournal.cz/…bily-je-problem/
Avatar - Barrichello
5. 1. 2022 09:08
Re: Smutný úpadek diskuzí
Seš vtipnej eurosoudruhu, faakt vtipnej.

Bacha na kandelábry a pajcry, brzy na ně dojde :-) :-) :-)