Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autem do Itálie 2019: Kudy jet? Kde výhodně natankovat? A jakým termínům se vyhnout?

David Bureš
Diskuze (17)

Itálie patří mezi nejoblíbenější destinace Čechů, kteří k tamějším přímořským letoviskům jako Bibione navíc často vyrážejí automobilem. Máme několik tipů, jak cestu autem do Itálie zvládnout.

Letní prázdniny jsou tady, přesto ještě mnozí z nás řeší, kam v roce 2019 vyrazit na dovolenou. Jestli chcete vyrazit autem a jet k moři, vedle populárního Chorvatska se nabízí také Itálie, která je díky relativní blízkosti moře také oblíbenou destinací českých dovolenkářů. Jak se na italské pobřeží nejlépe dostat autem?

Mezi vůbec nejoblíbenější italská přímořská letoviska patří Bibione a vlastní není vůbec divu. Tohle městečko nabízí osm kilometrů dlouhou pláž a množství ubytovacích zařízení, navíc z Prahy je to tam nějakých 750 kilometrů, tedy blíže než na chorvatskou Istrii.  

Kudy do Itálie jet?

Pokud pojedete z Prahy, je tradiční trasou cesta směrem na České Budějovice a Dolní Dvořiště. V Rakousku pak po silnici E55 na Linz a následně dálnice A7 a A1 směr Salzburg, kde se řidiči dají po dálnici A10 až k Villachu. V Itálii se pak dáte na dálnici A23 směr Udine a po krátkém úseku na dálnici A4 směr Benátky (Venezia) už sjedete na Bibione, případně též oblíbené Lignano, ležící hned vedle. Tipem je také Lido di Jesolo, blíže Benátkám, kam se dá samozřejmě vyrazit na výlet.

Možné komplikace

Na co si dávat cestou pozor? Komplikace vás jistě budou čekat v tradičně špatně průjezdných Českých Budějovicích, kde příliš nepomáhá ani nově otevřený úsek D3 před touto jihočeskou metropolí.

V Rakousku pak sice budete moci na dálnici A1 zrychlit, na dvou úsecích, u Melkem a Haid, se testuje zvýšení povolené rychlosti na 140 km/h, u Salzburgu je ale naopak rychlost snížena na 100 km/h, kvůli snížení hlučnosti dopravy a exhalací. Rozhodně doporučujeme rychlostní omezení dodržovat, protože rychlost tu sleduje kamerový systém. Určitě také nezapomeňte na rakouskou dálniční známku, před italskými hranicemi jsou časté jejich kontroly.

Kromě viněty, kterou v Rakousku můžete koupit také online, počítejte i s mýtným za průjezd Tauernskými tunely (11,50 euro). Na italské straně se zase patrně nevyhnete kolonám, a to kvůli probíhající modernizaci dálnice mezi Udine a Benátkami. 

Pozor na italské předpisy

V Itálii rovněž dávejte pozor na specifické předpisy. Za kouření v autě v přítomnosti dítěte nebo těhotné ženy hrozí pokuta až ve výši zhruba 130.000 Kč, za dovoz více než 10 litrů pohonných hmot v jiném než homologovaném kanystru zase můžete dostat finanční trest až 7.700 euro (200.200 Kč).

Letošní novinkou je pak povinnost alarmu u dětské sedačky, který upozorní při zamčení dveří, že řidič zapomněl dítě uvnitř vozu. Pravidlo se vztahuje ale jen na automobily s italskou registrační značkou, pozor tak dávejte hlavně při vození dětí autem z půjčovny. Přísně trestáno je i telefonování za volantem, za nějž hrozí pokuta až 1.700 eur (asi 43.600 Kč), případně zabavení řidičského oprávnění.

Do Itálie byste pak neměli v létě vyrážet ani na zimních pneumatikách. Ne že by byly v létě výslovně zakázány, musí ale splňovat minimálně rychlostní index uvedený v technickém průkazu, což platí jak pro zimní, tak pro celoroční pneumatiky. Řidičům, kteří přes léto „dojíždějí“ zimáky s nižším rychlostním indexem hrozí pokuta nebo dokonce zabavení technického průkazu. Itálie se tímto způsobem snaží omezit používání zimního obutí jen přes zimní sezonu.

Kde natankovat?

Až budete cestou řešit, kde natankovat, doporučujeme doplnit palivo ještě na české straně hranic. Jihočeský kraj, kterým motoristé směrem do Itálie projíždějí, má dokonce druhé nejnižší průměrné ceny pohonných hmot v republice. V Rakousku jsou jen o něco dražší, a tak je u našich jižních sousedů výhodnější natankovat než v Itálii. Na Apeninském poloostrově je litr benzinu asi o 10 korun vyšší než u nás. Ceny za litr benzinu se v Itálii pohybují mezi 1,594 až 1,667 eura, tedy od 40,50 Kč do 43,3 Kč.

V Itálii přitom pamatujte na to, že vás může zmást tamější označení paliv. Proto hledejte na stojanu nebo čerpací pistoli od ledna 2019 povinné jednotné evropské symboly. Černý kroužek s písmenem E značí benzin, čtverec se zaoblenými rohy s písmenem B naftu, kosočtverec pak podle nápisu CNG nebo LPG. Natural každopádně v Itálii obvykle najdete pod označením senza piombo, naftu pak jednoduše jako diesel.

Kdy nejezdit?

Jestliže nad cestou autem do Itálie opravdu uvažujete, máme závěrem ještě jednu radu, a to kdy nejezdit. Nejhorší termín vůbec už je za námi – poslední červnový víkend, kdy začínají prázdniny v Česku, Rakousku a vybraných spolkových zemích Německa. Ideální ale nebude ani přelom července a srpna, kdy začínají prázdniny v Bavorsku a Bádensku-Württenbersku, což s sebou vždy nese obří kolony. Dopravu v prvním srpnovém víkendu negativně ovlivní též motocyklový závod v Brně a Velká cena Formule 1 v Budapešti.

David Bureš
Diskuze (17)

Doporučujeme

7. 8. 2020 20:44
Itálie
Takové tipy se podle mě určitě hodí. Právě do Itálie bychom se letos chtěli jet podívat také. Hlavně z toho důvodu, že letos se tam dá zařídit docela levná dovolená. Nedávno jsem si například zkoušel hledat "apartmány Itálie" a koukal jsem, že přes https://cz.italicarentals.com/ se dají sehnat prakticky za pusu.
Avatar - sybokcz
12. 7. 2019 11:16
Re: Jedeme do Itálie
Podívám se, díky za tip.
Avatar - sybokcz
12. 7. 2019 11:13
Re: Jedeme do Itálie
Garda je super, určitě se chci jednou vrátit, ale letos jsme chtěli k moři a pro děti je to pobřeží dobrý a my to přežili a to jde :).
12. 7. 2019 11:11
Re: Jedeme do Italie? Kudy,K****,na Nudy?
Per tornare a casa, io non prendo la stessa strada.
12. 7. 2019 07:32
Zdá sa mi to...
...alebo fakt niekedy píšu jak Tatari?
"Itálie patří nejoblíbenější destinace Čechů..."