Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Automobilové novinky roku 2020. Nejen ve znamení nové Octavie a záplavy elektromobilů

David Bureš
Diskuze (15)

Nadcházející rok bude v automobilovém světě nepochybně ve znamení nových elektromobilů. Těšit se ale můžeme i na zajímavé novinky z řad konvenčních aut či sporťáků.

Rok 2020 je už za dveřmi a v automobilovém světě bude pěkně nabitý. Naplánovaný je příchod hned celé záplavy elektromobilů, které na evropský trh dorazí z důvodu nových emisních norem. Těšit se ale můžeme i na klíčové novinky s konvenčním pohonem. Které to budou? Na to odpoví náš velký přehled automobilových novinek roku 2020:

Pro českého zákazníka bude tou nejdůležitější novinkou nepochybně čtvrtá generace Škody Octavia. Ta už se sice světu představila letos, až v roce 2020 se však plně rozjedou její prodeje. Postupně navíc budou debutovat i další její deriváty, jako je sportovně laděná Octavia RS nebo terénní kombi Octavia Scout.

Škodovky ale v roce 2020 čeká ještě jedna klíčová novinka. Představí zcela nové SUV s elektrickým pohonem, které bude vycházet z konceptu Vision E. Bude se jednat o první vůz značky využívající platformu MEB, speciálně vyhrazenou elektromobilům, kterou do budoucna použijí i další modely značky. Zatím nepojmenovaná novinka rodiny Škoda iV se bude vyrábět v Mladé Boleslavi.

Vraťme se ale ještě ke Škodě Octavia, protože rok 2020 bude též ve znamení jejích sourozenců. Koncern VW Group totiž kompletně promění svoji nabídku v kompaktní třídě. V roce 2020 se totiž začne prodávat již představená osmá generace Volkswagenu Golf (včetně postupně odvozených sportovních derivátů) i nové generace Seatu Leon a Audi A3.

Zatímco nový Golf už jsme si prohlédli a poprvé vyzkoušeli na silnicích už letos, nový Leon a A3 na svoje odhalení teprve čekají. Konkrétně v případě španělského kompaktu je přitom premiéra už za rohem, auto se oficiálně představí již v úterý 28. ledna 2020. Těšit se můžeme na design ve stylu Tarraca nebo moderní osvětlovací techniku. Z nabídky sice vypadne třídveřová varianta Leon SC, hovoří se ale o příchodu sedanu. A3 by zase měla nově dorazit jako A3 Allroad.

Německý koncern ale v kompaktní třídě chystá vícero novinek, právě v této kategorii hodlá též expandovat s moderními elektromobily. V první polovině roku se začne prodávat napjatě očekávaný Volkswagen ID.3, během roku by měl následovat i jeho sourozenec se španělskými znaky, sériová verze letošního konceptu Seat el-Born.

Těch příchozích elektromobilů ale bude vícero. Mnohé z nich jsme přitom už viděli v minulých měsících, do prodeje ale vstoupí právě až v roce 2020, kvůli flotilovým emisím – pomocí nich automobilky budou kompenzovat vysoké emise aut se spalovacím motorem. Za všechny zmiňme Ford Mustang Mach-e, Peugeot e-208, Opel Corsa-e, Mazda CX-30 nebo Hondu e.

Je tu ale i jeden klíčový elektromobil, o kteréms e zatím jen mluví. Řeč je o Fiatu 500, který v připravované nové generaci oficiálně nabídne elektrickou verzi i v Evropě, přičemž italský výrobce si od ní hodně slibuje. Díky stylu má nadchnout, a tak elektrická pětistovka bude vážným soupeřem pro podobně koncipovanou Hondu e.

Elektromobily ale budou chtít promluvit i do nejluxusnější kategorie. Jaguar již potvrdil, že elektřina bude pohánět novou generaci jeho vlajkové lodě, modelu XJ. Vůz využije technických znalostí nabitých díky vývoji I-Pacu a podle automobilky poskytne elegantní vzhled, vysokou úroveň pohodlí a funkčnost, to vše v ekologickém balení.

Novou generaci své vlajkové lodě pro rok 2020 chystá také Mercedes-Benz. Nová třída S čistě elektrické provedení nenabídne, zákazníky o luxusní elektromobil bude lákat připravovaný model EQS. Nová S-Klasse nicméně kvůli emisním bude zřejmě vždy mildhybridem, lákadlem pak budou vedle nejvyšší úrovně luxusu a pohodlí i ty nejmodernější jízdní asistenty.

Novinku však chystá i ten neluxusnější z nejluxusnějších, Rolls-Royce. V roce 2020 dorazí nová generace „baby rollsu,“ základního sedanu Ghost. I když půjde o nejdostupnější model v rámci nabídky značky, stále se počítá s nejvyšší možnou úrovní luxusu nebo třeba dvanáctiválcovým motorem v základu. Základem už nebude architektura z BMW 7 jako u předchůdce, ale vlastní platforma vyhrazená výhradně pro modely Rolls-Royce, sdílená s větším Phantomem a SUV Cullinan.

Rok 2020 potěší i milovníky tradičních offroadů. Do prodeje konečně vstoupí napjatě očekávaný nový Land Rover Defender, který navzdory nahrazení rámové konstrukce samonosnou karoserií pořád bude chtít být tím schopným autem do terénu. Prodávat se začne i modernizovaná Lada 4x4 – stařičký offroad vyráběný už od roku 1977 se dočkal inovovaného interiéru.

Zapomenout ale nesmíme ani na sportovní automobily. Porsche se letos už definitivně zbavilo 911 generace 991, v příštím roce tak už vloží plně síly do již prodávané generace 992, kterou čeká další expanze nabídky. Očekáván je příchod třeba nové generace Porsche 911 Turbo, jejíž dvakrát přeplňovaný šestiválec typu boxer zřejmě přesáhne hranici 600 koní (447 kW).

Očekávané automobilové novinky pro rok 2020
Značka Modely
Alfa Romeo Giulia facelift, Stelvio facelift, Tonale
Audi A3
BMW 4, M3, M4
Citroën C4
Cupra Leon
Dacia Sandero
Fiat 500
Ford Bronco
Hyundai i20, Tucson
Jaguar XJ
Jeep Grand Cherokee
Kia Sorento
Maserati Alfieri
Mercedes C, EQA, GLS Maybach, S
Mitsubishi Outlander
Nissan Qashqai, X-Trail
Porsche 911 Turbo
Renault Mégane facelift
Rolls-Royce Ghost
Seat el-Born, Leon
Škoda elektrické SUV, Octavia RS, Octavia Scout
Toyota GR Yaris
Volkswagen Caddy, Golf GTI, Golf R, ID.4

Aston Martin vedle SUV DBX chystá novou generaci otevřeného Vantage. Prodávat se začne na jaře a poháněna bude dvakrát přeplňovaným osmiválcem, původem od AMG. Do stejné kategorie míří i Ferrari Roma, nový základní model z Maranella. Naopak Maserati se vyšvihne elektřinou poháněným sporťákem na bázi někdejšího konceptu Alfieri.

BMW zase počítá s novou generací řady 4, na jejíž základech vznikne i ostrá M4, která dostane kontroverzně obrovské ledvinky masky chladiče.

A zajímavou novinkou pro sportovní nadšence bude i Toyota GR Yaris. Nepůjde přitom jen o přiostřenou verzi nového Yarise (který se též začne prodávat v příštím roce), ale o výrazně upravený vůz se svébytným ústrojím. GR Yaris bude třídveřový speciál s rozšířenou karoserií, pohonem všech kol a přeplňovaným tříválcem pod kapotou, který mezi hot hatchi nepochybně způsobí velký poprask.

I v době zdražování aut kvůli stále pokročilejší technice však v roce 2020 dorazí i minimálně jedno, které bude primárně orientované na co nejnižší cenovku. Řeč je o Dacii Sandero, která právě v příštím roce má dorazit v nové generaci. Moc o ní nevíme, předpokládá se ale využití architektury z aktuálního Renaultu Clio.

Rok 2020 tak bude ve znamení různorodých automobilových novinek a my se na ně už s velkým očekáváním těšíte. Na jaké nové auto se nejvíce těšíte vy? Dejte nám vědět v diskuzi pod článkem.

Již představené vozy, které na trh mají vstoupit v roce 2020
Značka Modely
Aston Martin DBX, Vantage Roadster
Audi E-Tron Sportback, RS 6, RS 7, RS Q8
BMW 2 Gran Coupé, iX3
Ferrari Roma, SF90 Stradale
Ford Explorer, Kuga, Mustang Mach-e, Puma
Honda e, Jazz
Hyundai i10
Kia e-Niro, e-Soul
Lada 4x4 facelift
Land Rover Defender
Lexus LC Cabriolet
Lotus Evija
Mazda CX-30
McLaren Elva
Mercedes-Benz GLA
Mini Cooper SE, JCW GP
Mitsubishi Space Star facelift
Opel Corsa, Corsa-e, Grandland X Hybrid4, Insignia facelift
Peugeot 2008, e-208, e-2008, 3008 PHEV, 508 PHEV
Polestar 2
Porsche Taycan
Renault Captur, Zoe
Škoda Octavia
Tesla Model Y, Roadster
Toyota Yaris
Volkswagen Golf, ID.3, T-Roc Cabrio
Volvo XC40 Electric
David Bureš
Diskuze (15)

Doporučujeme

Avatar - white label
31. 12. 2019 14:08
Re: Tak na co jste nejvíc zvědaví?
Jsem zvědavý na 911 Turbo...
31. 12. 2019 13:37
Re: Je neomluvitelné,...
Ano, vzhledové retuše vzhledem k vysoce oceňovanému designu asi budou jen mírné, hlavní novinkou budou nové benzinové motory a dokonalejší asistenční systémy. Já bych ale hlavně ocenil lepší plasty na výplních dveří a hlavně silný benzinový čtyřválec se 6st. manuálem i pro sedan!
31. 12. 2019 12:56
Kia
Jsem zvědav na sorento
Avatar - Emel
31. 12. 2019 11:12
Re: Je neomluvitelné,...
Nový rámeček chladiče, inovovaná grafika zadních blinkrů ;-)
Avatar - Emel
31. 12. 2019 11:12
Re: Tak na co jste nejvíc zvědaví?
double