Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW chystá nové baby SUV. Dostane netradiční jméno

David Bureš
Diskuze (1)

Mnichovská automobilka už užívá označení X1, a tak pro menší SUV musí hledat nové jméno.

BMW sice kvůli vývoji trhu chce šetřit a dokonce plánuje některé méně úspěšné modely vyškrtnout z nabídky (konkrétně 3 Gran Turismo), to však neznamená, že by rezignovalo na novinky. Stále populárnější jsou malá SUV, v nichž luxusní výrobci zatím nejsou tolik zastoupeni. V segmentu chybí i BMW, což se jeho vedení rozhodlo změnit.

V Mnichově se tak pracuje na novém baby SUV, které by v nabídce stálo pod modelem X2. Právě X2 je navzdory logice označení tím nejmenším SUV v nabídce BMW. Na délku měří 4,36 metru, zatímco praktičtější X1 je delší, jeho délka činí 4,44 metru.

To připravovaná novinka má zacílit na vozy typu Audi Q2 a DS 3 Crossback, dlouhá bude tedy zhruba 4,2 metru. Bude tak menší i než Mini Countryman, které též patří do portfolia BMW Group.   

Pro tak malé SUV ale v BMW nemají volné označení (X0 by se asi nehodilo), a tak marketéři musejí vymyslet nové pojmenování. A už se prý našlo, novince se má říkat Urban X (Urban Cross), což by v nabídce BMW byla revoluce – dosud se u modrobílé vrtulky sázelo na číselné, případně alfanumerické označení. Zajímavostí je v tomto ohledu fakt, že za Urban Cross byl v době příprav považován model X2.

Automobil kvůli kompaktním rozměrům samozřejmě využije platformu s pohonem předních kol, která není tak prostorově náročná. Architektura FAAR bude převzata z aktuální řady 1 nebo chystaného čtyřdveřového kupé 2 Gran Coupé.

Základy jsou připraveny na elektrifikaci, a tak se nebudeme divit, že Urban X dorazí i ve formě plug-in hybridu. Ten by měl kombinovat benzinový tříválec o objemu 1,5 litru s elektromotorem u zadní nápravy, což zajistí pohon všech kol.

Kdy se tak malého SUV od BMW dočkáme, je zatím ve hvězdách. Obdobně velký model každopádně chystá i značka Mini, která se chce opět vrátit ke kořenům a nabízet menší auta. V tomto ohledu je navíc otázka, zda do budoucna trend zmenšování nebude dále pokračovat Vždyť vedení Audi se nechalo nedávno slyšet, že koketuje s myšlenkou modelu Q1, tedy crossoveru ještě menšího než Q2, které by mohlo přijít za dva až tři roky.

David Bureš
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - pradeda777
26. 7. 2019 14:57
Jméno?
...co tak to pokřtít X 0.5.... ;-)