Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW i3 dorazilo do Česka, v říjnu byl registrován první kus

Diskuze (1)
Zástup elektromobilů v českém registru silničních vozidel je od října bohatší o novou značku. Automobilka již registrovala první kus nového modelu i3, další budou následovat.

Elektromobily to u nás nemají jednoduché. Otázkou je, zda je to dobře, nebo špatně, jejich majitelé se každopádně žádných zásadních finančních výhod nedočkají – na rozdíl od Norů, Španělů nebo Francouzů. Faktem je, že letos bylo v ČR dle statistik SDA registrováno 25 nových elektromobilů.

Nejúspěšnější je Nissan s 11 kusy Leafu, následuje šest exemplářů Peugeotu i0n, čtyři Citroëny C-Zero a dva Opely Ampera. Jako elektromobil je evidován i jeden kus užitkového Mercedesu Vito a osobní třídy E (přestože ta se s elektrickým pohonem nevyrábí).

Jenže první i3 na českých značkách rozhodně není poslední. Prodej oficiálně startuje na konci listopadu a české zastoupení už hlásí vyprodané kvóty pro nejbližší měsíce. Zájemce o elektromobil od BMW si musí nachystat nejméně 900.000 Kč, jediným prodejním místem v ČR je zatím autorizovaný dealer Invelt. Více podrobností o tomto modelu jsme psali v článku BMW i3: První jízdní dojmy a české ceny.

Elektromobilům se v ČR zatím příliš nedaří. Letos bylo dle SDA registrováno jen 25 osobních vozů s elektrickým pohonem, tržní podíl klesl z 0,04 na 0,02 %. Loňský rok byl úspěšnější především pro Citroën a Peugeot, obě značky za období leden až říjen registrovaly přes 20 kusů.

Vedle různých druhů pohonu (benzin, diesel, E85, LPG, CNG, elektřina) ovšem SDA, resp. český registr silničních vozidel, eviduje také „ostatní“ paliva a tato skupina je výrazně početnější než elektromobily, tvoří přes 1,6 % všech registrací. Je proto možné, že elektromobilů se u nás ve skutečnosti registrovalo více, ale „schovávají“ se v této kolonce.

Diskuze (1)
Avatar - R32
13. 11. 2013 07:40
Budem hádať...
v technickom preukaze má uvedeného ako majiteľa: BMW Group Česká republika >:-[]