Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Co nabídl (nejen) letošní apríl? Nejdelší tatrovka na světě či speciální sedadlo pro psa!

Jan Zajíc
Diskuze (0)

První duben je tradičně spojen s různými žertíky, vtípky a milými zlomyslnostmi. Jak k aprílu přistupují automobilky?

Upřímně řečeno, letos je to zatím slabota, český Opel například představuje dodávku "Máváno s revoluční technologií Zamáváno 2.0. Boční zrcátka při jízdě na silnici automaticky detekují protijedoucí auto a zdvořile mu zamávají."

Video se připravuje ...

Honda přišla se zprávou o speciálním sedadle spolujezdce, které je navrženo tak, aby vaším "kopilotem" mohl být pes. Sedačka nabízí prostornější sedák, povrch z materiálu, který odolá škrábancům a nepoškodí ho ani různé tekutiny, dále držáky misek na pamlsky a vodu, zabudované výdechy ventilace či připevněnou hračku. Všimněte si také tlačítka na palubní desce - když ho pes stiskne, dostane se k dalším pamlskům ukrytým v přihrádce. Honda slibuje, že v budoucnu představí sedadla pro kočky, křečky, morčata, králíky a ryby, chystá prý i patrovu sedačku pro pískomily.

Britský Caterham na apríla "uvedl na trh" svačinku jménem Cater-ham Sevenses, kombinující sušenky (crackery), šunku a sýr. Samozřejmě ve tvaru legendárního Catrehamu Seven. A Isuzu například ukázalo maličký pick-up D-Max Street.

Letošní první duben využil také český výrobce Tatra Trucks, který na Facebooku prezentoval obrázek nové nejdelší tatrovky světa, 30metrového vozidla Tatra Force 18x18. "Je určeno pro převoz trubek v lucemburské hutní společnosti. Vozidlo dokonce při zatěžkávacích zkouškách na kopřivnickém polygonu uvezlo Slovenskou Strelu," píše se v popisku u obrázku.

Největší česká automobilka Škoda zatím k aprílu mlčí. Možná jde o následek loňského nepříliš dobře žertu s (ne)přejmenováním amerického zastoupení Volkswagenu na Voltswagen, možná jsou v tom jiné důvody. Škoda přitom v minulých letech nabízela povedené vtípky, stačí si vzpomenout na jachtu VisionSea, fotoaparát pro bezpečné selfie, plug-in hybridní rolbu Škoda Snowman, hatchback druhé generace Octavie, nastavitelné osvětlení nástupního prostoru, Škodu Yeti se srstí, učitele zpěvu nebo sedadla se zabudovaným filtrováním rušivých zvuků.

Video se připravuje ...

A když už jsme se dostali do minulosti, pojďme si připomenout některé slavné žertíky dalších automobilek. Loni kupříkladu zabodovalo Porsche s novým exkluzivním lakem připomínajícím patinu a Dacia, která lákala na první dostupný vesmírný program. V roce 2019 automobilka MG ukázala pneumatiky, které za sebou nechávají na silnici barevné stopy, o rok dříve Honda odhalila vtipně lajdácky vyrobený koncept kabrioletu CR-V, v roce 2017 McLaren lákal na karoserii zdobenou umělým peřím, Mini o rok dříve slibovalo speciální edici pro hipstery.

Za zmínku ale jistě stojí také gril (maska chladiče) z Jeepu Wrangler, který se měl dát skutečně využít jako gril (respektive rošt). V roce 2015 Nissan přišel s nápadem na tlačítko GYM, po jehož stisknutí se deaktivoval posilovač řízení a ovládání pedálů a řadicí páky začalo vyžadovat více síly. Auto tak mělo nabídnout alternativu posilovně. Zajímavá je také čtyřdveřová Mazda MX-5 z apríla roku 2014.

Některé další aprílové nápady si můžete připomenout v galerii. A co vy? Najdete v paměti nějaký automobilový aprílový žert, který vás opravdu pobavil a v článku chybí?

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme