Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Desatero jarní údržby karavanu, které zvládnete sami. Pro klidnou sezónu 2023

Jan Faltýsek
Diskuze (0)

Jaro přichází, takže je čas probudit váš karavan nebo obytný vůz ze zimního spánku a připravit ho k použití!

Prvním úkolem jarního servisu karavanu by měl by mělo být projít všechna doporučení, která obnášejí i provoz klasického auta. Přidáváme desatero specifické pro karavany.

1) Baterie pro obytná vozidla

Počet baterií v karavanu se může lišit v závislosti na jeho velikosti a požadavcích na napájení. Některé karavany mohou mít pouze jednu baterii, zatímco jiné mohou mít dvě i více. Jsou označovány jako trakční (klasická) a obytné baterie. Obytná bývá zhruba 2x větší.

Na jaře začněte s jejich kontrolou pro případném zimním uskladnění. Vnitřní únik může způsobit až 10% vybití měsíčně a to při uložení mimo auto a mrazy.

  • Zkontrolujte napětí baterie: Pomocí voltmetru zkontrolujte napětí baterie. Plně nabitá baterie by měla mít napětí kolem 12,6 voltů. Pokud je napětí nižší než toto, baterie může potřebovat nabít.
  • Otestujte kapacitu baterie: Pokud máte k dispozici tester kapacity baterií, použijte ho k otestování kapacity baterie. Tester baterií provádí simulaci zátěže, aby zjistil, jak rychle baterie vybíjí energii. Poté porovná naměřené výsledky s kapacitou baterie, která je obvykle uvedena v ampérhodinách (Ah).
  • Prohlédněte si baterii na poškození: Zkontrolujte baterii na příznaky poškození, jako jsou praskliny nebo úniky. Pokud zjistíte nějaké poškození, baterii může být nutné vyměnit.
  • Vyčistěte kontakty baterie: To pomůže zajistit dobré spojení mezi baterií a elektrickým systémem karavanu.
  • Zkontrolujte úroveň elektrolytu, pokud má vaše baterie odnímatelné kryty. Pokud je úroveň nízká, přidejte destilovanou vodu, aby dosáhla doporučené úrovně. Typicky jen tolik, aby nevyčnívaly desky, zejména pokud plánujete nabíjet!
  • Nabijte baterii: Pokud baterie potřebuje nabít, použijte nabíječku baterií k úplnému nabití. Při používání nabíječky postupujte podle pokynů výrobce.

2) Čištění vodního okruhu

Jarní servis vodovodního systému karavanu zahrnuje několik kroků, které zajistí, aby byl v dobrém stavu a bez jakýchkoli problémů. Doporučujeme provádět servis vodního systému alespoň jednou ročně. Zde jsou uvedeny podrobné kroky:

  • Vypusťte vodu z vodovodního systému: Nejprve je třeba kompletně vypustit vodní systém karavanu. To zahrnuje otevření všech kohoutků a vypouštěcích ventilů, aby voda mohla vytéct.
  • Vyčistěte nádrž na vodu: Jakmile je vodní systém vyprázdněn, měli byste nádrž na vodu důkladně vyčistit. To zahrnuje přidání čisticího roztoku nebo bělidla do nádrže a její následné naplnění vodou. Roztok nechte v nádrži několik hodin působit a poté ji zcela vypusťte.
  • Systém propláchněte: Po vyčištění nádrže na vodu je třeba celý systém propláchnout. To zahrnuje naplnění nádrže čistou vodou a následné otevření všech kohoutků a vypouštěcích ventilů, aby voda mohla protékat systémem a vypláchnout zbývající čisticí roztok.
  • Zkontrolujte vodní čerpadlo: Zapněte čerpadlo a zkontrolujte, zda voda protéká systémem.
  • Zkontrolujte vodovodní potrubí: S vodou v zásobní nádrži zapněte vodní čerpadlo a zvyšujte tlak ve vodním systému, dokud se čerpadlo nevypne. Pokud se opět zapne, byť na krátkou dobu, je někde netěsnost. Vyhledejte ji a opravte, nebo nechte opravit.
  • Vyměňte filtry: V dalším kroku zvažte výměnu všech filtrů ve vodním systému, včetně uhlíkového filtru a sítka vodního čerpadla. Tyto filtry by se měly pravidelně vyměňovat, aby byla voda čistá a bezpečná k pití.
  • Otestujte vodu: Nakonec byste měli vodu otestovat, abyste se ujistili, že je bezpečná k pití. To zahrnuje použití soupravu na testování vody, která zkontroluje obsah bakterií, chlóru a dalších kontaminantů ve vodě.

3) Plynový systém

Zkontrolujte připojení hadic a připojovacích bodů, ventilaci a tlak plynu. Otestujte zapalování a zkontrolujte, zda plamen je správně modrý. Ujistěte se, že plynové spotřebiče jsou čisté a plynové detektory funkční.

Pokud najdete jakékoli poškození, je nutné ho opravit nebo vyměnit. Pokud je plamen oranžový nebo žlutý, může to naznačovat špatné spalování, což může způsobit úniky plynu.

Máte ledničku, která funguje na plyn i elektřinu? Po kontrole v režimu na plyn ji vypněte a při otevřených dveřích nechte dostatečný čas, aby se vrátila na pokojovou teplotu, než ji zkontrolujete v elektrickém režimu.

4) Pneumatiky

Pneumatiky obytných vozů mohou při skladování ztrácet až 0,2 baru za měsíc. Zkontrolujte proto tlak včetně rezervní pneumatiky. Nesprávný tlak může vést ke špatné ovladatelnosti, nerovnoměrnému opotřebení a defektu. 

Aby se pneumatika správně nahustila, je nutné vzít v úvahu tři základní parametry pláště, tedy maximální povolený tlak, nosnost a rychlost. Tlak v pneumatice by měl odpovídat požadovanému zatížení, přičemž nižší tlak snižuje nosnost a rychlost.

Je vhodné upravovat tlak v závislosti na aktuálních jízdních podmínkách, avšak doporučený tlak výrobce pneumatiky je obecně ideální kompromis mezi komfortem a životností. Doporučené rozmezí tlaků najdete na bočnici pneumatiky.

Přefouknutí o 10% může zvýšit životnost pneumatiky na úkor komfortu, zatímco podhuštění o 10% snižuje životnost o 40% a ovlivňuje jízdní vlastnosti.

Výrobci pneumatik uvádějí závislost indexu nosnosti a rychlosti na tlaku v podrobných katalozích pro užitkové a nákladní pneumatiky.

Ojeté okraje běhounu – příliš nízký tlak, pneu možná uchází

Ojetý střed běhounu – příliš vysoký tlak, přehuštěná pneu

Ojetý jeden okraj běhounu – nejčastěji špatně seřízená geometrie

5) Pohonná soustava

Zkontrolujte hladinu kapalin v hnacím ústrojí, včetně převodovky, posilovače řízení, chladicí kapaliny motoru, oleje, kapaliny do ostřikovačů a brzdové kapaliny. Provádějte údržbu podle intervalů uvedených v příručce majitele. Zkontrolujte měřicí přístroje a světla a ujistěte se, že technická prohlídka je aktuální.

Video se připravuje ...

6) Generátor

Prvním krokem je vizuální kontrola generátoru, při které se sleduje jeho stav, napojení kabelů a případné známky opotřebení nebo poškození. Při této příležitosti se také kontroluje stav kabelů a napojení na generátor a baterii.

Další krok zahrnuje kontrolu stavu řemenů a napínacího mechanismu, měly by být pevně uchycené a bez známek opotřebení.

Důležitým krokem je také kontrola stavu oleje v generátoru, který by měl být dostatečný a čistý. Pokud nebyl dlouhou dobu provozován, je dobré ho nechat hodinu běžet s polovičním jmenovitým zatížením. Samozřejmě by měl jít snadno nastartovat a udržovat zvolený výkon. Zvažte výměnu oleje a filtrů. 

Při jarní kontrole generátoru je také vhodné očistit přívodní kabely a konektory od prachu a nečistot, aby nedocházelo k poruchám přenosu elektrického proudu.

7) Švy a těsnicí materiály

Minimálně dvakrát ročně zkontrolujte a znovu utěsněte švy a těsnění na karavanu a markýze, zejména pokud byl karavan uskladněn venku. Podle potřeby je znovu utěsněte. Při práci na střeše obytného vozu buďte opatrní, při zjištění větších nedostatků vyhledejte odborníka.

8) Bezpečnostní prvky

Zkontrolujte pojistky. Vyměňte baterie v bezpečnostních zařízeních a otestujte funkčnost detektorů plynu a kouře. Zkontrolujte expiraci a neporušenost hasících přístrojů a lékárničky. Poučte se o příznacích otravy oxidem uhelnatým a o tom, jak reagovat.

9) Chemie do WC

Chemie pomáhá udržovat toaletu v karavanu čistou a dezinfikovanou a snižuje nepříjemné zápachy. Existuje několik druhů chemie do WC, včetně tekutých a práškových, takže karavanista by měl zvolit ten správný druh pro svůj typ WC.

Je důležité dodržovat návod na použití chemie, aby byla použita správná dávka a byla účinná a bezpečná pro karavanistu i životní prostředí.

Druhy chemie do karavanového WC jsou často barevně odlišené, aby uživatelům usnadnily použití a aplikaci:

Modrá chemie obsahuje obvykle modrý barvivo a slouží k dezinfekci a neutralizaci zápachu v odpadní nádrži. Modrá chemie se obvykle používá v letním období, kdy je více slunce a tepla, což může způsobit rychlejší rozklad biologických odpadů.

Zelená chemie se obvykle používá v chladnějším počasí nebo na začátku a konci sezóny, protože obsahuje antifriz a pomáhá předcházet zamrzání odpadní nádrže. Bývá ekologičtější než modrá chemie.

Růžová chemie se používá k udržování toalety v čistotě a příjemné vůni. Tato chemie může obsahovat růžové barvivo a vonné látky, aby příjemně voněla. Růžová chemie se obvykle používá pro krátkodobé pobyty nebo při pouhém občasném používání toalety.

10) Topení

Na závěr přikládám slova vášnivého karavanisty Jirky: „Člověk by měl zkontrolovat topení, zpravidla se topí plynovou Trumou nebo naftovým Webastem. Pak chlazení lednice, napustit čerstvou vodu a zkontrolovat, že funguje vodní čerpadlo.“

Jan Faltýsek
Diskuze (0)

Doporučujeme