Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat slibuje příchod dvou nových SUV. U nás se ale moc netěšte

David Bureš
Diskuze (10)

Italská značka v následujících letech představí hned dvě nová SUV. Jedno bude malé SUV, druhé pak SUV kupé.

Fiat v devadesátých letech patřil mezi největší automobilky v Evropě, dnes tu ale svoji pozici tak silnou nemá. Silným hráčem je dnes naopak v Jižní Americe, když třeba v Brazílii je aktuálně třetí největší značkou - po Chevroletu a Volkswagenu. Chce se tu navíc vrátit na první příčku, kterou naposledy držel v roce 2015, čemuž mají pomoci nové produkty.

A stejně jako jinde ve světě i v Jižní Americe hrají dnes klíčovou roli SUV, a tak Fiat i v Brazílii vsadí právě na tuto kategorii. Na brazilském trhu přitom v tomto směru má co dohánět - nabízí tam sice dva pick-upy (Strada, Toro), typické SUV však nikoliv. Fiat 500X se v Brazílii neprodává, a tak je k dispozici jedině alternativě v podobě zvýšeného hatchbacku Argo Trekking.

Už v následujících letech se to však má změnit. Fiat totiž oficiálně potvrdil, že v Brazílii uvede během následujících let dvě nová SUV. Evropské fanoušky však v tomto směru zklameme, jelikož toto duo novinek bychom na starém kontinentu neměli očekávat. Brazilská nabídka osobních aut Fiatu je totiž kompletně odlišná od té v Evropě, a tak budou i tato SUV s největší pravděpodobností specifikum pro jihoamerické trhy.

Fiat nicméně o novinkách zatím prozradil jen minimum informací. Potvrzeno je však nasazení infotainmentu UConnect se sedmipalcovou obrazovkou a funkcemi Android Auto i Apple CarPlay, který patří mezi nejmodernější multimediální systémy na brazilském trhu. Už dnes jej využívají pick-upy Toro a Strada. Automobilka rovněž oznámila použití nové generace přeplňovaných tříválců a čtyřválců Flex, umožňujících spalování etanolu, v Brazílii tak oblíbeného paliva. K dispozici mají být i s novou převodovkou CVT.

Bližší informace o podobě těchto SUV neznáme. Lokální média nicméně spekulují, že v roce 2021 na trh dorazí malé SUV s technikou hatchbacku Argo. O rok později pak má následovat SUV kupé, odvozené od konceptu Fastback prezentovaného v roce 2018. To nepřímo naznačuje i sám Fiat, který o SUV pro rok 2022 uvedl, že bude unikátní a v rámci brazilského trhu jediné auto své kategorie. To by vzniku sériového konceptu Fastback opravdu nahrávalo, i s ohledem na to, že o sériové realizaci studie se mluvilo už v době její premiéry.

Fiat toho ale pro brazilský trh chystá více. Na trh nedávno uvedl inovovaný pick-up Strada, který za pouhé tři týdny hlásí bezmála 10.000 objednávek, a to ještě před zahájením reklamní kampaně s oživlým Elvisem Presley. Modernizovat následně chce hatchback Argo, stejně jako odvozený sedan Cronos, přičemž inovací se má dočkat také pick-up Toro. A aby toho nebylo málo, Fiat chce v Brazílii uvést i novou pětistovku s elektrickým pohonem.

Video se připravuje ...

To v Evropě se můžeme těšit na odlišné novinky. Pracuje se na modernizaci modelu Tipo, přijít by měla i nová Panda, na bázi konceptu Centoventi. A pořád se mluví také o malém hatchbacku s tvary rodiny 500, který by měl být jistou náhradou za někdejší Punto.

David Bureš
Diskuze (10)

Doporučujeme

Avatar - Jaros71
30. 7. 2020 00:55
Argo Trekking...
MOC PĚKNÝ MALÝ CROSSOVER...
Fiatu by v prodeji v Evropě moc pomohl..
Avatar - twistedTSD
27. 7. 2020 11:02
Re: Fiat
Nemyslím si, pro Fiat byli mnohem větší problém Francouzi a taky Korejci, kteří mu sebrali i ty poslední zbraně. A taky vlastní neschopnost a nekonečné škrty pana účetního.
Avatar - sorpersa
27. 7. 2020 08:04
Re: skoda
Ano je to presne takto... Za mňa mohli 500 odčleniť ako Citroen DS, keď už..a robiť akože subpremiu... cenovo dostupnú a ostatné modely nechať pre bežných ludí, techniku majú, kabát ušiť vedia... tak tiež netuším kde je problém... ako ten koncept centoventi dobre... ale kedy??? a podľa nejnovších strán chcú z Pandy robiť B triedu a C triedu --- no neviem... Detto Alfa, darmo Julka naháňa rekordy, má super platformu, keď ju nevedia predať... Giorgio má byť k dispozícii aj pre PSA, tak dúfam aspoň tam sa zužitkuje...
Avatar - twistedTSD
26. 7. 2020 18:52
Re: skoda
Nedělám si iluze, že mají nějaký cíl. Budou pokračovat v chrlení pětistovek a za 5 let vypotí kompaktní crossover, až půjdou prodeje všeho ostatního do kopru. Možná spolupráce s Francouzi něco změní, uvidíme.
Avatar - M1chal
26. 7. 2020 16:30
Fiat
To nové Argo vypadá pěkně :yes: Ten menší pick up Strada taky, jenže v konzervativní Evropě, jsou rozdané německé karty :-(