Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Mustang GT už není nejameričtějším autem

Mirek Mazal
Diskuze (7)

Manuální Mustang ztratil vedoucí postavení a už nepatří mezi nejvíce americké auto. Není v Top 10 ani v Top 20, kam vnikl dovoz z druhé strany zeměkoule.

Ekonomická fakulta americké univerzity Kogod School of Business každý rok vydává seznam vozidel s největším poměrem součástek pocházejících z domácí produkce. Škola současně zohledňuje lokalitu konečné montáže, sídlo automobilky, místa výzkumu či vývoje atd. Loni se tak nejameričtějším autem stal manuální Ford Mustang GT dominující celkovým skóre 88,5. Jednoznačné vítězství nad Chevroletem Corvette naznačovalo možnou obhajobu, ale letos nastal dramatický propad o desítky pozic níže.

Video se připravuje ...

Mustang s ručním řazením jednotlivých rychlostí vypadl z Top 10 i Top 20, strmý pád mezi ostatní vlastizrádce způsobuje právě manuální převodové ústrojí importované ze sousedního Mexika. Přeshraniční výpomoc degraduje nejprodávanější sportovní vůz světa až na 22. příčku univerzitního seznamu. Hodnocení od Kogod School of Business vyšlo o něco lépe čtyřválcovému provedení a automatu – obě varianty se umístily výše, nicméně pořád se nejedná o potvrzení zlaté medaile z roku 2021.

Dostupné zábavné kupé či stylové kabrio přenechaly prvenství větším patriotům, kteří nejsou Fordu cizí – ba naopak se první dvě pozice podařilo obsadit Lincolnům, konkrétně se prosadily modely Corsair a Corsair PHEV. Spalovací typ i plug-in hybrid získaly celkové skóre 86, což nedokázala napodobit třetí Tesla Model 3 Long Range s konečným hodnocením 82,5. Čtvrtý a pátý stupínek obsadil koncern GM s Chevrolety Corvette Stingray (81) a Colorado (80,5).

Do hledáčku washingtonských studentů se dostaly i zahraniční automobilky, z nich si nejlépe vedla Honda. Původně japonská výroba v USA zdomácněla, modely Passport Trailsport, Odyssey, Ridgeline a Pilot se na rozdíl od ikonického Mustangu zachránily v desítce výjimečných. Kromě Hondy je v žebříčku o něco níže zastoupena Kia anebo Toyota. Podíl na americkém obsahu dílů navýšily také značky Volkswagen a Nissan.

Může se zdát divné označení Hondy za alergičtější výtvor než Jeep Wrangler, ale studie jen potvrdila realitu tvořenou propletenými dodavatelskými řetězci celosvětově volného obchodu. Globalizace v přímém přenosu ubírá kredit typickému americkému Mustangu, na druhou stranu zajišťuje efektivitu udržitelné výroby.

Mirek Mazal
Diskuze (7)

Doporučujeme

26. 12. 2022 09:54
Re: Heeps mrd prask
no jasně Prochy, měl jsi Mustanga s šestiválcem, zůstaneš už navždy v síni slávy auto.cz :yes:
25. 12. 2022 19:11
Re: Heeps mrd prask
Proč se tady vyjadřuješ jako zakomplexovaný pablb? Proč se tak ztrapňuješ? :-O :no:
25. 12. 2022 14:38
Ford novinky
Ford novinky naleznete na jednom miste: http://www.fordauto.sk/
Avatar - speedfred
24. 12. 2022 13:33
Re: Najamerickejsie auto?
Tam sa asi popíja už od skorého rána.
24. 12. 2022 11:29
Re: Najamerickejsie auto?
ty si cvok :no: