Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Goodwood Festival of Speed 2018 se blíží. Na jaké vozy se letos můžeme těšit?

Stanislav Kolman
Diskuze (3)
Start prestižního Festivalu rychlosti v Goodwoodu je za rohem. Jaké automobilové klenoty sem letos zamíří?

Automobilovými i lidskými hvězdami nabitá show se blíží. Každoročně zajímavá akce Goodwood Festival of Speed nabízí pravidelně to nejlepší ze světa rychlých kol, přičemž do Spojeného království míří fandové z celého světa.

Nejinak tomu bude letos, proto jsme se jen pár dní před startem zaměřili na to, co bude tento rok v Sussexu k vidění. Kromě zajímavých aukcí (kupříkladu společnost Bonhams nabídne helmu Ayrtona Senny) to samozřejmě budou auta. A těch zajímavých je celá hromada! Letošní ročník se ponese především ve znamení oslav sedmdesátiletého výročí Porsche 356/1, jehož věrná replika nebude na prestižní britské akci chybět.

Dočkáme se ale i moderních novinek. Pestrý seznam startuje sportovní Alpine A110, která se ukáže ve třech nových provedeních: vstupní varianta Pure, luxusnější Légande a závodně orientovaná GT4. Značka si toto místo nevybrala náhodou, právě zde totiž v loňském roce ukázala reinkarnovaný sporťák v úvodní variantě Première.

Do Británie zamíří i dva maranellské přírůstky: akce se zúčastní Ferrari 488 Pista i model 812 Superfast. Když auto pojmenujete superfast, chcete jeho schopnosti ukázat světu. A kde jinde než na festivalu rychlosti? Předpoklady má tento Ital slušné: atmosferický dvanáctiválec s objemem 6,5 litru, výkon 588 kW a točivý moment 718 N.m. Z klidu na stovku vůz zrychluje 2,9 sekundy.

Na akci budou k vidění také tři zajímavé Mustangy. Prvním (a nejvýkonnějším) je Eagle Squadron Mustang GT s výkonem 700 koňských sil, jenž vzdává hold americkým pilotům ve službách RAF během druhé světové války. Chybět samozřejmě nebude ani Mustang Bullit. Nejen jeho novodobé ztvárnění, ale dokonce i filmový originál! Do Velké Británie zamíří vůz vůbec poprvé.

Na začátku jsem už naťuknul, že některé vozy tu nebudou jen na okrasu, ale i k mání. Jedním z nich je i Aston Martin DB5 Jamese Bonda, který doveze společnost Bonhams. Do aukce zamíří v pátek třináctého a pořadatelé očekávají cenovku kolem 47 milionů Kč.

A co by to bylo za automobilovou akci bez pořádného zástupce domácí produkce. A rovnou nebude chybět ten nejčerstvější! McLaren totiž přiveze model 600LT, který se světu ukázal teprve před několika dny a vyznačuje se (obdobně jako McLaren Senna) koncovkami výfuku umístěnými nahoře. Návštěvníci se mohou těšit také čtyřdveřové kupé Mercedes-AMG GT 63 S, které dokonce vyrazí do závodu. Za volant usedne Adam Christodoulou, závodník ve službách německé značky.

Chybět samozřejmě nebudou ani alternativní pohony. Přijede Nio EP9, elektrický supersport a rekordman z Nürburgringu, jenž stanovil nejrychlejší čas mezi sériově vyráběnými automobily. Má šanci na rekord i v Goodwoodu? Minimálně se o něj pokusí. Vůz doprovodí hybridní Polestar 1, který taktéž uvidíme v akci, stejně jako čerstvého rekordmana – Volkswagen I.D. R Pikes Peak. Za volant pochopitelně usedne ostřílený Romain Dumas.

A aby toho nebylo málo, jednou z dalších položek na bohatém seznamu účastníků je i autonomní závoďák Roborace. I ten se pokusí zdolat nástrahy britské tratě. Půjde o vůbec prvního kandidáta, který to zkusí zcela bez řidiče. Budeme držet palce! A nezapomeňte, že festival startuje už ve čtvrtek 12. července a potrvá celý víkend.

Stanislav Kolman
Diskuze (3)
Avatar - CHerokee
2. 7. 2018 22:22
Palec nahoru
Tohle musí být paráda!
2. 7. 2018 19:21
Re: Motor Ferrari Superfast je atmosférický
:yes:
Avatar - jpor (RSKa)
2. 7. 2018 19:20
Motor Ferrari Superfast je atmosférický
Pokiaľ viem, a zodpovedajú tomu aj jeho parametre. Len tak kvôli presnosti