Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lamborghini ukázalo první obrázek závodního speciálu LMDh. Bude mít hybrid s osmiválcem

Filip Melich
Diskuze (0)

Nová závodní kategorie LMDh krom jiných přilákala také Lamborghini. Značka zveřejnila první upoutávku na speciál, který nasadí v roce 2024. Pohánět jej bude nový přeplňovaný osmiválec.

Lamborghini se chystá v roce 2024 vyrazit na závodní tratě se speciálem nové kategorie LMDh. Zatímco řada konkurentů své speciály nasadí již od příštího roku, italská automobilka si dává na čas. Teprve nyní zveřejnila první upoutávku na prototyp a uvolnila bližší informace.

Svou závodní placku Lamborghini vyvíjí za asistence francouzské společnosti Ligier Automotive. O pohon se dle pravidel bude starat hybridní pohonné ústrojí, jehož součástí bude zcela nová spalovací jednotka. Tu od základu vyvine závodní oddělení Lamborghini Squadra Corse, což je pro něj premiéra. Od doby svého vzniku před téměř deseti lety v podstatě jen modifikovalo motory silničních aut.

Video se připravuje ...

Spalovací jednotkou bude vidlicový osmiválec s úhlem sevření válců 90°. Konkrétní objem Lamborghini neuvádí, ale předpokládá se v okolí čtyř litrů. Nepůjde o atmosférickou jednotku, nýbrž o motor přeplňovaný dvěma turbodmychadly. Jeho hmotnost bude 180 kilogramů, což je minimum stanovené pravidly.

Na vývoji pohonného ústrojí jako celku se podle Lamborghini podílí také specialisté ze společností Bosch (elektromotor), Williams (řídicí jednotka a ukládání energie) a Xtrac (sedmistupňová převodovka P1359). Výkon pochopitelně bude opět odpovídat pravidlům, která stanovují rozmezí 480 až 520 kW – Lamborghini slibuje rovných 500 kW. Maximální rychlost má být v závislosti na nastavení až 340 km/h.

Značka se chce přidržet minimální povolené hmotnosti závodního speciálu, což je 1.030 kilogramů (bez řidiče a paliva). Naopak rozměry auta se roztáhnou na maximum umožněné pravidly. Konkrétně Lamborghini potvrdilo délku 5.100 milimetrů, šířku 2.000 mm a rozvor 3.148 mm.

Bližší technické informace a fotografie auta má italská automobilka zveřejnit v prvním čtvrtletí roku 2023, přičemž na jaře téhož roku má také začít testování speciálu. Lamborghini začne svou závodní novinku nasazovat v roce 2024, a to jak ve FIA World Endurance Championship, tak IMSA Endurance Cup.

Závěrem připomeňme, že nově vzniklé závodní kategorie LMDh a LMH přilákaly celou řadu automobilek. Acura, Alpine, BMW, Cadillac a Porsche budou na rozdíl od Lamborghini se svými LMDh speciály soutěžit již v příštím roce. Přidat se mělo i Audi, ale to nakonec dalo přednost formuli 1. Do kategorie LMH míří Ferrari, Glickenhaus, Peugeot a Toyota.

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme