Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda a Toyota rozšiřují spolupráci: Budou sdílet elektrický hardware i software

Lukáš Volšický
Diskuze (22)

Japonské automobilky Mazda a Toyota rozšiřují současnou spolupráci. Budou spolupracovat na vývoji nových elektrických systémů i elektromobilů.

Už jste byli v dealerství Mazdy a překvapeně si prohlíželi „Yaris“? Spolupráce automobilek jsou dnes jedním z nejefektivnějších ekonomických řešení, jak ušetřit nebo rozdělit finanční i časové náklady na vývoj nových modelů i technologií. Kooperace japonských značek Mazda a Toyota v Evropě není velkou novinkou, protože už dlouho se u nás prodává hybridní Toyota Yaris s novým jménem Mazda 2 a teď se fungující spolupráce ještě rozšiřuje.

Mazda oficiálně oznamuje, že všechny budoucí modely budou disponovat novými hardwarovými a softwarovými systémy od Toyoty. Nová spolupráce má oběma automobilkám významně ušetřit náklady na vývoj a nebude se jednat pouze o infotainmenty a jejich operační systémy. Mazda zveřejnila, že bude využívat i elektronické řídicí jednotky a kabeláže od spřátelené značky.

Uvádí se, že někteří výrobci automobilů každoročně utratí až dvě miliardy amerických dolarů za vývoj softwaru pro budoucí modely. Mazda věří, že díky nové kooperaci s Toyotou ročně ušetří stovky milionů dolarů a sníží náklady na vývoj těchto prvků nových aut o 70 až 80 procent.

Video se připravuje ...

S nástupem elektromobility bude moderní hardware a operační systémy infotainmentů důležitější než v minulosti – nové technologie umožní výrobcům aut prodávat obsah jejich majitelům, a dokonce povolit nové funkce vozidel, jako jsou vylepšené asistenty. Mazda s novou spoluprací současně uvádí, že budoucí elektromobily značky budou mít systémy z až 90 procent identické jako v Toyotách.

Dokonce i Mazda se připravuje na novou elektrickou éru, ale zatím ji bere „s rozumem“. Generální ředitel Masahiro Moro před koncem loňského roku uvedl, že do roku 2030 automobilka představí sedm nebo osm čistě elektrických modelů, které budou tvořit 25 až 40 procent celkových globálních prodejů. Nové elektrické modely bude prodávat divize e-Mazda a budou zakládat na univerzální modulární platformě.

Spolupráce značek Toyota a Mazda začala už v roce 2015, když začaly sdílet technologie nových pohonných jednotek. V Evropě je kooperace nejvýraznější novou hybridní Mazdou 2, která zakládá na populárním hybridu Toyota Yaris. Nejvýznamnější novinkou modelu je hlavně nové logo na kapotě.

Lukáš Volšický
Diskuze (22)

Doporučujeme

Avatar - Roman Horký
17. 1. 2024 19:17
Re: No to bude paráda
Tak ja jsem ta starší generace a všem novotam nerozumím. Je mi žinantní vyžadovat nabídku když vím, že to kupovat nechci. Tak sláva, objednat jde jen já jsem ty způsoby nepochopil.
Avatar - Mikesus
17. 1. 2024 17:44
Re: To je teda vyhra
Přemýšlím který z modelu Toyoty má ještě starý infotainment. Napadá mne jen hilux.
Avatar - Mikesus
17. 1. 2024 17:14
Re: No to bude paráda
A co? Potřebuješ online ceník? Co třeba zvednout zadek a dojít se zeptat do showroomu na ceník, kdyz mas problém požádat o cenovou nabídku online.
Ty píšeš že nelze objednat, ale to není pravda. Nemají online ceník ani konfigurator, ale to neznamená, že nejde objednat.
Avatar - Roman Horký
17. 1. 2024 17:08
Re: No to bude paráda
Znovu v tom odkazu vidím jen Požádat o cenovou nabídku. Žádný ceník, žádný konfigurátor.
Avatar - Mikesus
17. 1. 2024 16:43
Re: No to bude paráda
nevím kam koukáš
https://www.mazda.cz/…y/mazda2-hybrid/