Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-AMG pracuje na novém řadovém šestiválci. Použije ho v hybridech!

David Bureš
Diskuze (0)
Trojcípá hvězda opět oživuje řadové šestiválce. Využije je i její sportovní divize, a to v pro ní neobvyklé kombinaci.

Už loni vedoucí Mercedes-AMG Tobias Moers přiznal, že sportovní divize trojcípé hvězdy v budoucnu nabídne i vozy s hybridním pohonem. Rok se s rokem sešel a příchod prvního sériového hybridu od AMG je za dveřmi. Ukáže se v nástupci modelu CLS, přičemž součástí tohoto pohonného ústrojí bude i nový řadový šestiválec.

Řadový zážehový šestiválec vyladěný AMG je součástí nové rodiny motorů Mercedesu. Vysokovýkonná verze agregátu s interním označením M256 má v nástupci CLS nabídnout výkon kolem 430 koní (316 kW). V připravované novince od AMG bude spárována s elektromotorem, který má zajistit nejen nižší spotřebu paliva, ale také dále navýšit sílu auta.

Jednotka M256 má být třílitrová, přičemž součástí její výzbroje bude také elektrické dmychadlo, které střelhbitě "přifoukne" v nejnižších otáčkách (na 70.000 otáček se roztočí za 0,3 s) a překlene prodlevu standardního výfukového turbodmychadla.

Koncepce šestiválcového hybridu se má do budoucna objevit i v dalších modelech, konkrétně v třídě E, přičemž tato varianta má být prodávána s obchodním označením „53.“ Nové číselné označení doplní stávající „45“ (pro čtyřválcové áčko s 280 kW), „43“ (vidlicový šestiválec v třídách C, E nebo GLE), „63“ (čtyřlitrový, případně 5,5litrový osmiválec v několika modelech) a vrcholné „65“ (vidlicový dvanáctiválec).

Naopak o jménu nástupce CLS se zatím čile spekuluje. Chystaný automobil postavený na platformě MRA z aktuální třídy E se podle některých zpráv přejmenuje na CLE, aby odkázal na svoji velikost podobnou výchozí E-Klasse. Kombík, tedy Shooting Brake, už podle všeho nedorazí, kvůli nízké poptávce.

Samotné označení CLS pak má být použito pro větší model na bázi třídy S, takový vůz by měl být tedy větší než dnešní provedení. A navíc se pracuje ještě na sportovním čtyřdveřovém modelu s designem vycházejícím z kupé Mercedes-AMG GT, respektive z letošní studie Mercedes-AMG GT Concept, který také ještě nemá své jméno. Dalo by se tedy prohlásit, že situace je nepřehledná. Více se každopádně dozvíme v příštím roce, v létě 2018 se totiž nástupce CLS začne prodávat.

David Bureš
Diskuze (0)