Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová armádní výzbroj Ruska: Obrovské zbrojení nejen kolovými vozidly

Mirek Mazal
Diskuze (125)

V Rusku se vojenská technika stále nakupuje ve velkém měřítku. Vojáci mají nové ponorky, letadla, tanky i automobily.   

Ruská federace zbrojí na všech frontách, jen v srpnu letošního roku bylo vynaloženo více než 15,5 miliardy amerických dolarů za novou vojenskou techniku. Cvičené jednotky pod palcem Vladimira Putina v létě obdržely výbavu v přepočtu za zaokrouhlených 357 miliard Kč. Kromě kolových vozidel či tanků se zaradovali také branci vzdušných a námořních sil.

Ministerstvo obrany podepsalo vojenské objednávky na nákup vybavení nové éry. Utajované sklady budou doplněny materiálem obsaženým ve 41 ratifikovaných smlouvách. Součástí transakce byl protiletadlový raketový systém S-400 Triumph pro Turecko a samotní Rusové obdrží několik dalších zařízení posilujících bojeschopnost údajně druhé nejsilnější armády světa.

Čelní postavení v žebříčku je dáno zásluhou těžké techniky, odborníci odhadují připravenost až asi 23 tisíc bitevních tanků a zhruba 50 tisíc bojových vozidel, což nemá konkurenci. Do zbraně je prý možno povolat až milion aktivních vojáků, v záloze by mohlo čekat přibližně dvakrát tolik věrných jedinců. Do nejvyšší ligy obrany země se řadí i námořnictvo. Všechny oddíly mají velkou státní podporu a na modernizaci je to znát.

Pozemní síly

Náměstek ministra obrany Alexej Krivoruchko potěšil početné stádo loajálních bojovníků, protože do akce bude po dodání připraveno více než 500 kusů nové výzbroje a přes 80 tisíc kusů raket a střeliva. Mezi novinky patří například nejnovější ruský univerzální odpalovač raket Tornado-S osazen reaktivními střelami. 

Modernizovaný systém z doby sovětské éry dokáže navádět satelitem ničivé hlavice s kumulativním, nebo tříštivým efektem. Každý projektil má slíbený letový dosah až 120 kilometrů s dopadem na přesně vytyčený cíl. Palebná podpora může být přepravena do válečné zóny prostřednictvím modernizovaných bojových transportérů doplněných o maskovací technologie.  

Domácí produkce tanků UVZ (UralVagonZavod) má za úkol zajistit úpravy turbínové modelové řady T-80BVM. Generálové očekávají vylepšení pohonu, a hlavně vyzbrojení novými tankovými zbraněmi používanými na verzích T-14 Armata. Ministr objednal zatím jen 50 kusů T-80BVM a v případě splnění všech kritérií bude požadovaný počet navýšen.

Letní modernizace se u dělostřelectva projeví obdržením technologií, které mají být řešením přesnějšího zaměřování nepřítele na dlouhé vzdálenosti. Projekt se nazývá Tablet-A a představuje integrované počítačové programy pro dělostřelecké systémy s dálkovým ovladačem jak jinak než ve formě tabletu pro velitele. Mobilní operační technika dovoluje vzdáleně korigovat dělostřelce a jejich palebnou zásobu.

Vzdušné síly

Kromě kolových obrněnců s raketovými nástavbami má obrana země podepsané smlouvy o dodávkách stíhaček Suchoj Su-35, bombardérů Suchoj Su-34 a stíhaček Suchoj Su-30SM2. Firma Pavla Suchoje má zajištěné zakázky na roky dopředu, a kromě těchto strojů ruské síly počítají s doplněním cvičných letadel Jakovlev Jak-130 a dopravních letadel Iljušin Il-76MD-90A. 

Generální ředitel ruské agentury United Aircraft Corporation byl potěšen informací o dokončovacích jednáních k dodávce těžkých bezpilotních prostředků. Zmenšené kopie Suchoje Su-57 budou připraveny dálkově plnit rozkazy na začátku roku 2024, i když prototypy znají jednotky už od roku 2019.

Námořnictvo

Na vodě i pod hladinou se budou také prohánět novinky preventivní ochrany Ruska. Pohlaváři mají slíbeny dieselelektrické ponorky podpořené několika kusy atomových provedení z ruského projektu 971. NATO používá označení Akula a tato třída jaderných ponorek může být vyzbrojena raketami stejně jako torpédy.

Slibovaný tichý chod snižuje šanci odhalení, proto jsou hlubinní giganti o vztlaku až 7900 tun nasazováni do různých úkolů utajení od sledování nepřátel po likvidaci hladinových i pobřežních cílů. Na jednu misi vyplouvá až 70 námořníků.

Mirek Mazal
Diskuze (125)

Doporučujeme

2. 11. 2020 17:38
Re: Jo to je obrovské zbrojení
No, samotné země EU jsou bez spojenectví s USA proti případné agresi Ruska bohužel dost bezbranné. Vím, že je to smutné, ale bohužel je to tak, každý vojenský odborník ti to potvrdí. ;-\
2. 11. 2020 17:00
Re: Jo to je obrovské zbrojení
"Nacíčkovské kecy?" :-[] :-[] :-[] Tak jistě, rusofilové (i Rusáci) tradičně každého, kdo se jim neklaní, nazývají "fašisty". :D :D :D
2. 11. 2020 16:57
Re: Jo to je obrovské zbrojení
Jsou to zřejmě většinou starší lidé, co mají mozek totálně vypláchnutý desetiletími antiamerické komunistické propagandy (popř. jejich potomci s touto jejich výchovou). Ani 30 let svobody a demokracie jim tu hlavu neuzdravilo, oni už s tím dožijí.... A nebo se jedná o trolly v ruských službách...;-\ :no:
2. 11. 2020 16:54
Re: Re: Re: Jo to je obrovské zbrojení
Právě díky NATu už je v Evropě 75 let mír, jestli si to ještě nepochopil! :-)
2. 11. 2020 16:54
Re: Re: Re: Jo to je obrovské zbrojení
Tak určitě. A my jsme měli hned po vzniku Československa dát svobodu" (samozřejmě i s územím) Sudeťákům, že? :D Taky s námi přece nechtěli žít v jednom státě.... ;-\