Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prezident koncernu General Motors potvrdil vývoj velkého elektrického pick-upu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Severoamerický koncern General Motors chce v rámci svých značek Cadillac, Buick, Chevrolet a GMC nabízet kompletní paletu čistě elektřinou poháněných modelů, v níž nebude chybět ani velký pick-up.

Pick-upy představují jednu z nejpopulárnějších kategorií automobilů na severoamerickém trhu. Zároveň mají jednu z nejkonzervativnějších skupin zákazníků a i díky tomu jsou dodnes věrné více či méně konvenční technice, zatímco v případě SUV, crossoverů a dalších tříd osobních automobilů se stále více uplatňuje využití hybridních i čistě elektrických pohonných systémů.

Elektromotorům se nakonec nevyhnou ani pick-upy, vyvíjené primárně pro severoamerický trh, což naznačují méně známé společnosti, jako je například Atlis Motor Vehicles nebo Workhorse Group. Z větších hráčů jim věnuje pozornost značka Tesla, která přípravu vlastního elektrického pick-upu zmínila koncem roku 2017 a také automobilka Ford, která připravuje elektrické provedení pick-upu F-150 a investuje do společnosti Rivian, jejíž elektrický pick-up R1T se již připravuje na sériovou výrobu.

General Motors nechce tomuto vývoji pouze přihlížet a prezident koncernu General Motors Mark Reuss v rozhovoru pro Wards Auto uvedl, že jeho společnost bude mít kompletní paletu modelů s čistě elektrickým pohonem, v níž nebude chybět ani velký pick-up.

Základem pro elektrický pick-up koncernu General Motors má být globální platforma třetí generace, na níž má být možné postavit až deset různých provedení karoserií. Zároveň má tato platforma umožňovat použití pohonu přední, zadní nebo obou náprav.  

Elektrický pick-up má podle starších neoficiálních informací v rámci koncernu General Motors údajně jako první značka nabídnout GMC a to v rámci modelové řady Sierra. Pick-upy této značky jsou sice sesterskými modely pick-upů Silverado značky Chevrolet, ale na severoamerickém trhu představují jejich luxusnější alternativu s vyšší cenou. Právě díky tomu se předpokládá, že v případě elektrického pick-upu značky GMC budou zákazníci ochotni akceptovat vyšší cenu.

Termín představení čistě elektrického pick-upu koncernu General Motors v současnosti není zmiňován, ale očekává se, že k jeho uvedení na severoamerický trh dojde kolem roku 2025.

Zdroj: Wards Auto

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme