Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sériová Cupra Formentor míří do Ženevy. Dostane 2.0 TSI, nebo snad pětiválec?

David Bureš
Diskuze (9)

Cupra zatím neoznámila, jaký motor dostane sériová verze konceptu Formentor. Ten byl plug-in hybridem, sériové SUV kupé by ale mělo dostat i konvenční verze.

Značka Cupra, osamostatněná sportovní divize Seatu, se konečně chystá na premiéru svébytného sériového modelu. Dosud představené produkční modely, Ateca a Leon, byly sportovnější deriváty Seatů, nyní se však chystá pravověrně osobité auto. Říká se mu Formentor, je to SUV kupé, a jeho sériovou verzi poprvé uvidíme na nadcházejícím ženevském autosalonu.

Místo premiéry přiznalo samo vedení značky. Sériové auto se tudíž představí přesně rok po premiéře stejnojmenného konceptu, z něhož bude vycházet. Do prodeje se pak dostane v druhé polovině roku.

I přes blížící se premiéru však Cupra Formentor zůstává zahalena množstvím tajemstvím. Víme sice, že základ v podobě platformy MQB poskytla Ateca a že je Formentor o něco delší (a zároveň nižší) než kompaktní SUV od Seatu, to je ale asi tak všechno o její technice.

Loni prezentovaný koncept byl plug-in hybridem, kombinující elektromotor s přeplňovaným čtyřválcem 1.5 TSI o celkovém výkonu 180 kW. Takové ústrojí ale VW Group aktuálně v sériové verzi nenabízí – i nová generace kompaktních plug-in hybridů (Golf, Leon i Octavia) dostanou pod kapotou stávající 1.4 TSI, a tak se dá očekávat, že i Formentor v případě verze PHEV obdrží přeplňovanou čtrnáctistovku.

Plug-in hybrid by ale měly doplnit také konvenční verze. Předpokládá se nasazení 2.0 TSI o výkonu 221 kW právě z Cupry Ateca, který by byl logickou volbou. Vedle něj se však spekuluje také o nasazení nového pětiválce, na němž se prý uvnitř VW Group usilovně tajně pracuje. Pětiválcové motory aktuálně z koncernu využívá pouze Audi, do budoucna ale není vyloučeno jejich nasazení také v modelech ostatních značek skupiny.

Každopádně se očekává, že Formentor bude dostupný výhradně s automatickou převodovkou (v podobě sedmistupňového DSG). Ostatně ani nová Cupra Leon manuál nenabídne. Možností je i standardní zástavba čtyřkolky.

Zatím pak stále není jasné, zda Formentor zůstane Cuprou, nebo zda se nedočkáme i levnějších (a slabších) variant se znaky Seatu. V minulosti se mluvilo o tom, že Seat SUV kupé časem nabídne, jiné zdroje ale naznačují, že jde o projekt vyhrazený výhradně sportovní značce.

David Bureš
Diskuze (9)

Doporučujeme

Avatar - lamal
24. 2. 2020 11:42
simply design
je spickovy... vidim, ze Seat zapocal dalsiu dizajnovu eru, konecne od doby tretieho Leonu a je to velka parada... ma to hlavu a patu, Korea aj Nemecko uc sa... a zavid
Avatar - _Karel_
23. 2. 2020 11:37
Formentor
Ošklivý to není, ale vypadá to jako typický japonec. Interiér přesná kopie Leona. Pětiválec by mě hodně hodně překvapil, podle mě bez šance.
Avatar - curwasportiva
22. 2. 2020 22:00
Formovent
Te je teda jmeno zase... Ale kdyz se prizvednutemu hatchbacku muze rikat "SUV kupe" tak se to klidne muze jmenovat i Dementor... :D
Avatar - Alf1k
22. 2. 2020 19:41
Re: Ale tak nevypadá zle
Tak pochopil nebo ne? :-) A neřekl bych, že si nahoře na něco stěžuju, přemýšlím jen, jestli ten novej znáček něco znamená i pod kapotou a garantuje za ty money lepší techniku než, protože jestli jsou tu experti, kteří plácají pod Audi něco o převlečených Passatech, tak se divím, že už tady nepředvádí své orgie :-[]
Je to podle článku first real Cupra - ne “SeatCupra” tak doufám, že teď už mi rozumíš.. :-)
Auto se mi líbí, za design :yes:
22. 2. 2020 19:15
Re: Ale tak nevypadá zle
No interiér vypadá totiž stejně jako Leon 2020 :D Koukni https://www.auto.cz/…o-snad-petivalec?… vs https://www.auto.cz/…-hezci-je-kombik?…

Dobře vypadající SUV - naprostý souhlas :yes: