Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Shelby už nejsou jenom auta. V USA představili i elektrokolo s kobrou ve znaku

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Když se řekne Shelby, většina z nás si představí stylový sporťák s pořádným výkonem. Společnost Vintage Electric však představila stylové elektrokolo, které se řídí filosofií původního Shelby Cobra.

Když Carrol Shelby připravoval svůj ikonický sporťák Shelby Cobra, známý také jako AC Cobra, vsadil na geniálně jednoduchou koncepci. Lehkou a stylovou karoserii britského roadsteru AC Ace totiž osadil novým motorem Ford V8, čímž vznikl základ pro skvěle fungující vůz, který Shelby postupem času doladil k dokonalosti.

A právě na kombinaci elegance, retro designu a působivého výkonu se pokouší navázat společnost Vintage Electric, výrobce stylových vintage elektrokol, která ve spolupráci se společností Shelby USA a Aaronem Shelby, vnukem Carrola Shelby, představila stylové elektrokolo Shelby. Neoficiálně mu však všichni přezdívají Shelby Cobra.

A není se čemu divit. Ačkoliv na první pohled připomíná vintage elektrokolo spíše první motocykly, jeho oblé tvary odkazují na design původní Cobry z 60. let. Navíc mu nechybí ani lakování v původní tmavě modré barvě, černé dekory, závodní pruhy nebo logo kobry.

Stylový design dotváří i výrazný kulatý světlomet s LED technologií, kožené světlo nebo stylový kryt baterií. Přední vidlice je odpružená, černě lakovaná a na předním kole nechybí kotoučová brzda. Na rámu kola si pak můžeme všimnout decentních černých závodních pruhů a loga kobry s nápisem Shelby.

Video se připravuje ...

V rámu umístěná 48 voltová baterie napájí elektromotor umístěný v zadním kole, který je schopen nabídnout maximální rychlost 32 km/h v městském režimu a až 58 km/h ve speciálním závodním režimu, který je dostupný za příplatek a aktivuje se klíčem. Celkem působivý je však dojezd, který by se měl pohybovat okolo 120 km. Plné nabití by přitom mělo trvat cca 4,5 hodiny.

Shelby Cobra je americkou ikonou, a to jsme chtěli vyjádřit v našem novém vintage elektrokole Shelby,“ uvádí Vintage Electric na svých stránkách.

S původním sporťákem Shelby Cobra má však elektrokolo společné ještě dvě charakteristiky. Tou první je omezená produkce, neboť stylové kolo vznikne v sérii pouhých 300 kusů. Druhým společným rysem je pak poněkud vyšší cena, která má v případě elektrokola Shelby startovat od 7.249 dolarů, tedy necelých 167.000 Kč.

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Doporučujeme

10. 5. 2020 19:03
elektrokolo
Vypadá skvěle a abych pravdu řekl, tak za něco tak exkluzivního mi ta cena nepříjde ani tak přemrštěná. Přecejen pokud chce člověk "normální" kvalitní elektrokolo, tak si na něj také musí připravit několik desítek tisíc. Sám mám letos v plánu si nějaké pořídit. Dokonce mám už vybrané jedno od Focus tady odtud https://www.bikero.cz/…elektrokola-c22/ Bohužel ale stojí skoro 70 tisíc, takže asi budu muset ještě nějaký ten měsíc šetřit.
Avatar - palix
8. 11. 2019 08:33
Re: 7.249 dolarů není necelých 167.000 Kč.
Nakoniec už bicykel nebude plniť jednu zo svojích úloh - POHYB a jazda ním už ani nebude taká zdravá. Navyše bicykel ako ho poznáme v dnešnej podobe je vysoko ekologický produkt. Ak na bicykel dáme batérie, prestane ním byť. Samozrejme jeho spotreba nebude vysoká, ale keď započítame batérie, nabíjanie... Keby vymenili všetci "Aziati" svoj klasický bicykel za elektro, tak ekológia by utrpela.
7. 11. 2019 10:53
7.249 dolarů není necelých 167.000 Kč.
7.249 dolarů není necelých 167.000 Kč.
Vzpomeňte si, jak jste psali, že Tesla bude za necelých 800 000 Kč.

Jak zdomácněla elektrokola, tak brzy zdomácní i tady tohle.

Takže nakonec se šlapání stane přežitkem.