Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Slavné americké motocykly Indian jsou k vidění v Brně

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Značka Indian Motorcycle představuje v brněnském obchodním centru Galerie Vaňkovka svou minulost i současnost. Návštěvníci mohou navíc soutěžit o atraktivní ceny.

Výstava pojmenovaná Legenda se vrací a věnovaná historii i současnosti motocyklů značky Indian probíhá v obchodním centru Galerie Vaňkovka od 29. května do 11. června letošního roku. V rámci výstavy je k vidění více než dvacet modelů slavné americké značky.

Nejen motocykloví nadšenci si mohou prohlédnout např. model Scout, který byl uveden na trh ve 20. letech minulého století, nebo model Chief. Oba tyto modely se až do roku 1930 vyznačovaly výhradně červeným lakováním.

Vedle dvanácti strojů převážně z dvacátých let dvacátého století je vystaveno i osm strojů, zastupujících současnou produkci značky Indian Motorcycle. Návštěvníci výstavy se tak mohou seznámit s aktuálními modely Scout, Chief i Roadmaster.

První motocykl Indian byl vyroben už v roce 1901. Tehdy byla americká firma jedním z prvních výrobců motocyklů v USA, a zároveň i jedním z největších sériových výrobců na světě vůbec.

Firma měla díky své technické vyspělosti, kdy držela několik patentů, výjimečné postavení na trhu a i přes ekonomické problémy ve 30. letech nadále investovala do vývoje, a objevovaly se další inovace a modely.

Po skončení války se firma chtěla inspirovat britskými motorkami a vývojem nových motorů, což se ukázalo jako nepříliš dobrá strategie. Přesto byly na trh uvedeny nové modely značky Indian. Ty se však téměř neprodávaly a firma v roce 1953 zkrachovala.

O znovuoživení značky se pokoušela celá řada firem a osobností, ale nikomu se to nepodařilo. Až v roce 2011 koupila licenci na výrobu strojů pod značkou Indian Motorycle společnost firma Polaris Industries, produkující mimo jiné i tříkolky Slingshot.

Výrobu zcela nově vyvinutých motocyklů Indian tento koncern spustil v roce 2013 a od té doby jejich nabídku neustále rozšiřuje. V současnosti má například české zastoupení značky Indian Motorcycle v nabídce devět modelů a na severoamerickém trhu mohou zákazníci volit z dvanácti strojů.

„Na výstavě jsou k vidění modely Indian Scout z let 1922 a 1926, dále model Scout 101 z roku 1927, a to i v policejní úpravě, nebo model Scout z roku 1927 se sidecarem. Ze současných modelů se představuje Indian Scout Sixty, z kolekce Chief je vystaven model Dark Horse, Vintage nebo Springfield. Mezi další legendární kousky na výstavě patří Indian Roadmaster Classic,“ říká Jan Borůvka, ředitel Galerie Vaňkovka.

Návštěvníci mohou také soutěžit o zajímavé ceny. Na výherce čeká zapůjčení motocyklu Indian a další věcné ceny spojené se značkou.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)