Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tajemný prototyp BMW ZBF-7 odhalen. Víte, že sedmička mohla mít podivné ledvinky už dávno?

David Bureš
Diskuze (17)

BMW se aktuálně vrací k vertikálně orientovaným ledvinkám. Prototyp ZBF-7 dokazuje, že nad takovou myšlenkou se v Mnichově uvažovalo už v devadesátých letech.

Rozdělená maska chladiče, takzvané ledvinky, jsou už desítky let poznávacím znakem vozů BMW. V poslední době s nimi však automobilka notně experimentuje, u řady 7 a SUV X7 značně vyrostly, aktuálně řada 4 zase vsadila na vertikálně orientované řešení, což se mnohým fanouškům nepozdává, byť sám výrobce mluví o inspiraci dávnou minulostí. Jak se ale nyní ukazuje, takové ledvinky už BMW mohlo oživit v devadesátých letech.

BMW totiž v rámci své videosérie „Inside BMW Group Classic“ ukázala dosud neprezentovaný prototyp ZBF-7, který vznikl na počátku devadesátých let. A jak jeho příď ukazuje, používá dnes tak odsouzené vertikální ledvinky. Ty podle výrobce odkazují na dávný model 327, ještě z meziválečného období.

Video se připravuje ...

Tehdejší designérský tým přitom toto řešení do přídě zajímavě aplikoval, navazují na něj směrem ke středu přídě postupně se zvětšující hlavní světlomety. Ledvinky navíc prostupují až do nárazníku, jehož tvary je rovněž zajímavě obklopují. Kapota je pak poměrně vysoká.

Automobil ve videu prezentuje Džodži Nagašima, člen tehdejšího stylistického oddělení mnichovského výrobce, který se podílel třeba na legendární řadě 3 generace E36 nebo roadsteru Z3. V obdobní začátku devadesátých let pak navrhoval studie budoucích modelů značky.

ZBF-7 se přitom jeví  jako významně větší než tehdejší řada 7 generace E38. Boční prosklení pak ukazuje, že právě tento koncept mohl inspirovat pozdější řadu 7 generace E65, tedy tou „bangelovskou“. Právě tou projekt ZBF-7 mohl mít.

Prototyp ze začátku devadesátých let přitom ukazuje i některé další detaily, které se v autech objevují až dnes. Dveře mají výsuvné kliky pro lepší aerodynamiku, na kterou má pozitivní vliv také nahrazení vnějších zpětných zrcátek kamerami.

A supermoderní na tu dobu byl také interiér. Ten už využíval obrazovku multimediálního systému s tím, že ovladač na palubní desce nápadně připomíná pozdější iDrive (byť nakonec umístěný na středovém tunelu). I jeho optické propojení s přístrojovým štítem (zde ale analogovým) předvídalo budoucnost, podobně jako třeba výdechy ventilace rozšířené přes celý prostor před spolujezdcem.

Přesunutí potřebných tlačítek pak na středové konzoli vytvořilo prostor pro několik šuplíků. Zdobené jsou dřevěným dekorem, z vybraných materiálů v kabině nechybí ani kov. Luxusní je pak samozřejmě i zadní část, jak se na vlajkovou loď takové značky sluší a patří. Do předních sedadel jsou integrované notebooky, nechybí ani ovládání vybraných funkcí auta prostřednictvím tlačítek na středovém tunelu.

BMW ZBF-7 je tak zajímavou ukázkou, kam mohl design mnichovské značky směřovat. Džodži Nagašima přiznává, že koncept byl vedením vřele přijat, přesto se do výroby v této podobě nedostal a dokonce nebyl alespoň vystaven ani třeba ve formě konceptu. Není přitom jasné proč... A co vy, jak se vám tato někdejší vize líbí?

David Bureš
Diskuze (17)

Doporučujeme

19. 7. 2021 17:46
Re: Víte, že sedmička mohla mít podivné ledvinky už dávno?..
Já už si tak nějak zvykl, že komu se nelíbí E65, tak ten tak trochu nechápe smysl a význam designu toho auta. E65 před faceliftem (FL se mi moc nelíbí, ztratil kouzlo) bylo na svojí dobu opravdu nadčasový auto a posunulo koncepci vlajkových prémiovek mílovými kroky. V tu dobu to nezvládalo ani Audi, ani Mercedes, což jen dokazuje pozdější snaha se tomu přiblížit. To auto mělo působit nadčasově a extravagantně, což se povedlo a s odstupem času vyvolává vesměs pozitivní reakce. Není moc téměř 20 letých aut, kterými když jedete, tak se za ním lidi otáčejí a chodí vám říkat, co to je za pěknou káru a hádají mu téměř i o 10 let méně, což se například o výborné, ale designově nezajímavé E38 říct nedá. Myslím, že to takhle jednou bude i s řadou 4 a současnou M3, řekl bych, že u BMW dobře vědí, co dělají. Mimochodem E65 byla velmi úspěšná.
19. 7. 2021 15:48
Re: Tady se ukazuje
Zatímco na tebe je takový humor příliš intelektuální:)
Avatar - Roman Horký
19. 7. 2021 13:56
Re: Tady se ukazuje
Protože koresponduje s tvou mentální úrovní.
19. 7. 2021 13:37
Re: Tady se ukazuje
Vaše špíčkování me baví kluci :yes:
Avatar - caliban
19. 7. 2021 13:05
Re: Tady se ukazuje
Bacha je tu Shimi, schovejte coury.