Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Hyundai Ioniq 5 Power – Zjevení na pět

Stanislav Kolman
Diskuze (247)

Nepamatuju, kdy naposledy jsem z auta pozoroval tolik nevěřícných pohledů. Hyundai Ioniq 5 je vesmírná loď na čtyřech kolech, současně ale až překvapivě dobrý elektromobil.

Design, interiér


Není to tak dávno, co značka Hyundai nabízela na našem trhu vzhledově poněkud fádní modely, které se v plejádě všech těch octavií a passatů vcelku snadno ztratily. Tenkrát by jen těžko někdo předpokládal, že se Korejci o pár let později stanou designovými přeborníky a tvary jejich automobilů budou moci závidět i zavedené evropské automobilky. Neříkám, že se novinky Hyundaie musí líbit všem, ale u všech vzbuzují nějakou emoci. Ať už je pozitivní či naopak, svou úlohu zaujmout plní na jedničku.

Vzpomeňme třeba extravagantní světelnou techniku nového Tucsonu, nepřehlédnutelnou Konu či neotřelý vzhled malého crossoveru Bayon. Bylo jen otázkou času, než se svébytné vzhledové pojetí promítne také do nabídky elektromobilů. Prvním elektrovozem nové éry se stal právě Hyundai Ioniq 5.

Označení Ioniq značka dříve používala pro samostatný model, nyní se z něj stal název celé elektrické modelové řady. Ioniq je tedy v hierarchii značky něco jako rodina ID. u Volkswagenu. „Pětka“ navazuje na retro koncept Hyundai 45 představený před dvěma lety ve Frankfurtu. Tehdy by nás ale ani nenapadlo, že sériový vůz dorazí na české cesty jen s minimálními úpravami. Ne, toto opravdu není test jediného existujícího prototypu, v galerii koukáme na hotové auto!

Video se připravuje ...

Mámo, koukej

Ioniq 5 byl od počátku navrhován jako pocta modelu Pony (1975-1982), což byl první automobil značky Hyundai a zároveň první velkosériově vyráběné korejské vozidlo. Osobně jsem musel hodně hledat, abych odkazy na prapůvodní vůz našel, což ale vůbec nevadí. I tak se vymyká čemukoliv, co dnes na evropských silnicích můžete potkat.

Prim hrají hranaté retro tvary, ostré zlomy a světelná technika složená z nespočtu kostiček. Pixely musí hlavní designér milovat, neboť se z nich skládají nejen světla, ale i celá řada drobných detailů, ke kterým se ještě dostaneme. Obzvlášť atraktivní je světelná technika vzadu, kde jsou pixely spojeny v jeden celek černým vodorovným pásem. Jak auto svítí, se ostatně podívejte ve videu přiloženém výše. Zamrzí snad jen fakt, že v noci při odemčení nepředvedou světla nějakou efektní animaci, která by celkový dojem podtrhla.

Vůz vypadá futuristicky i s docela „obyčejným“ lakováním Gravity Gold Matte (+24.900 Kč). Dojem povyšují dvacetipalcová kola, ale třeba i zapuštěné kliky dveří. Ty se po odemčení nevysunou (jako třeba u vodíkového Nexa), ale zůstávají schované v karoserii. Pomoci si musíte fyzickou silou, což – jak jsme si také ukázali ve videu – není vždycky úplně komfortní. V reklamních materiálech automobilky si ale můžeme všimnout automaticky výsuvných klik, které by naše výbava (Style s paketem Premium) měla mít rovněž. Tak kde je problém? Důvod je prostý - nedostatek čipů. Kdyby se čekalo na „správné“ kliky, zbytečně by to protahovalo uvedení modelu na trh. A tak se na úvod produkce sáhlo po tomto řešení. Všechny ioniqy objednané nyní už ale dostanou kliky výsuvné, zpětný upgrade není možný.

Hyundai Ioniq 5 Hyundai Ioniq 5

Opomenout nelze ani víčko konektoru pro nabíjení, které je nenápadně schováno v pravém zadním rohu karoserie. Otevírá se elektricky stiskem víčka, případně tlačítkem na klíčku. Kromě samotného konektoru tu vidíme i pixelovou indikaci (zase kostičky, já vám to říkal) nabití baterie. Zatímco majitel si stav dobití bude nejspíš hlídat na dálku skrz mobilní aplikaci, pro jiného elektromobilistu, který přijíždí k ioniqem obsazenému stojanu, je to dobré znamení toho, jak dlouho u dobíječky asi ještě budete. Nemusí vůbec opouštět své auto, aby si údaje přečetl na stojanu.

Až mě překvapuje, že takto pojatá „pětka“ dostává klasická zpětná zrcátka. Očekával bych možnost kamer a displejů, jako tomu je například u Hondy e (standardně) nebo Audi e-tron (za příplatek). A asi očekávám správně, protože na cestách už bylo zachyceno několik prototypů bez klasických zrcátek.

Oční klam

Upřímně si nevzpomínám, kdy naposledy jsem v testovacím autě posbíral tolik nevěřícných pohledů a udivených reakcí všeho druhu. Zatímco jedna půlka jásala, fotila a posílala palce nahoru, druhá se jen škodolibě šklebila a házela do vzduchu nějaké poznámky o tom, proč není slyšet motor. Vlastně mě až překvapilo, že anketa zaměřená na vzhled tohoto auta na našem Instagramu skončila přesně 50 na 50. Já osobně jsem totiž z jeho vzezření nadšený a po každém zaparkování mě donutilo se otočit. Ale znáte to, sto lidí…

Ioniq  5 však nefascinuje jen vzhledem, ale i svými proporcemi. Když jsem počátkem roku viděl první studiové fotky, říkal jsem si, proč Hyundai zvolil označení crossover. Vždyť je to takový pěkný hatchback, něco jako korejský Golf na elektřinu. No a pak jsem se podíval do technických specifikací a zjistil, že vůz má na délku přes 4,6 metru, šířku takřka 1,9 metru a hlavně rozvor 3000 milimetrů! S výškou 1605 mm je jen o 11 milimetrů nižší než Enyaq, takže dané karosářské označení si zaslouží zcela právem. Tudíž jsem čekal, že při prvním osobním setkání bude vůz působit robustně a přifoukle. Jenže, když ho pak obcházím v prázdné redakční garáži, zjišťuji, že on vypadá pořád jako hatchback. Poprosil jsem tedy kameramana, aby vedle přistavil svou i30 Fastback (viz video). Až tady je rozdíl patrný, „pětka“ klame tělem naprosto dokonale.

White is the new black

V kabině je od první chvíle zřejmá snaha o co možná nejčistší a nejuhlazenější styl. Volant nemá logo značky (zbytečnost, vždyť každý ví, jaký vůz si pořídil) a plochy na něm se na první pohled tváří jako dotykové, jde však o klasická tlačítka, o která nezavadíte omylem třeba při vyhýbacím manévru.

To chválíme, stejně jako kvalitní, na dotyk příjemné materiály a multimediální prostředí složené ze dvou 12,3“ obrazovek, jako to známe z moderních mercedesů. Tady jsou ale originálně zakomponované do bílého rámečku. Stejně tak samotné prostředí infotainmentu má standardně bílý podklad. Můžete jej změnit na černou, v bílých rámečcích je to ale bez přehánění pěst na oko. Bílé provedení nevadí, ani v noci vás při utlumeném jasu neoslňuje. Prostředí multimédií je přehledné a svižné, pod prostřední obrazovkou najdeme konvenční tlačítka pro rychlé přepínání mezi vybranými položkami.

Hyundai Ioniq 5 Hyundai Ioniq 5

Méně spokojený už jsem byl s head-up displejem, jehož obraz promítaný na čelní sklo mi nepřišel dostatečně ostrý, takže jsem jej po nějakém čase raději deaktivoval. Líbí se mi zachování samostatného panelu pro ovládání teploty, byť už i tady došlo k jistým kompromisům. Šipky pro přidávání a ubírání stupňů jsou dotykové a za jízdy není úplně snadné se na ně trefit. A když chcete aktivovat vyhřívání či ventilaci sedaček, musíte prstem kliknout na patřičný nápis a posléze vyhřívání spustit na obrazovce infotainmentu. Obzvlášť otravné je takové přeskakování ve chvíli, kdy prostřední displej využíváte třeba pro Apple CarPlay a navigaci Waze.

Tak přeci crossover

Světlý interiér v kombinaci s bílými sedačkami vytváří vzdušný dojem, i když předpokládám, že ani v tmavém provedení by se člověk necítil stísněně. Místa v obou řadách má totiž „pětka“ na rozdávání. Vpředu mě v rozměrných a pohodlných křeslech neomezuje žádný středový tunel, takže se mohu pohodlně rozvalit. Zároveň nehrozí, že bych pravým kolenem aktivoval nějakou funkci. Uprostřed je jen plovoucí a posuvná středová konzola s obrovským množstvím úložných prostor. A když si na nabíječce chcete zdřímnout, samostatnými tlačítky nastavíte sedačku řidiče a spolujezdce do relaxační polohy, která sklopí opěradlo a zdvihne opěrku nohou. To je pohoda!

My jsme sem ale nepřijeli vegetit, sedačku řidiče si tedy opět nastavuji tak, aby mi s výškou 178 cm bylo za volantem příjemně. A když přesednu dozadu, znovu mám královský prostor před koleny a dostatečnou rezervu nad hlavou. Zadní sedačky jsou navíc také velmi pohodlné a zvládnou se sem nasoukat i tři dospělí. Cesta k moři asi nebude ideální, ale pár desítek kilometrů tu zvládnou zcela bez problémů. Daný půdorys tvůrci vytěžili do posledního milimetru. Cestování vzadu zpříjemňuje loketní opěrka s držákem na nápoje a vyhřívání sedadel. Navíc lze lavici posunout až o 15 centimetrů a získat tak prostor k dobru pro nohy či zavazadla.

Zavazadlový prostor má objem 527 litrů, tedy méně než enyaq s 585 litry. Kufr je sice dost mělký, nabízí ale další úložný prostor pod podlahou (po stranách a v zadní části, uprostřed je umístěn elektromotor). Koncernová konkurence může ioniqu závidět 57litrovou schránku pod přední kapotou, kam se vejde třeba dobíjecí kabeláž. Plastové víko navíc po otevření drží nahoře, takže vám při ukládání předmětů dovnitř nebude padat na ruce.

Hyundai Ioniq 5: Objem a rozměry zavazadlového prostoru
Objem [l] 527/1587
Délka/délka po sklopení [cm] 98-111/160
Šířka 104,4
Výška po plato [cm] 37,5
Průchodnost výška/šířka [cm] 111/123
Výška dolní hrany [cm] 74,5
Průchozí výška pod 5. dveřmi [cm] 187,6

Motor, jízdní vlastnosti


Nejen kolem komína

Na týdenní test jsme dostali verzi Power, tedy tu s větším akumulátorem o využitelné kapacitě 72,6 kWh. Pohon obstarává jeden zadní synchronní elektromotor s permanentními magnety, jenž disponuje maximálním výkonem 160 kW a 350 newtonmetry točivého momentu. Na stovce je vůz za 7,4 sekundy a pokračovat umí na 185 km/h. Pro zájemce o dynamičtější svezení je připravena i čtyřkolka s výkonem 225 kW, kdo ale preferuje dojezd, ten by měl sáhnout po naší verzi. Ta totiž ze všech dostupných ioniqů ujede nejdál, metodika WLTP slibuje 481 km na jedno nabití.

V reálném světě počítejte s dojezdem mezi 350 a 400 kilometry, samozřejmě podle toho, kde se nejčastěji pohybujete. Má tradiční cesta do práce složená z 20 km okresek, 60 km dálnice a 20 km popojíždění po Praze si při nějakých pětadvaceti stupních vyžádala 21,5 kWh. Samozřejmě s aktivovanou klimatizací a dalšími komfortními spotřebiči. Jen po okreskách se dá jezdit s průměrem kolem 17 kWh/100 km. Na víkend jsme ve čtyřech lidech s plným kufrem vyrazili na výlet. Jezdili jsme jen po okreskách, neloudali se, ale ani auto nedrtili s akcelerátorem u podlahy. Ani tak jsem se ale nemohl dostat pod odběr 20 kWh. Tady bych asi čekal o něco menší hodnoty, už kvůli tomu, že starší elektrické hyundaie patří k tomu nejúspornějšímu na trhu.

Hyundai Ioniq 5 Hyundai Ioniq 5

Ioniq 5 má ve vyšší výbavě tepelné čerpadlo (v nižší se připlácí 40.000 Kč), hlavně ale jeho zbrusu nová architektura E-GMP pracuje s 800V palubní sítí, kterou ze současné produkce známe jen z luxusních elektromobilů Audi e-tron či Porsche Taycan. To kromě jiného umožňuje nabíjení o výkonu až 350 kW, s nímž je dobití stovky kilometrů otázkou několika málo minut. My se musíme spokojit „jen“ se 150kW stojanem PRE u holešovického výstaviště. Technika zvládá nabíjet maximálním výkonem až do 75 %, poté zpomaluje na 120 kW, aby se nad osmdesáti procenty dobíjelo výkonem kolem 100 kW. Už to je o poznání příjemnější než u nás nejrozšířenější 50kW stojany, kde si na dobití z 20 % do plna musíme vyhradit něco přes hodinu. A zapomenout nesmíme ani na možnost nabíjení externích zařízení z trakčního akumulátoru V2L, díky čemuž vám auto snadno dobije třeba elektrickou koloběžku.

Hyundai Ioniq 5 a vybraní konkurenti Hyundai Ioniq 5 Kia EV6 Škoda Enyaq iV 80 Volkswagen ID.4 Max Ford Mustang Mach-e SR
Motor, pohon Elektromotor, zadní Elektromotor, zadní Elektromotor, zadní Elektromotor, zadní Elektromotor, zadní
Největší výkon  [kW] 160 168 150 150 190
Největší točivý moment [Nm] 350 350 310 310 415
Délka x šířka x výška [mm] 4635x1890x1605 4680x1880x1550 4649 x 1879 x 1616 4584 x 1852 x 1603 4712 x 1881 x 1597
Rozvor náprav, rozchod kol P/Z [mm] 3000, 1638/1647 2900, 1628/1637 2770, 1587/1566 2771, 1562/1587 2984, 1620/1627
Standardní pneumatiky 235/55 R19 235/55 R19 P 235/55 R19, Z 255/50 R19 P 235/55 R19, Z 255/50 R19 -
Provozní/užitečná hmotnost [kg] 1980-2065/365-450 1920-2010/420-510 2090-2308/379-597 2124/536 1993/-
Nejvyšší hmotnost nebrzděného/brzděného přívěsu [kg] 750/1600 750/1600 750/1000 750/1000 750/750
Objem zavazadlového prostoru základní/maximální [l] 527/1587 572/1352 585/1710 543/- 402/1420
Využitelná kapacita baterie [kWh] 72,6 77,4 77 77 75,7
Dojezd [km] 481 510 11/125 11/125 -/115
Výkon nabíjení střídavý/stejnosměrný [kW] 10,5/350 10,9/350 537 487 440
Nejvyšší rychlost [km/h] 185 185 160 160 180
Zrychlení z 0 na 100 km/h [s] 7,4 7,5 8,6 8,5 6,9
Kombinovaná spogřeba energie [kWh/100 km] 16,8 15,2 15,2-21,6 18,5 17,2

Auto zrychluje lineárně, pověstného elektrického kopance se nedostává ani ve sportovním módu. Pro svižný odšťuch z místa i bezpečné předjíždění má však vůz dynamiky dostatek. Pohon zadních kol je nezáludný. S aktivním stabilizačním systémem je chování zcela předvídatelné, ani na mokrém podkladu vás přidání v utažené zatáčce nevytrestá. Na rozdíl od elektrických volkswagenů si tu ale můžete stabilizaci vypnout, čímž se ioniq snáze uchýlí k jízdě dveřmi napřed. Jde to, jen nečekejte takovou zábavu jako s BMW M2, kde se řidič nemusí prát s takřka dvoutunovou hmotností.

Na driftovací soutěže si asi „pětku“ nikdo kupovat nebude. Její využití vidím především v městském provozu, na okreskách a občasné dálnici. Všude tady funguje bezchybně. Podvozek je i přes dvacetipalcová kola a tužší naladění dostatečně komfortní, ne vyloženě plavný, ale pohodlný a nerovnostmi se nenechává rozhodit. Až o těch větších v kabině víte skrz podupávání od kol, nejde však o nic dramatického. Řízení je strmější a potěší velký rejd. Neotáčí se sice na pětníku jako Honda e, ale manévrování v úzkých podzemních garážích zvládá na jedničku.

Za všech okolností je vůz velmi dobře odhlučněný, takže vás uvnitř neruší žádné nežádoucí zvuky. Dokonce ani při dálniční stotřicítce, kde už bych svist od hranaté karoserie a tradičních zpětných zrcátek očekával. Velmi dobře funguje vedení v jízdním pruhu, které však stále vyžaduje pravidelné propojení rukou a volantu. Ve městě zase přijde vhod 360stupňový kamerový systém, snadno si tak můžete prohlédnout bezprostřední okolí třeba při parkovacím manévru. Líbila se mi i snadná deaktivace hlídání jízdního pruhu dlouhým stiskem tlačítka na volantu. Asistenční systémy má Hyundai vychytané, snad jen varování před hrozbou čelní kolize by nemuselo reagovat tak zbrkle.

Hyundai Ioniq 5: Naměřená pružnost
60-100 km/h [s] 3,8
80-120 km/h [s] 5,1
Zrychlení 0-50 km/h a 0-100 km/h [s] 3,1 a 7,4
Brzdná dráha ze 100 km/h [m] 38,4
Skutečná rychlost při 50/90/130 km/h [km/h] 87/47,8/127,3

Závěr


Závěr

Hyundai Ioniq 5 vypadá přesně tak, jak si tvůrci devadesátkových sci-fi filmů představovali budoucnost v roce 2040. Budí pozornost a jeho design polarizuje. Zároveň je to ale v mnoha ohledech velmi, velmi povedený elektromobil.

Uvnitř nabídne moderní pracoviště s obrazovkami zakomponovanými do perfektních materiálů, za které by se nemusela stydět ani prémie. Přihazuje bohatou výbavu, pohodlné sedačky a obrovskou nadílku prostoru v obou řadách. Objem standardního zavazadelníku sice na papíře neohromí, „pětka“ to však vyrovnává nespočtem úložných prostor – pod podlahou, v kabině, ale i pod přední kapotou.

Hyundai Ioniq 5 Hyundai Ioniq 5

Pochvalu zaslouží i samotná jízda. Vůz je komfortní, dobře se řídí a bez jakéhokoliv omezování zvládne 350 až 400 kilometrů na jedno nabití. V tuzemském prostředí tak bude největší slabinou nedostatečná infrastruktura rychlonabíječek, kde maximální dobíjecí výkon (který mohou Enyaq, ID.4 či Mustang Mach-E jen tiše závidět) využijete jen na několika málo místech. Škoda, protože u takových stojanů je dobití na 80 % opravdu otázkou krátké pauzičky na toaletu a kafe.

Ještě mrkněme na ceník - Ioniq 5 začíná na 1.099.990 Kč, spokojíte-li se s menší 58kWh baterií, výkonem 125 kW a úvodní výbavou Smart. Verze Power s větším akumulátorem a 160 kW stojí minimálně 1.249.990 Kč, což je nepatrně více než srovnatelný Enyaq (1.219.900 Kč) a VW ID.4 (1.223.900 Kč), zároveň ale méně než žádá Ford za Mustang Mach-E (1.299.990 Kč) a Audi Q4 e-tron (1.322.900 Kč). Tady už to bude hodně o osobních preferencích.

Nejlevnější verze modelu 1.099.990 Kč (Eco/125 kW a 58 kWh Smart)
Základ s testovaným motorem 1.249.990 Kč (Power/160 kW a 73 kWh Smart)
Testovaný vůz bez příplatků 1.249.990 Kč (Power/160 kW a 73 kWh Smart)
Testovaný vůz s výbavou 1.474.890 Kč (Power/160 kW a 73 kWh Style Premium)

Plusy

  • Originální vzhled
  • Prostorný interiér
  • Rychlé nabíjení a solidní dojezd
  • Příjemné jízdní vlastnosti

Minusy

  • Vyšší spotřeba
  • Ovládání některých funkcí
  • Základní výbava
Zobrazit celý článek
Stanislav Kolman
Diskuze (247)

Doporučujeme

Hyundai Ioniq 5 Power
Cena základní sestavy 1 249 990 Kč
Výbava základní sestavy 19“ kola z lehké slitiny, automatická klimatizace s funkcí automatického odmlžování, prorektorové LED světlomety, vyhřívání volantu, předních a zadních sedadel, bezdrátové nabíjení mobilního telefonu, přístrojový panel Supervision se 12,25“ displejem a obrazovka multimediálního systému s 12,3“ displejem, tepelné čerpadlo, možnost nabíjení externích zařízení z trakčního akumulátoru atd. Kč
Cena testované sestavy 1 474 890 Kč
Výbava testované sestavy Lakování Gravity Gold Matte (+24.900 Kč), paket Premium (+80.000 Kč; 20“ kola z lehké slitiny, head-up displej, asistent zabraňující kolizi při couvání, dálkově ovládaný parkovací asistent, kožená sedadla, vpředu ventilovaná a relaxační, přední sedadla s pamětí, zadní sedadla elektricky posuvné, ambientní osvětlení prémiový audiosystém Bose, integrované clony oken zadních dveří). Kč
Motor
Typ motoru: elektrický
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 160 / 0
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 350 / 0
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 185
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 7.4
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 527 / 1587
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1980 / 365
Rozměr pneu: 255/45 R20
Hyundai Ioniq 5 Power
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4635
b) šířka (mm): 1890
c) výška (mm): 1605
d) rozvor (mm): 3000
e) rozchod vpředu (mm): 1638
f) rozchod vzadu (mm): 1647
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 950 / 1180
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 600 / 950
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1060
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 1000
k) šířka vpředu (mm): 1570
l) šířka vzadu (mm): 1470
délka sedáku vpředu (mm): 530
délka sedáku vzadu (mm): 500
výška opěradla vpředu (mm): 640
výška opěradla vzadu (mm): 670
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
Avatar - Tielman
5. 10. 2021 09:09
Re: DeLorean hatchback
No, vždyť jsi to vypsal za mě :)
Lyže patří na střechu.
Je to úplně v klidu použitelné auto, dojezd mým potřebám naprosto vyhovuje, beztak jsem si už před lety naordinoval přestávku každých 250 km (dám kafe, cigárko,vyřídím maily... a mezi tím vším nabito)...
Na vožení ledniček, praček, myček a televizí jsou už dnes internetové shopy nebo půjčovny dodávek :)
Avatar - Tielman
5. 10. 2021 08:52
Re: Recenze na Moje Auto bude brzy
Video jsem si vychutnal... šel jsem si udělat toust... a mé osobní resumé bylo, že jsem si Ioniq zašel omrknout live. Přečnívající pocit: blahobyt. Auto, ve kterém se jeden cítí fakt dobře. Především je cítit naprosto odlišný způsob uvažování konstruktérů i tvůrců software. Kamera sledující slepý úhel a promítnutí prostoru na displeji je věc, kterou by místo věčně rozsvícené kontrolky na zrcátku měla být povinně v každém autě s virtuálním kokpitem. Byla by to i motivace pro znovu-rozšíření používání blinkru... Jinak výkonu to má na rozdávání a do kufru položím akustickou kytaru v pevném futrálu a i kombíčko se tam v klidu vejde... jsem si říkal, že takhle si můžu zajet někam mimo civilizaci, zapojit do zásuvky všechny krabičky a Marshalla a posekat cizí louku fakt drsným akordem...
Sice ho v hledáčku nemám, respektive... prozatím ne... ale bublá to ve mně jak v olověný baterce.
Na recenzi jsem zvědavý.
Avatar - AnGeor
4. 10. 2021 16:51
Re: Recenze na Moje Auto bude brzy
Těším se, mám ho taky v hledáčku :yes:
Avatar - lamal
4. 10. 2021 12:17
Re: DeLorean hatchback
výmluvy
4. 10. 2021 07:47
Recenze na Moje Auto bude brzy
Zítra si jdu vyzvednout dva elektromotory zabalené v téhle kouzelné karoserii v Digital Teal Green.
Až slunce vysvitne, pak se dostane taky na solární střechu, která (doufám) mi alespoň vyklimatizuje interiér.
Nečekal jsem zázraky, po 12 letech v prémii jdu usednout za volant mainstreamu.
Jak jsem Ioniq 5 zatím navnímal?

Komfort, ticho, hodně kvalitní materiály a lehce dostupný výkon. Svou živostí mi připomíná BMW i3S, svým pružením a komfortem jízdy pak Audi SQ7.
Na dvacítkách je i při 130km/h ticho a pohoda. Akustika se začne obracet ve prospěch prémie až někde nad 150km/h.

Technologicky je toto auto špička. 800V nabíjecí architektura, měniče na 400V nabíjecí systémy, motory s dvojím vinutím (ano, tady už je první výsledek spolupráce s Rimac a korejská injekce 80mil EUR má své opodstatnění). Dvojitá okna, rozvor na úrovni Audi A8, V2L funkce a nový typ klimatizace zajistí dostatečný komfort. Spotřeba na 20" kolech a se zadokolkou mě opravdu mile překvapila.

Moje cesta měla 400 kilometrů. Praha - D11 - HK - Trutnov a zpět.
Celková spotřeba byla 17,7 kWh, tam jsem jel běžným stylem, na dálnici 130-165 (spíše někde ke 140), okresky do 110, zpět v ECO, okresky 80-90 a dálnice tempomat na 115. Více samozřejmě ve videu, které jsem nedávno zveřejnil.

Těším se moc na zítřek a recenze na Moje Auto bude brzy (a ještě okořeněná počínající zimou).