Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Umělec si libuje v psychedelickém zbarvení aut. Zaujal i automobilky

Mirek Mazal
Diskuze (0)

Charakteristický rukopis na každém autě zpopularizoval umění britského kreativce. Jeho výtvory si objednávají výstřední zájemci i uznávané automobilky. 

Barva lakování karoserie splňuje estetickou, praktickou, psychologickou i bezpečnostní funkci, jak jsme se mohli přesvědčit v nedávném článku. Účinky jednotlivých odstínů jsou předmětem debat na všech úrovních společenského žebříčku, do role odborníků se pasují teoretici i fundovaní akademici, kteří provedli nejednu studii efektivity barev automobilů.

Vstříc všem odborným i laickým názorům se vymezil Ian Cook, který zcela ignoruje sériovou paletu lakování a vytváří omračující kombinace barev jinak běžných automobilů. V dílně jednoho muže se tak z nenápadných vozidel stávají psychedelické objekty zájmů kolemjdoucích. Úpravy britského kreativce vznikají netradičními technikami (pomocí dálkově ovládaných autíček nebo od stop opravdových pneumatik), možná proto jsou konečná díla lákavá na pohled i těm největším uměleckým ignorantům. Pojízdná plátna si Cook značí nápisem PopBangColour a bez jediného tahu klasickým štětcem jich za poslední léta vytvořil hned několik.

1. Chevrolet SpART (2010)

Pestrobarevný Chevrolet Spark byl inspirovaný motoristickým sportem, proto zůstalo místo na startovní číslo. Žlutá stovka se vešla na malé zadní okno obklopené snad všemi odstíny jarních barev. Nechybí odkazy na PopBangColour a britskou příslušnost autora, který Spark běžně používal. Vrcholem strakatého kompaktu jsou sladěná červená kola a stříbrné kryty zpětných zrcátek. Pomalovaný Chevrolet byl cílem zlodějů a kvůli jejich poškození dveří muselo být umělecké maskování odstraněno.  

Chevrolet SpART (2010) Chevrolet SpART (2010)

2. BugARTi Veyron (2012)

Toho času nejrychlejší pojízdné plátno na světě vzniklo před devíti léty. Základ známého zbarvení Gulf Racing si Ian doladil podle svých psychedelických představ. Zcela originální Veyron byl dokončen pro automobilovou show Wilcar House Supercar Show. Projev alternativního malíře vydržel dva roky a poté byl bohužel odstraněn.

BugARTi Veyron (2012) BugARTi Veyron (2012)

3. ARTventador (2013)

Rok po Bugatti si Cook troufl zviditelnit Lamborghini, a to konkrétně Aventador zapsaný na startovní listině Gumballu 3000. Během milionářského závodu se účastníci vždy pyšní excentrickými modifikacemi přihlášených vozidel, proto ARTventador skvěle zapadl do party výstředních modelů. Do cíle kontroverzního podniku nedojely hned tři zdemolované supersporty, zástupce PopBangColour mezi nimi nebyl.  

ARTventador (2013) ARTventador (2013)

4. ARTVWork (2013)

Německý Golf GTI byl jediným výtvorem Cooka malovaným přímo na auto. Ostatní příklady jsou pokryté fólií přes tovární lak. Hot hatch nezůstal ušetřen ani na sklech či kolech, lehce pobuřující malba se vedení natolik zalíbila, že se auto stalo součástí majetku koncernu. Volkswagen vozidlo používá k reklamním účelům.  

ARTVWork (2013) ARTVWork (2013)

5. ToyARTa Hilux (2013)

Na sériově červený Hilux byla nanesena opět nevšedně ztvárněná folie plná válečných barev rallye týmu Toyoty včetně legendární Supry. Připomínku úspěšné minulosti nalepila firma Xcar dodávající výstižný nápis „For the love of cars“ (Z lásky k automobilům).

ToyARTa Hilux (2013) ToyARTa Hilux (2013)

6. JaguART F-Type (2014)

Na vlně výjimečnosti se svezl i Jaguar, který v roce 2014 nechal přetvořit F-Type a ještě na barevné čmouhy Cooka přidal velké siluety šelmy ve skoku, kdyby někdo měl pochybnosti o výrobci počmáraného roadsteru.

JaguART F-Type (2014) JaguART F-Type (2014)

7. Morgan 3 WheelART (2015)

Tříkolový Morgan baví davy i v sériovém provedení, po zákroku Iana se z tříkolky stal střed pozornosti na každé silnici. Zdánlivě zacákaný stroj se veřejně prezentoval jízdou na ženevský autosalon a zpět. Použití rozsáhlé palety barev docela změnilo vnímané proporce dvoumístného speciálu.

Morgan 3 WheelART (2015) Morgan 3 WheelART (2015)

8. KiART Soul (2015)

Automobilka Kia poprosila Cooka o úpravu při příležitosti prezentace novější generace modelu Soul. V roce 2015 tak byl na světě zvláštní hatchback zábavně podpořený zmalovaným sourozencem. Omalovánka s volantem vpravo připomínala malou dodávku pouličního sprejera.

KiART Soul (2015) KiART Soul (2015)

9. LasARTools BMW 3 E30

Značku BMW doprovází dlouhá a ušlechtilá historie uměleckých aut. Nevynechaná staromilská řada E30 vypadá skvěle prakticky ve všech podobách, zvláštní auru neubrala ani pruhovaná edice PopBangColour, i když bylo použito nezvyklé množství černé barvy.

LasARTools BMW 3 E30 LasARTools BMW 3 E30

10. 2ToneTaxi (2017)

Anglický taxík byl výsledkem inspirace prostřednictvím oblíbeného britského hudebního žánru 2Tone Music. Veselé taxi se stalo symbolem Coventry v době vítězství ankety města kultury, bláznivá atrakce vozidla lidi po nejnavštěvovanějších pamětihodnostech.

2ToneTaxi (2017) 2ToneTaxi (2017)

Mirek Mazal
Diskuze (0)

Doporučujeme