Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Škoda Kamiq umí Apple CarPlay bez kabelu. Podívejte se, jak je to snadné

Stanislav Kolman
Diskuze (17)

Služba Apple CarPlay bez kabelu byla doposud výsadou prémiových značek. Kde se vzala, tu se vzala, najednou ji umí i Škodovka!

Už jsme to nakousli v jízdních dojmech a následném článku o infotainmentu. Multimediální systém Škody Kamiq má totiž jednu zajímavou funkci, kterou jsme doposud znali jen od prémiových automobilek. Službu Apple CarPlay zvládá provozovat, aniž byste v autě potřebovali nevzhledně se povalující kabel. Umí to bezdrátově.

Párování a první spuštění je jednoduché, jen se podívejte na naše přiložené video. Na dlouhých cestách určitě přijde vhod indukční nabíjení, takže ve finále vůbec nemusíte řešit, že ke svému zařízení nemáte redukci či kabel s konektorem USB-C. Tyto konektory totiž modely Scala a Kamiq dostávají standardně, klasická USB byste tu hledali marně.

Demo bezdrátového CarPlay bylo připraveno už na veletrhu spotřební elektroniky CES v roce 2016, kde měl službu ukázat Volkswagen. Apple si to ale na poslední chvíli rozmyslel, protože chtěl této inovativní technologii věnovat více pozornosti. Bezdrátově je tato služba k dispozici od operačního systému iOS 9, který byl uvolněn 8. června 2016.

Jako první se funkce objevila ve vozech BMW, respektive Alpině. Úplně první tak ve skutečnosti byl aftermarketový výrobce. Dnes už službu bez kabelu spustíte nejen v mnichovských vozech, ale také v Audi nebo Mercedesu. Zdaleka se ale stále nejedná o standard dnešních multimediálních systémů.

Stanislav Kolman
Diskuze (17)

Doporučujeme

1. 10. 2019 12:31
Re: bezdrátový Android Auto
Tak hluboce to nepoužívám takže neporadím, šlo mi jen o výběr navigací s aktualizací radarů a přehrávání video klipů.
1. 10. 2019 09:42
Re: bezdrátový Android Auto
Tak to by mě celkem zajímalo, mám sideloadnuté AA z apk souboru ... ano, čeština funguje, hlas jen do určité míry ... pokud mi např přijde zpráva na fb, tak mi ji AA přečte, ale příkaz Odpovědět už nefunguje, ačkoliv mi ho to samo nabízí.
1. 10. 2019 09:09
Re: bezdrátový Android Auto
Jedna verze AA je česky a funguje i hlas a jde hacknout aby fungoval při jízdě a zrcadlil mobil.
1. 10. 2019 09:05
Re: Wifi
Néé, hack android auto
30. 9. 2019 10:02
bezdrátový Android Auto
Pixely by měly už umět bezdrátový Android Auto od vydání Android Pie (na pixelu snad stačí mít i Oreo) ... Ostatním (např. One Plus) to slíbil Google krátkou dobu po updatu/vydání s Android Pie .. ale co jsem slyšel, tak reálně to pořád nemají všechny telefony a nemám tušení, jestli to dostanou automaticky teď v Androidu 10.(asi v kombinaci s Google Assistant Driving Mode) Navíc jsem neslyšel o tom, že by se nějak výrazně rozrostl počet infotainmentů podporujících tuhle funkci. Taky mě neskutečně bavi fakt, že u nás není oficiálně Android Auto podporováno kvůli absenci češtiny v Google Assistantu, ale s Pixelem to člověk má nativně jako systémovou aplikaci :D (chápu, že je to protože technicky jsou všechny Pixely v Česku šedivky ať už to přitáhne třeba Alza nebo kdokoliv )