Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen věří SUV. Mají tvořit polovinu jeho prodejů

David Bureš
Diskuze (1)
Růst segmentu SUV bude podle Volkswagenu pokračovat. I proto chce nadále rozšiřovat svoji nabídku v této kategorii.

SUV jsou v posledních letech napříč světem nesmírně populární, jejich prodeje rostou v různých koutech světa, což se projevuje i na stále širší nabídce takových aut. A trend podle všeho vydrží. Myslí si to i ve Volkswagenu, který předvídá, že do roku 2025 bude polovina jeho prodaných aut právě z kategorie SUV.

Značka odhaduje další růst tohoto segmentu, dnes SUV tvoří asi pětinu jejích prodejů. SUV Volkswagenu se zatím v tomto směru daří, Tiguan patří mezi 10 nejprodávanějších aut na světě, Touareg už brzy překoná milion vyrobených kusů za svoji historii. Zájem o SUV má růst hlavně v obou Amerikách nebo Číně.

Wolfsburská automobilka chce na tento trend reagovat dalším rozšířením nabídky takových aut. Do roku 2025 chce napříč světem prodávat hned 30 různých SUV.

V Evropě dnes automobilka nabízí čtyři takové modely, kompaktní T-Roc (tzv. „Golf SUV“), doplňuje Tiguan a jeho natažené, až sedmimístné provedení Tiguan Allspace, nad nimiž stojí ještě luxusně pojatý Touareg. Nejnověji k nim přibude malý model T-Cross (tzv. „Polo SUV“), oficiálně odhalené tento čtvrtek.

Jinde ve světě ale výrobce prodává modely přizpůsobené tamějším potřebám. Pro americký trh vznikl velký Atlas, známý na jiných trzích, třeba v Číně, jako Teramont. Právě pro nejlidnatější zemi světa byl navržen také prodloužený T-Roc, již brzy se tam bude prodávat i model Tayron, který je o něco menší než Tiguan Allspace a nabízí výrazný vzhled přizpůsobený hlavně mladší klientele. Další novinkou pro tamější trh bude Tharu, neboli sourozenec Škody Karoq a Seatu Atecu.

Vedle SUV s konvenčním pohonem se pracuje také na elektromobilu. První elektrické SUV chce Volkswagen nabídnout v roce 2020, půjde o sériové provedení konceptu I.D. Crozz, který se světu poprvé ukázal loni. Bude to jeden z deseti elektrovozů, které chce Volkswagen uvést na trh do roku 2025.

Lahůdkou pak bude SUV-kabriolet. Postaven bude na základech T-Rocu, využije elektricky ovládanou plátěnou střechu a vyrábět se začne v roce 2020.

SUV tak rozhodně nepolevují v růstu a v následujících letech budou podle všeho hrát ještě důležitější roli než dnes. Těšíte se?

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - WinNatural
26. 10. 2018 13:59
Teda
pane vachmajstr, voni jsou hlava!