Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vzácná závodní Alfa Romeo SZ na prodej! Jde o 1 ze 13 vyrobených kusů

Filip Melich
Diskuze (0)

Na prodej se objevila vzácná závodní Alfa Romeo SZ. Ani výchozí model nevznikl ve velkém počtu, ale tenhle exemplář je jedním z pouhých 13 vyrobených!

Těžko označit Alfu Romeo SZ s designem od Zagata za vyloženě krásnou, ale zajímavým vozem bezesporu je. A to již ve své základní podobě, ale co teprve v závodní?! Unikátní auto se představilo na ženevském autosalonu v roce 1989 pod označením ES-30 a závodní kousek na fotkách pochází z roku 1991.

Ručně vyráběná Alfa Romeo SZ vznikla ve zhruba tisíci exemplářích, z čehož jen 13 bylo připraveno pro dedikovanou závodní sérii, která se jezdila na evropských okruzích, ale převážně v domácí Itálii. Alfa Romeo SZ Trofeo na fotkách je jedním z těchto 13 kusů!

Ten tam je kožený interiér a o to více je použito Alcantary a karbonu. Úpravy vnitřku auta odpovídají požadavkům FIA. Pod kapotou pracuje dvanáctiventilový třílitrový šestiválec Busso o výkonu 236 kW (320 k), který skrze manuální převodovku pohání zadní kola. Šestiválec je sdílen se silniční verzí, jen je jinak naladěn a vyvážen. Navíc je údajně krom několika testovacích jízd prakticky jako nový.

Prodejce mnoho dalších informací o autě nezveřejnil, ale to nám nebrání v tom, abychom se nad fotkami auta zasnili. Auto je totiž na prodej – požadovaná částka je 129.900 euro, tedy zhruba 3,19 miliony korun. Což je na takto zajímavé a vzácné auto v podstatě rozumná cena.

Na webu Classic Driver jsou přitom v nabídce další čtyři Alfy Romeo SZ, byť v běžné silniční verzi. U jedené prodejce cenu nezveřejnil, cena ostatních se v přepočtu na koruny pohybuje od 1,95 milionu do 3,81 milionů.

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme