Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zemědělci zablokují kvůli zelené naftě až 200 silnic v ČR

David Bureš
Diskuze (42)
Protestní jízdy budou probíhat především na silnicích první a druhé třídy, Praze se zřejmě vyhnou.

Ve středu 23. května mezi devátou a jedenáctou hodinou dopolední zablokují zemědělci zhruba 200 českých silnic protestními jízdami. Zemědělci budou tímto způsobem protestovat proti chystanému zrušení takzvané zelené nafty a zavedení spotřební daně na víno.

Vyjet a protestovat je podle úterního hlášení připraveno 1.120 strojů. Agrárníci mají dosud hlášenu účast zemědělců ze dvou třetin okresů a krajů.

Protestující vyjedou převážně na silnice první a druhé třídy, hlavnímu městu se pravděpodobně vyhnou. Provoz na těchto silnicích se zcela nezastaví, zemědělská technika se během protestní jízdy bude pohybovat. Jelikož ale zemědělské stroje pojedou pomalu, provoz na těchto silnicích se značně zkomplikuje. Jízd se mají zúčastnit traktory, traktory s přívěsy, nákladní automobily a další zemědělská vozidla.

Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby se na protesty nejsilněji připravuje kraj Vysočina, kde je připraveno asi 280 kusů techniky.

Zemědělci chtějí touto nátlakovou akcí zvrátit rozhodnutí vlády o zrušení zelené nafty a zavedení spotřební daně na víno. Pokud bude první protest neúspěšný, mají následovat další.

Zrušení zelené nafty je součástí kabinetem schváleného balíku úsporných opatření na následující dva roky. Nyní mají čeští farmáři nárok na vrácení 60 % spotřební daně, kterou zaplatili při nákupu nafty spotřebované při zemědělských činnostech. Zemědělci hrozí, že pokud bude zelená nafta zrušena, povede to ke zdražení potravin.

Na tzv. tiché (neperlivé) víno má být uvalena spotřební daň, která by dle návrhu ministerstva financí měla činit 10 korun na litr vína. Zároveň by ale od daně měla být osvobozena produkce drobných vinařů, která činí zhruba 500 tisíc hektolitrů, tedy asi 25 % celkové produkce. Vinaři se spotřební daní na víno nesouhlasí, argumentují i tím, že podobná daň v okolních zemích není.

Tuzemští zemědělci nesahají k použití zemědělské techniky k prosazení svých zájmů poprvé. Například v červnu 2009 agrárníci upozorňovali na nízké výkupní ceny mléka. Na 1.900 vozidel tehdy blokovalo silnice a dálnice v sedmi krajích.

David Bureš
Diskuze (42)
Avatar - Ronault.
19. 5. 2012 22:35
Re: fandím protestům
:yes: :yes: :yes:

Aspoň někdo s rozumem. Když tady v diskuzi čtu ty příspěvky všech těch obchoďáků, informatiků, kravaťáků a dalších kancelářských krys, kteří minimálně před rokem dostali novou židli, stůl, počítač, notebook, mobil, myšku či cokoliv, ale závidí nový traktor zemědělci, tak mi je ke zvracení.
Avatar - Ronault.
19. 5. 2012 22:30
Re: zablokuj si svého jezeďáka
Co je to za protest, který neomezuje?
To nás tady naučili bolševici... protestuje, ale tak, aby si toho nikdo nevšiml.
Avatar - Ronault.
19. 5. 2012 22:28
Re: jezedáci
Aha, takže když někdo investuje do nových továren a do výrobních hal atd., tak je to dobře, ale když někdo investuje do nového traktoru, i když je to vlastně výrobní stroj, tak je to rozmařilost.
Co to píšeš prosím tě za hovadiny?
19. 5. 2012 20:30
Re: fandím protestům
dnešní traktory ti přesně nahlásí v palubních počítačích kolik bylo spalený nafty...zaměstnanci můžou mít ukládaný na svý SD karty přesně kolik hodin jezdili a kolik u toho propálili nafty...když ulejou něco bokem, hlavně to platí zaměstnavatel tak si to musí hlídat...a jestli projede autem za celý rok to co s tím traktorem za den...to už se v tom množství ztratí...v politice lítaj miliony do kapes skoro všude...podívejte se jak si bydlí a jezdí skoro všichni politici...kolik lidí bydlí v domku 3+1 a jezdí Fabií nebo MHD? vím o pár takových z toho jen 1 dělá politiku na vyšší úrovni...myslíte že to mají z platů všecko?? a destíky až stovky milionů na kampaň co dávají stranám zpřátelené firmy kterým zato dohazují veřejný zakázky...jsou větší problémy...a kdyby se s cenama obilí, hnojiv, postříků atd neděly divy nejsou problémy...
Avatar - Dylan McKay
18. 5. 2012 23:43
Re: danit
Kriminálka by si měla vzít na mušku každýho politika, to bysme se divili všichni... :-!